Back to top

Szemes cirok és szója a KITE fajtaajánlatában

A koronavírus-járvány miatt nem az eredeti formájukban rendezte meg őszi fajtabemutatóit a KITE Zrt., helyette videófelvételen mutatták meg mindazt, amit ilyenkor meg lehet. Annak ellenére, hogy mi még semmiféle covidos megbetegedésről nem hallottunk a mezőgazdaságban, eléggé szigorú előírásokat tartatnak be az ágazatban. Lehet, hogy ezért is vagyunk mentesek a betegségtől.

Viszont a személyes találkozás minden jóindulat ellenére sem igen pótolható, és talán ennél is fájdalmasabb, hogy mindazok munkája, akik egész évben erre készültek, egy pillanat alatt semmissé vált. Pedig a fajtabemutatók azok az alkalmak a növénytermesztésben, amikor a szakma legkiválóbb eredményeit tárják az érdeklődők elé. Erre ezúttal sajnos, csak képernyőn keresztül kerülhetett sor.

Hagyományainkhoz híven mi azért személyesen is megtekintettük a KITE Zrt. őszi bemutatóit.

ES Navigator: kiváló állóképességű, kiemelkedő termőképességű, alacsony növésű szója
Jellemző, hogy az esőmentes augusztus és szeptember után éppen akkor érkezett meg az égi áldás, amikor végignéztük a még a parcellákon álló fajtákat. A KITE Zrt. szakembereinek véleményére támaszkodtunk a megítélésükben, elsősorban Honti László fejlesztőmérnöknek tartozunk köszönettel a kalauzolásért. Az online bemutatóban az előveteményekről és a tápanyagellátásról Battó Gábor fejlesztőmérnök, a talajművelésről Szűcs Sándor marketingmenedzser tájékoztatta az érdeklődőket. A szemes cirok és a szója vetéséről és a John Deere 1725 vetőgép teljesítményéről Kolozsvári István marketingmenedzser tájékoztatása alapján foglaljuk össze a tudnivalókat.

A szója előveteménye a cirok volt. Az őszi szántás után tavasszal készítettek neki sekély magágyat. Sávtisztítóval dolgoztak, így a kultúrnövény jó állapotú nedves talajba kerülhetett.

A tápanyagellátást precíziós talajminta-vételezés előzte meg, és ez alapján ősszel 32 kilogramm nitrogént, 96–96 kilo­gramm foszfort és kálit juttattak ki, azonkívül kiadtak még 36 kilogramm ként, mindezt komplex műtrágya formájában. Megfelelő talajnedvesség esetén akár egy menetben is elkészíthető a magágy – feltéve, hogy rendelkezésünkre áll a megfelelő vetőgép. Jelen esetben adott volt a John Deere függesztett vetőgépe. Ha nincs ilyen vagy hasonló, akkor még egy műveletet közbeiktatnak, például a Köckerling Allrounder tökéletesen megfelel. A John Deere nyolcsoros 1725-ös vetőgépe nagy precizitással és a szokásosnál nagyobb sebességgel dolgozik. A vetőmag útja a magtartálytól a magárokig folyamatosan kontrollált, kötött pályán mozognak a szemek, amivel maximális vetési pontosságot lehet elérni.

Az automatikus sorelzárás megszünteti a rávetést, a differenciált input­anyag-kijuttatás pedig lehetővé teszi vetési zónák kialakítását.

A vetőgép szerkezetéből és tömegéből adódóan 16 kilométeres órán­kénti sebesség mellett is képes precízen tartani a mélységet, amivel a gép napi teljesítménye eléri a 80 hektárt.

A KITE Zrt. mind a szójára, mind a cirokra szemenkénti vetéstechnológiát dolgozott ki. Ebben az évben a vállalat mezoparcellás kísérleteiben minden szójafajtát négy különböző sortávolságban vetettek, ebből kettőt, a 33,2 és 50 centiméteres sortávot gabonavető géppel, másik kettőt, a 38 és 76,2 centiméterest kukoricavető géppel helyezték a talajba. A szója esetében 350 ezer csíra volt a hektáronkénti csíraszám.

A fajták közül négyet mutattak be, amelyek nemcsak feltétlenül versenyképesek, hanem valamilyen egyéb tulajdonságuk is kiemeli őket a többi közül.

Az ES Navigator egy szuperkorai érésű, tripla nullás szójafajta. Tenyészideje 108-110 nap, ennek ellenére a hektáronkénti termőképessége 4-4,5 tonna között van. Fehérjetartalma 37 százalék, tehát elég nagy. Hüvelyei túlérve sem pattannak fel, így a szemek nem peregnek ki, ezért a betakarítás késése sem okoz katasztrófát. A növény kiváló állóképességű, amiben közrejátszik alacsony termete. Az ES Navigátort 18-30 centiméteres sortávolságra ajánlják vetni.

Az RGT Speeda egy korai érésű, szimpla nullás szójafajta. Francia nemesítésű, tenyészideje 125-135 nap között van. Rekordnagyságú ezer­magtömegének köszönhetően hek­táronkénti hozama 4-5 tonna között van, fehérjetartalma eléri a 43 százalékot.

Termesztését 24-76 cen­timé­teres sortávolsággal ajánlják, hektáronként 300-550 ezer csírát javasolnak vetni.

ES Foehn: intenzív körülmények között 12 tonnánál is többet terem hektáronként
Az ES Professor egy dupla nullás korai fajta, 125-130 napos tenyészidővel. Felső hüvelyei csokrosan helyezkednek el, féldeterminált fajta. Megdőlésre nem hajlamos, fehérjetartalma 40-44 százalék közötti, ezermag­tömege általában meghaladja a 200 grammot.

Az ES Pallador középérésű, tenyészideje 135-145 nap. A szakemberek szerint ez a fajta generációváltást hozott a szójatermesztésben, mert akár 6 tonnás átlagtermésre is képes. Az ES Pallador kizárólagos forgalmazója a KITE. A standard fajták átlagához képest több mint 20 százalékos többletet mutatott a Nébih fajta-összehasonlító vizsgálatában. A talajtól mérve 14-21 centiméter magasan helyezkednek el az alsó hüvelyei, emiatt rendkívül biztonságosan takarítható be. Fehérjetartalma 42 százalék, javasolt vetéskori sortávolsága 25-75 centiméter, hektáronként 400-430 ezer csírával.

A szemes cirok az utóbbi években vált izgalmas növénnyé. Ha az előnyeiről akarunk szólni, röviden megtehetjük: ugyanakkora hozam eléréséhez a tenyészidejében csupán feleannyi vízre és tápanyagra van szüksége, mint a kukoricának.

A KITE Zrt. azoknak ajánlja a cirok termesztését, akiknél a gyenge talaj vagy szárazság miatt a szemes kukoricáé nem gazdaságos.

Jó termőhelyen – mint ezúttal a nádudvari kísérletben – az ES Foehn és az RGT Ggusztav 10 tonnánál is többet produkált hektáronként. Mindkettő piros szemű fajta. Az utóbbi időben a Tranzit Food Kft. víziszárnyasoknak, az ebesi Kurucz Farm Kft. sertéseknek termeltet cirkot. E két fajta magjában nem található méreganyag. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a betakarítás után kint maradó cirokszárak újrasarjadnak, amit tilos legeltetni, mert azokban már megjelennek mérgező ciánvegyületek.

A ciroktermesztésnek egyelőre a hatásos gyomirtás a rákfenéje, de kultivátorozással ezen is lehet segíteni. A KITE Zrt. 76,2 centiméteres sortávolságra vetette a szemes cirkot, hektáronként 200-250-300 ezer csírával.

RGT Ggustav: könnyen betakarítható, pergésre nem hajlamos, 10 tonnánál nagyobb az átlagtermése
Látványnak valóban gyönyörű a KITE két cirokhibridje. Az ES Foehn középkorai, gyenge és átlagos termőhelyeken is nagy biztonsággal terem. Alacsony, generatív jellegű növény, így könnyű betakarítani. Kelési erélye az átlagosnál jobb, megdőlésre és pergésre nem hajlamos. Magja tanninmentes.

76 centiméteres sortáv esetén hektáronként 200-220 ezer tővel ajánlott vetni, 50 centiméteres sortávnál 240-250 ezer tővel.

Az RGT Ggustav szintén szemes hasznosítású hibridcirok. Ez is könnyen betakarítható, pergésre nem hajlamos, alacsony termetű hibrid. Magtermése ugyancsak tanninmentes. Nagyon jó alkalmazkodóképességű, aszály- és szárazságtűrő hibridcirok. Kiváló a szárszilárdsága, elvétve sem lehetett megdőlt cirokszárat látni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Klímaváltozás és állattudományok

Az agrárium és a klímaváltozás kölcsönhatásában az ágazat szereplői kétfrontos háborúra kényszerülnek: egyszerre kell védekezniük a klímaváltozásért a mezőgazdaságot okoló támadásokkal szemben, és alkalmazkodniuk a termelési körülmények változásához.

Tartósított vagy szárított? - "Friss" virág évekre

A friss virágok szépségének és színeinek megőrzésére különböző technikák léteznek. A megfelelően kezelt virágok így hosszú ideig- akár évtizedekig - díszíthetik lakásunkat.

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.