Back to top

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

Más országokban vérgombának, vagy tölgynyelvnek is nevezik. Nagy mennyiségben főleg melegebb területeken fordul elő - Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában, Ázsiában és Dél-Európában, de nálunk is érdemes keresgélni az erdőkben.

 

A májgombák laposak, 10-20 cm szélesek, de akár 40 centiméteresre is megnőhetnek, körülbelül 2-5 cm vastagok és alakjuk a májra hasonlít.

A fiatal termőtestek világosak, halvány narancssárga és a rózsaszín árnyalatúak, míg az érettek vörös, lila, kármin, néha barna és lila árnyalatokkal rendelkeznek. Az öreg, gyenge fákon, általában a tölgyeken és a gesztenyéken fordul elő.

Májra emlékeztető, nagy testű, elsősorban fák törzsén élősködő faj. A tölgynyelv nevet is okkal kapta, hiszen  alakja hasonlít egy kinyújtott nyelvre. Hazánkban ökörnyelv gombaként is emlegetik. Mi a helyzet a vérgomba elnevezéssel? Nos, ennek a gombának termőteste, miután megtört, vörös folyadékot bocsát ki, amely kissé hasonlít a vérre. Húsa szintén vérvörös, fehér erekkel. A gomba felszíne alatt elhelyezkedő csövek megnyomásakor rózsaszínűvé válnak, és "vérezni" kezdenek.

Fotó: veganvitez.hu
A májgombát sok országban védelem alatt áll, nem szabad károsítani vagy megcsonkítani, és leszedni. Hazánkban nem szerepel a védett gombafajok listáján.

Érdekes, hogy amikor a májgomba megtámad egy fát, az barna rothadásnak indul, és ezen a részen  a fa vörösre színeződik, ami értékessé teszi a bútorgyártásban, vagy fa tárgyak készítésekor.

Fiatal példányaik ehetők, de fogyasztás előtt érdemes áztatni, vagy előfőzni rendkívül magas csersav-tartalma miatt.
Szárításra alkalmas, szószokhoz és levesekhez adható.Leggyakrabban azonban szeletelve sütve, fűszerekkel fogyasztják.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Alkotói természet, természetben alkotás

Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Felkészült az erdőgazdaság a hideg télre!

Az enyhe őszies, sáros idő után hirtelen beköszöntött a hideg és a fagy. A változó időjárástól függetlenül biztonsággal ki tudjuk szolgálni a lakosságot és a partnereinket, sőt a legtöbb erdészetnél még száraz tüzelőanyag is van készleten – mondta Zay Zsolt, az EGERERDŐ Zrt. kereskedelmi vezetője.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Erdei gombára rálelni is élmény

Erdei gombát keresni, hát még rátalálni nagyszerű dolog. Enni is jó, ráadásul egészséges – mondja a hévízi Benkő Lajos, aki nemcsak a piacon ellenőrzi a gombákat, hanem ismeretterjesztő túrákat szervez és vezet, hogy oktassa a résztvevőket.