Back to top

A Monarchia régi-új borai

A kommunizmus 1989-es összeomlása felélesztette a közép-európai egység gondolatát. De vajon létezik-e közép-európai boridentitás is? Justin Keay írásában beszámol, hogy harminc évvel a kommunizmus összeomlása után úgy tűnik, a régi hagyományok újra életre kelnek a Habsburg Birodalom egykori nemzetállamaiban.

Miközben élvezik a kávéházi kultúrát, a bécsi, prágai, pozsonyi és budapesti látogatók felismerhetik az építészeti, társadalmi és egyéb hasonlóságokat, amelyek összefogják Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot, de Szlovénia, Horvátország és még az olasz Alto Adige egyes részeit is.

De vajon, látjuk-e a közép-európai boridentitás megjelenését is? Egyesek valóban úgy vélik, hogy a közép-európai borászati ​​hagyományok - amelyek a második világháború után 45 évre ténylegesen felfüggesztésre kerültek - újból megjelennek.

Szőlő határok nélkül

Kathi Moser, az osztrák Sepp Moser borászat vezetője rámutat, hogy a bécsi klosterneuburgi szőlészeti iskola segítette az Osztrák-Magyar Monarchia területén a termelést, vizsgálták a fajták alkalmazkodását az eltérő talajtípusokhoz és a helyi éghajlathoz.

"Elődeink nagyon sok kutatást végeztek és folytatnak ma is, az innen származó fiatal szőlőtőkék elterjedtek a birodalomban" - mondja, hozzátéve, hogy a mögöttük lévő kommunizmus megszakadásával a borászok visszatértek a helyi őshonos fajtákhoz.

Ide tartoznak a közép-európai „kék szőlő” (Blaufränkisch más néven Frankovka, Kékfrankos, Lemberger vagy Borgonja), Welschriesling (Olasz rizling), rizling (Rajnai rizling), valamint Magyarországon és Szlovákiában a Furmint.

Néhány borász lényegében úgy működik, mintha az Osztrák – Magyar Monarchia soha nem ért volna véget, figyelmen kívül hagyva az 1918 után kialakult országhatárokat. A Weingut Moric Blaufränkisch borok széles választékát készíti Ausztria és Magyarország szőlőskertjeiben. A két osztrák Pfneiszl nővér úgy döntött, hogy a nyugat-magyarországi Sopron városában ültetvényt telepít, és őshonos fajtákból készítenek bort.

Emellett a romániai Erdély legalább két nagy termelőjének - Balla Géza (Miniș) és Nachbil (Beltriug) – területén találunk magyar származású fajtákat.

Így tesz számos szlovákiai gazdálkodó is, akik a Furmintot széles körben termesztik (Tokaj régiója Magyarország és Szlovákia területén terül el).

Fotó: viniczai

A pannon álláspont

Zdenek Vykoukal, a névadó borászat tulajdonosa a Cseh Köztársaságban a konvergencia határozott jeleit látja még a modern borászkodáshoz ragaszkodó termelők körében is. „Hosszú ideig ezek az országok ugyanazon államban éltek egymás mellett, ezért a borászat azonos elvekre épül.

Az éghajlat, a talaj és a fajták is hasonlóak, mivel a szőlőültetvények nagy része az ókori Pannónia területén található. ”- mondja,

hozzátéve, hogy Ausztriát tartja borászat szempontjából a legfejlettebbnek, őket Csehország és Szlovákia követi, Magyarország pedig hamarosan felzárkózik. Jiří Šebela, a morvaországi Dva Duby pincészet tulajdonosa ugyanezt hangsúlyozza, mivel Ausztriát a szigorú borszabályozása és az elmúlt 20 év erős exportteljesítménye miatt előrébb helyezi, de úgy véli, hogy „Csehország, Szlovákia és Magyarország még felfedezésre vár a borvilágban”. A termelők nemcsak ugyanazon fajták mellett kötelezik el magukat, hanem a bor stílusát - hangsúlyozva a frissességet és az ásványosságot - és a borászati filozófiát (minimális beavatkozás, gyakran bio és egyre inkább természetes) tekintve is közelítenek egymáshoz. A hordóhasználatot gyakran kerülik, a hangsúly inkább a fajtákra összpontosul, mintsem a házasításokra.

"A borivók több eleganciát keresnek, ezért a borászok hajlandóak változtatni a régi technológián a frissesség és a kézművesebb, az alacsonyabb beavatkozás érdekében" - mondja Moser.

Erre az irányzatra különösen az Egyesült Királyság fogyasztói reagálnak pozitívan. Ebből kiderült, hogy a termelők az éveken át tartó, folyamatos posztkommunista beruházásai után egyre inkább elkötelezettek a közép-európai terroirt tükröző borok készítése mellett. Az Egyesült Királyságban megjelenő magyar borok sikerei - a borvásárok és -kóstolók – pedig ráirányítják a figyelmet Közép-Európa egyedi fajtáira és egyre markánsabb stílusára.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

5 dolog, amit nem tudott a tokaji aszúról

Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is megismerni.

Holnap végre megtudjuk, ki lesz az Év Bortermelője 2020-ban

Idén rendhagyó módon, online keretek között kerül megrendezésre az „Év Bortermelője Magyarországon 2020” díj kihirdetése. A Magyar Bor Akadémia elnöksége holnap délelőtt bontja ki a szavazatokat tartalmazó borítékokat.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Pálmaolajmentes karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd a Spar

Az osztrák Spar közleménye szerint új, saját márkás karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd, amely nem tartalmaz pálmaolajat. A termékkínálatban megtalálhatóak a vaníliás croissantok, a fűszeres mézeskalácsok és az ízletes fahéjas csillagok.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Négyszáz év óta először épült hódgát az angliai Exmoor területén

Több mint négyszáz év után először épült hódgát a délnyugat-angliai Exmoor területén. A rágcsálókat január végén költöztették át Somersetbe egy skóciai vadpopulációból a National Trust nevű brit szervezet projektje részeként, amelynek célja a térség folyóinak helyreállítása és az áradások csökkentése - írja a BBC.