Back to top

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Gyakran érkeznek gyerekcsoportok a Sudár Birtokra
Mivel amúgy is szeret főzni és volt gyógynövényes tapasztalata, fűszer- és gyógynövénykertet hoztak létre, és a termesztett alapanyagokat fel is dolgozzák.

A 6,5 hektáros gazdaság egy része a fűszerkert, amelyben közel húsz fajt termesztenek, emellett tízfélét gyűjtenek a saját erdejükben és gazdasági területeiken.

A termesztésben a kakukkfű és citromfű van túlsúlyban, a gyűjtött növények közül a bodzavirág, akácvirág, csalán, dió- és gingkolevél a legfontosabbak.

Közel ötvenféle termékük van: fűszerek, fűszerkeverékek, gyógynövényalapú élvezeti és terápiás teák, gyógyhatású készítmények. Ugyanaz a növény fűszerként és gyógynövényként is megtalálható a termékekben. Így például Zsóka személyes kedvence, az orvosi zsálya fantasztikus fűszer, az olaszos ételek elképzelhetetlenek nélküle, és egyúttal csodás gyógynövény, hiszen antibakteriális hatása mellett számos betegségre, valamint hölgyeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Iskolásokat is fogadnak

Vállalkozásában ettől ez évtől már nem egyedül dolgozik a szakember (idényben 12-14 órát, szezonon kívül 8-10-et), a birtokon folyó munkákba és a feldolgozásba négyórás állásban egy munkatársa is besegít, az értékesítő kollégája pedig alkalmanként, projektszinten segíti a vállalkozást. Foglalkoztat még egy megváltozott munkaképességű munkavállalót is. Mivel a birtokon nyitott gazdálkodást folytatnak, áprilistól októberig várják a kertészkedni vágyókat is, sokan vették igénybe ezt a szolgáltatásukat idén. Az érdeklődők néhány órán át bekapcsolódhatnak az általuk kiválasztott munkafolyamatokba. Idén a járvány miatt ez annyiban változott, hogy egy időben csak az egy háztartásban élők lehettek jelen.

Zsóka ezeknek az interaktív foglalkozásoknak a keretében fontosnak tartja a tudás átadását, még akkor is, ha valaki csak két cserépnyi bazsalikommal kezd majd foglalatoskodni.

A nyitott birtok programjaikra leginkább a környékbeliek jelentkeznek, de meglátogatta már a kertet a lettországi agrárkamara küldöttsége is.

Workshopjaik többféle témában elérhetőek: vegyszermentes kert, illóolajok a háztartásban és a birtokon, fűszer- és gyógynövényismeret. Gyermekek számára két korosztályra dolgoztak ki programokat, általános iskolás alsós és felsős diákokat várnak. A szakember szerint a leglátványosabb változást úgy érhetik el a gyerekekkel, hogy mindent megkóstoltatnak velük, a körömvirág szirmától a pitypang száráig. Ezután lelkesen és élményekkel telve mennek haza és elmesélik a Sudár Birtokon hallottakat, látottakat.

Nőtt az érdeklődés

Sudárné Boros Zsóka úgy tapasztalta, hogy a koronavírus kapcsán határozottan nő a gyógynövények iránti érdeklődés. Sokan megértették, hogy a kötelező kézfertőtlenítés, a maszk viselése mellett nem hátrány ellenálló képességünk erősítése sem, és akinek erős az immunrendszere, jobb a közérzete is.

Fűszereik, fűszerkeverékeik egész évben keresettek, a teák értékesítésében több a szezonalitás.

Elsősorban főzni szerető hölgyek és urak a vásárlóik, illetve a kakukkfűszirupjuk az egyik legnagyobb vevőcsalogató, aki egyszer kóstolta, többnyire visszatérő vásárlóvá válik. Kulináris, élvezeti célból, és a gyógyhatásuk miatt is keresik a termékeiket. Az egyik legfontosabb küldetésük, hogy megszerettessék a gyógynövényeket a vásárlókkal és tudatos használókká neveljék őket. Ehhez alapvető a termékek kiváló minősége. A vevők jártassága igencsak eltérő a gyógynövények terén, de a lelkesedés és a további tudás iránti vágy mindenkinél megvan. Sokan keresik fel azzal a szakembert, hogy itt-ott olvastak valamelyik gyógynövény gyógyhatásáról és szeretnék azt kipróbálni. Minden esetben felhívják a figyelmet, hogy krónikus betegség és egyéb panaszok esetén keressék fel a kezelőorvosukat, és vele egyeztessenek a gyógynövények használatról.

Kompakt növekedésű majoránnák

Kosárközösség

A vásárlók nagy része Győr környékén hajlandó magasabb árat fizetni a minőségi, kézműves termékekért, legyen szó akár szörpről, lekvárról vagy tejtermékről. Éppen ezért hozták létre a Kisalföldi Kosárközösséget, ahol csak minősített termelők kínálhatják termékeiket.

A közösség szemmel láthatóan fejlődik, egyre több tudatos, környezetünkre is figyelő vásárlójuk van.

A kosárközösséget nyíregyházi mintára indították el augusztusban. A közös honlapon 18 termelő portékáit kínálják, és a leadott megrendeléseket hetente vehetik át a vevők. Alkalmanként körülbelül kétszáz megrendelést tud kezelni a rendszer. Jelenleg az átadási időpontokra esetenként körülbelül húsz vevő érkezik, és a rendszernek már mintegy száz regisztrált vásárlója van. A közösség többi tagja szintén nyitott gazdálkodást folytat, azaz meglátogathatók, és bio- vagy vegyszermentesen termesztett termékeket kínálnak.

A vevők mézet, tejtermékeket, fűszereket, zöldségeket, gyümölcsöket vásárolhatnak az online felületen.

A közösség aktivistái szortírozzák a megrendeléseket, a vevő egyben fizet, majd ezt az összeget a termékek arányában visszaosztják a termelőknek.

Az ár-érték arány dönt

A nagyüzemi és a kézműves készítményeknek is megvan a maguk szerepe a piacon, fontos, hogy a vásárló eldönthesse, mennyit tud, mennyit akar áldozni ezekre a termékekre. Sudárné Boros Zsóka szerint nekik ezért nem versenytársaik a nagy gyártók, forgalmazók. Az érdeklődők az ár-érték arány alapján választanak, és jóleső visszajelzés, amikor a vásárlók megjegyzik, hogy mennyivel aromásabb az általuk kínált tea, ízletesebb a fűszer, még ha elsőre drágának is tűnik. Viszonteladó partnereik Győr-Moson-Sopron megyében és a fővárosban is vannak, és részt vesznek projektnapokon, egészségpiacokon, egyéb rendezvényeken is, elsősorban Győr környékén, illetve Budapesten.

A vendéglátóipar képviselőiből elsősorban a gourmet éttermekkel van kapcsolatban a Sudár Birtok.

Főként friss fűszereiket keresik, illetve speciális igényeket is ki tudnak elégíteni, például mikrozöldeket és különleges zöldségeket, egyebek között piros labodát is termesztenek.

Fesztiválokon, rendezvényeken is értékesítenek. A helyi alkalmak jellemzően megfizethetőek, emellett nagy látogatottságúak, így mindenképp érdemes részt venni rajtuk. Termékeiket aroma- és fényzáró csomagolásba töltik, szavatossági idejük három év, és a megnövekedett keresletnek köszönhetően nem kell attól tartaniuk, hogy készleten maradnak.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Érmes gúthi dámbikák a rendhagyó szezonban

A koronavírus járvány miatt rendhagyó dámszezont zárt a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A világhírű, kétszeres Edmond Blanc-díjas vadászterületen a megszokottnál jóval kevesebb, 64 lapátos bikát ejtettek el a vadászok.

A magyar piac meghatározó szereplője

Az egyetlen termelői tulajdonban lévő, egyben a második legnagyobb magyar tejipari cég ez év júliusában tartott taggyűlésén újabb 3 évvel meghosszabbították Rózsás Mónika ügyvezető igazgató megbízatását. A pénzügyi szakember 2018 őszén vette át a vállalat irányítását, aminek korábban a gazdasági igazgatója, illetve ügyvezetőigazgató-helyettese volt.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.