Back to top

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

A Fruit Lovers cég tulajdonosai, Sébastien Rispe, Sébastien Guy és Benoît Escande tíz évvel ezelőtt találtak rá Izraelben erre a fajtára, és fantáziát láttak benne, annak ellenére, hogy szerintük nem a legszebb gyümölcs, de rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik.

A fantáziát és a marketing lehetőséget a szilva alakja adta, amely ketté vágva egy szívet formáz, ezért Lovita névre keresztelték.

„Leánykori neve” WM8 volt, ami a franciák szerint inkább hasonlított egy hatalmas német autóhoz, mint egy édes gyümölcshöz.

Nyilvánvalóan kellett találni egy olyan nevet a gyümölcsnek, amely elcsábítja a fogyasztókat, így született meg a Lovita márkanév, amely számtalan lehetőséget kínál mindenféle kreatív anyag elkészítéséhez,  a csomagolástól a kisfilmig.

Az elmúlt hetekben kezdték a piacon teríteni az idei termést. A Lovita már tavaly forgalomba került, de még kis mennyiségben, az idei év lesz az első igazi, gazdaságilag is mérhető éve.

De milyen maga a gyümölcs? Ez a „prunus salicina” nevű fajta,

lédús vörös húsú, és kiváló cukor, sav arányokkal rendelkezik. Édes ízét magas cukortartalma adja,

a tesztek szerint  21 Brix fok, (1 Brix-fok a cukortartalma annak az oldatnak, amelynek 100 grammja 1 gramm szacharózt tartalmaz.) ezért ízletes desszertként kínálják.

A Lovitát szeptember közepe táján szüretelik Franciaország délnyugati régióiban. Ezért marketing szezonja szeptembertől decemberig tart.

Megfelelő hőmérsékleten tárolva - a kései szüret miatt- az év végéig kitart "

- mondja Sébastien Guy, aki abban reménykedik, hogy Kínába és a Közel-Keletre konténerben lehet exportálni és így képes karácsonyi szilvává válni az ázsiai piacon is.

A gyümölcsösök telepítése folyamatos, eddig 50 hektárt telepítettek a francia, spanyol és portugál termelők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Környezettudatos csomagolásra vált a Tesco

A brit Tesco közleményében kifejtette, hogy többé nem alkalmazza azokat a műanyag tálcákat, amelyeket a sajátmárkás csirkéik csomagolásához használnak.

Az advent főszereplői a bogyósok

Ünnepi marketingkampányt indított az olasz Sant' Orsola a bogyósok népszerűsítésére. Adventi kalendáriumként működnek a 125 grammos gyümölcscsomagok, december 24-ig más-más üzenettel. Miután valaki rákattintott az okostelefonjával a Sant' Orsola gyümölcsöt tartalmazó dobozain a QR-kódra, megkapja az aznapi üzenetet.

2021-től folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai

2021-től újabb hároméves periódust nyert meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara francia és belga szakmai szervezetekkel együttműködve, így folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése, valamint a jó minőségű, hazai termékek iránti kereslet ösztönzése érdekében.

Az áruházláncok megsértődtek, a gazdák felháborodtak és traktorba ültek

Traktorokkal vonultak a német gazdálkodók néhány áruházlánc központi raktárához, és állták el a bejáratot, ezzel tiltakozva egyrészt a láncok árpolitikája ellen, másrészt így adva hangot annak, hogy felháborodtak a láncok felsővezetői által Angela Merkelnek írt levél tartalmán.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Oroszország gabonaexport-kvótája 17,5 millió tonnára nőhet

Oroszország 15 millió tonnáról 17,5 millió tonnára növelheti a február 15-től június 30-ig tervezett gabonaexport-kvóta mennyiségét – közölte az orosz agrárminisztérium.