Back to top

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Annak ellenére, hogy borostyán megjelenése van, a narancsbort nem narancsból állítják elő.

Ez a fajta bor akkor kapja meg különleges színét, amikor a fehérszőlő leve érintkezik a héjával.

A héjon erjesztett fehérborok különlegesek, a piacon egyelőre kevésbé ismert italok. Pedig Grúziában, a borászat őshazájában a mai napig ezt az ősi technológiát használva készülnek a borok. 

Ízvilágának nagyon széles a választéka akárcsak más borok esetében, de általában valahol a fehér és vörös közé sorolják, valamint csakugyan lehet száraz, édes, testes vagy pikáns.

Ennek a piaci rést megcélzó bornak a rajongói már fogyaszthatják kedvenc italukat a Silver Lining bárban Hackneyben. A kelet londoni étterem átalakult egy narancsbort felszolgáló bárrá, ahol több mint 50 féle üveggel kínálnak ebből a különlegességből. A bárban ételeket is felszolgálnak az italokon kívül, mint például francia sajtokat, szardellát és füstölt mandulát.

A többi bárhoz és étteremhez hasonlóan a Silver Lining is áldozatául esett a karantén idején történt bezárásnak.

Sarah Maddox, vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy „a karantén alatti zárva tartásunk időt adott arra, hogy tervezzünk és a nyitást valami olyannal csináljuk, ami iránt igazán lelkesedünk”.

Illusztráció
„Jelenleg még az erre szakosodott létesítményekben is mindössze egy vagy két narancsbor található az itallapon, éppen ezért folytatjuk a közös munkát a fantasztikus borászainkkal, hogy széles választékát tudjuk bemutatni a narancsboroknak.”

Februárban a narancsbort az egyik "leggyorsabban növekvő kategóriába" sorolták a boriparban.

Alex Hunt. a Berkham Wine beszerzési igazgatója elmondta a The Morning Advertisernek, hogy „ez egy növekvő trend, amit látunk – bár jelenleg kétségkívül nagyon alacsony bázissal rendelkezik – a narancsborok körül."

A narancsborok hazai fogadtatásáról tavaly írtunk hosszabban a Borászati Füzetekben.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Holnap végre megtudjuk, ki lesz az Év Bortermelője 2020-ban

Idén rendhagyó módon, online keretek között kerül megrendezésre az „Év Bortermelője Magyarországon 2020” díj kihirdetése. A Magyar Bor Akadémia elnöksége holnap délelőtt bontja ki a szavazatokat tartalmazó borítékokat.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Érmes gúthi dámbikák a rendhagyó szezonban

A koronavírus járvány miatt rendhagyó dámszezont zárt a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A világhírű, kétszeres Edmond Blanc-díjas vadászterületen a megszokottnál jóval kevesebb, 64 lapátos bikát ejtettek el a vadászok.

A magyar piac meghatározó szereplője

Az egyetlen termelői tulajdonban lévő, egyben a második legnagyobb magyar tejipari cég ez év júliusában tartott taggyűlésén újabb 3 évvel meghosszabbították Rózsás Mónika ügyvezető igazgató megbízatását. A pénzügyi szakember 2018 őszén vette át a vállalat irányítását, aminek korábban a gazdasági igazgatója, illetve ügyvezetőigazgató-helyettese volt.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

A Főmenüben a humor is az alapanyagok között szerepel

Főmenű címmel új gasztroműsor indul karácsonykor Széll Tamással és Anger Zsolttal a Dunán, amelyben jobbnál jobb, otthon is elkészíthető receptekkel készülnek a nézőknek