Back to top

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Az egyik panelbeszélgetésben azt vitatták meg, hogy a stratégia megvalósításával milyen lesz az élelmiszerlánc, valamint hogy ez a gyakorlatban mit jelent majd a gazdálkodóknak, az élelmiszer-előállítóknak, -kereskedőknek és a fogyasztóknak.

Claire Bury, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóságának főigazgató-helyettese azt mondta, jelenleg azon dolgoznak, hogyan mérjék a célok teljesítését, illetve hogyan ültessék át a gyakorlatba a májusban kitűzött ambiciózus célokat.

A stratégia zöldebb és fenntarthatóbb élelemtermelést tesz lehetővé, és arra számítanak, hogy az élelmiszer-biztonságot és az állatjólétet egyszerre fejleszti, a gazdák méltányos bevételre tehetnek szert általa, illetve csökkenti az élelmiszer-pazarlást.

A Bizottság készen áll a párbeszédre a nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy mindenki ugyanabba az irányba mozduljon – tette hozzá. A következő lépésekről Claire Bury azt mondta: a Termelőtől a fogyasztóig stratégia jogszabályi keretének kidolgozása 2023-ra esedékes. Elismerte, hogy ez távolinak tűnhet, azonban a Bizottság ezalatt a célok mindegyikének megvalósítására javaslatot tesz és konkrét lépéseket dolgoz ki, és már a tagállamokkal is megkezdték az egyeztetést.

Wolfgang Burtscher, a Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatóságának vezetője a beszélgetésben azt mondta, hogy a gazdák fontos szereplők az élelmiszerlánc egészére kiterjedő stratégiában. Hangsúlyozta továbbá: figyelembe vették, hogy a gazdák eddig is számos lépést tettek a termelés fenntarthatóvá tétele érdekében.

Wolfgang Burtscher felhívta rá a figyelmet, hogy a következő költségvetési időszak Közös Agrárpolitikájának reformja nagy hatással lesz a stratégia céljainak végrehajtására, de már az eredeti KAP-reform-javaslatban is számos olyan cél szerepelt, amelyek a stratégiában visszaköszönnek.

A koronavírus rávilágított a sebezhetőségünkre

Az Európai Bizottság 2020 májusában mutatta be a Termelőtől a fogyasztóig (From farm to fork) stratégiát. Eszerint 2030-ra a felére kell csökkenteni a növényvédőszer- és ötödével a műtrágyahasználatot, továbbá 2030-ra a felére kell csökkenteni a haszonállat-tenyésztésben és az akvakultúra ágazatban használt antimikrobiális szerek forgalmát. Ezen felül a Bizottság elő kívánja segíteni az ökológiai gazdálkodás térnyerését az EU-ban, hogy 2030-ra az európai mezőgazdasági területek 25 százalékán biogazdálkodás folyjon.

„A koronavírus-válság rávilágított, hogy milyen sebezhetőek vagyunk, és hogy mennyire fontos volna az emberi tevékenység és a természet egyensúlyának helyreállítása. A Biodiverzitás- és a Termelőtől a fogyasztóig stratégia az európai zöld megállapodás központi elemei. Céljuk, hogy új egyensúlyt teremtsünk a természet, az élelmiszer-termelési rendszerek és a biológiai sokféleség között. Végső soron az a célja, hogy óvjuk az emberek egészségét és jólétét, egyúttal az EU versenyképességét és ellenálló képességét is javítsuk” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a stratégiáról.

Arra a felvetésre, hogy ha a stratégiában foglalt célok elérése nem kötelező, akkor a tagállamok nem feltétlenül kötelezik el magukat mellettük, újból kiemelte, hogy ezeket a célokat a KAP is támogatja, és rendelkezésre állnak a megvalósításukhoz szükséges eszközök. A tagállamokat azzal is próbálják segíteni, hogy ez év végéig az egyes tagállamok erősségeit és gyengeségeit figyelembe vevő ajánlásokat fogalmaz meg számukra a Bizottság.

Lars Holmquist, a Tetra Pak termékmenedzsmentért és kereskedelmi tevékenységekért felelős helyettes vezetője azt mondta, hogy a vásárlók adottnak veszik a csomagolt élelmiszereket, de a koronavírus megmutatta, milyen kritikus fontosságú az élelmiszerláncban a csomagolás és a csomagolt élelmiszer célba juttatása.

A Tetra Pak is támogatja a Termelőtől a fogyasztóig stratégiát, mert a vállalat fontosnak tartja, hogy az előttünk álló kihívásokhoz igazítsuk az élelmiszer-termelés rendszerét.

A vállalat következő évtizedre szóló üzleti stratégiájának központi eleme, hogy a tápláló és biztonságos élelemhez való hozzájutást úgy biztosítsák, hogy eközben a fenntarthatóság szempontjaira is tekintettel vannak, mondta Lars Holmquist. Azonban, tette hozzá, ehhez szilárd jogi keretekre van szükség az élelmiszerpolitikában – különösen a koronavírus-járvány tükrében –, olyanra, amely az élelmiszerek csomagolását létfontosságúnak ismeri el az élelmiszerlánc és az értéklánc egésze szempontjából.

Patrick Trötschler, a német Bodensee Alapítvány helyettes vezetője évekig kutatta, hogyan lehetne fenntarthatóbbá tenni az agráriumot. Beszédében kifejtette: a Termelőtől a fogyasztóig stratégia végre egyértelmű – és régóta várt – jelzés Brüsszeltől arra vonatkozóan, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart meg kell változtatni.

Régóta világos, hogy meg kell változtatnunk Európában az élelmiszertermelést, és a fenntarthatóság lehet az európai mezőgazdaság egyik kulcsszava.

A megvalósításához megfelelő keretet teremt ez a stratégia, hangsúlyozta. Ő is úgy véli, hogy a stratégia önmagában nem elegendő, a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformjára is szükség van hozzá.

A Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozót október közepén tartották, az eseményt követően létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Pálmaolajmentes karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd a Spar

Az osztrák Spar közleménye szerint új, saját márkás karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd, amely nem tartalmaz pálmaolajat. A termékkínálatban megtalálhatóak a vaníliás croissantok, a fűszeres mézeskalácsok és az ízletes fahéjas csillagok.

Új mobilalkalmazás méri a növényvédelmi termékek környezeti hatását

Egy olyan új mobilalkalmazás vált elérhetővé, amely segíti a termelőket a növényvédelemben és abban, hogy alkalmazkodóképesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termelési rendszereket alakítsanak ki.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Elstartolt a téli szezonális ellenőrzés

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, majd az otthonokba – fogalmazott Erdős Norbert.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Oroszország gabonaexport-kvótája 17,5 millió tonnára nőhet

Oroszország 15 millió tonnáról 17,5 millió tonnára növelheti a február 15-től június 30-ig tervezett gabonaexport-kvóta mennyiségét – közölte az orosz agrárminisztérium.