Back to top

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Igen hosszú életű, sűrű bokor vagy kis termetű fa, legföljebb 5 m magasra nő meg. Keskeny bőrnemű levelei fénylő zöldek fonákjuk világosabb, kihajtáskor kissé bronzosak, ősszel lehullanak. Virágai júniustól magánosan vagy csoportban nyílnak az ágvégeken, átmérőjük 5 cm, a gyűrt szirmok lehetnek fehérek vagy a vörös különböző árnyalatai. Az élénkpiros csészelevelek vastagok, húsosak, elhegyesedők és a termésen maradva a gyümölcs jellegzetes megjelenését adják. 

Fotó: Pixabay
A legelterjedtebbek a sötétpiros és a sárgászöld gyümölcsű fajták, de léteznek szinte feketék is. Átmérőjük 5-12 cm, 6-12 rekeszükben sok mag búvik meg, amelyek húsos magköpenyét fogyasztjuk. Éréskor a gyümölcshéj még könnyen vágható, később megkeményedik.

A magok száma több száz, egy nagyobb gyümölcsben ezernél is több lehet, innen ered, hogy a gránátalma a termékenység szimbóluma.

Fotó: Pixabay
A gyümölcs lassan fejlődik, így a július után termékenyülő virágokból már ritkán érik be a termés, a bokron viszont nagyon szépen mutat a termések és virágok együttese. Hosszan tárolható és 2-3 °C-on megtartja értékes tulajdonságait.

A mediterrán növényekhez hasonlóan a szabadba ültetett növények jól gazdálkodnak a természetes csapadékkal; csak kivételesen száraz években kell öntözni, de az edényben nevelt gránátalma a vegetáció alatt rendszeres öntözést igényel.

Csaknem minden talajban jól díszlik, megél a kopáros, meszesebb és agyagos területen is. Legszebben jó minőségű, humuszban gazdag laza vagy középkötött talajon fejlődik és meghálálja a rendszeres tápanyag-utánpótlást. A nyár második felétől már ne trágyázzuk, hogy a hajtások beérjenek.

Csak teljesen napos fekvésben virágzik rendszeresen, hőigénye miatt pedig északról védett helyre, épület, kerítés mellé ültessük.

Fotó: Pixabay

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Rekordot döntött a banánexport

Új eladási csúcsot ért el ebben az évben Ecuador a banánexport terén. A világjárvány ideje alatt több banánt értékesítettek, mint egy évvel korábban.

A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

A téli időszak egyik legkedveltebb hagymás dísznövénye

Amaryllis, Hippeastrum, lovagcsillag, hölgyliliom - a sok elnevezés mind ugyanazt a pompás, hatalmas virágú hagymás dísznövényt takarja, ami ráadásul hosszan díszíti otthonunkat. Hajtatása, gondozása, könnyebb mint gondolná!