0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fogyasszuk kristályosan is a mézet – ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz, vagy már túl sokszor felhevítették. Ha tehetjük fogyasszuk kristályosan is a mézet. Ha viszont szükséges, így tudjuk kímélő módon újra folyékonnyá tenni.

Szerencsére az a  közhiedelem, miszerint a méz azért kristályosodik ki, mert a méhész cukrot tett bele, eltűnőben van.

A kristályosodás – régi nevén „jegecesedés” –  teljesen természetes folyamat. A méz attól függően kristályosodik ki előbb vagy utóbb, hogy melyik úgynevezett egyszerű cukorféléből – fruktózból vagy glükózból – van benne nagyobb arányban.

A repceméz például a benne lévő nagyobb glükóz aránynak köszönhetően,  már egy héttel a pörgetés után kristályossá válik.

Az akácméz ezzel ellentétben jóval később kristályosodik ki, mivel abban nagyobb arányban található fruktóz.

Aki figyelemmel kíséri a mézről írt cikkeinket (lásd Miért egészségesebb a méz a cukornál?), már tisztában van a méz bizonyos alaptulajdonságaival. Az egyik, hogy más édesítőszerekkel ellentétben, olyan anyagokat, enzimeket, ásványi anyagokat is tartalmaz, mintegy 181 félét, melyek különösen jó hatással vannak az emberi szervezetre, regenerálóan hatnak rá, védelmet nyújtanak neki stb. 

Ám enyhe hatású savakat is tartalmaz a méz, melyek a betolakodó kórokozókat – vírusokat, baktériumokat – elpusztítják illetve az emésztőrendszerünkből a víz felvétele során hidrogén-peroxid keletkezik belőle, mely szintén segít a kórokozóktól való megszabadulásban a fertőzés kezdeti stádiumában.

Ha tehát kristályos a méz az nem gond, hiszen ugyanúgy tartalmazza ezeket az anyagokat.

Viszont, ha a mézet folyamatosan melegen tartják (35-45 °C), netán időről időre felmelegítik, mikrózzák hogy jól mutasson a polcokon, akkor az enzimek törvényszerűen előbb-utóbb lebomlanak, illetve káros anyagok is keletkeznek benne.

Legjobb, tehát ha hozzászokunk, hogy kristályosan is fogyaszthatjuk a mézet.

Előfordulhat viszont, hogy a használhatóság érdekében – mert valamivel össze kell kevernünk a folyékony mézet – mégiscsak fel kell olvasztanunk.

Ilyenkor ezt egyszerűen az alább leírt módon tegyük. Ezáltal a legkevésbé fogunk ártani a mézben található hasznos anyagoknak. A felolvasztás menetét ezen a videón is nyomon követhetjük (a 35-ik másodperctől.)

youtube://v/f5AE5gFf8Ug

Helyezzük meleg „vízfürdőbe” (max 40-45 °C vízbe) az üveg kristályos mézet, vagyis egy lábasba úgy, hogy a meleg víz az üveg harmadáig feléig érjen. Egy kiskanalat is belehelyezhetünk a lábasba, hogy ne teljesen érje az edény alját az üveg.  Nem feltétlenül szükséges a hőfokot hőmérővel mérni, onnan tudjuk, hogy megfelelő a hőfok, hogy a hőmérséklet a  kéznek még elviselhető, kellemes.

Időnként kavargassuk meg a mézet és ha a víz hőfoka csökken, indítsuk újra a tűzhelyet. Addig ismételjük ezt, amíg a méz állaga olyanná válik, amilyennek szeretnénk.

Ajánljuk még:

Vigyázzunk magunkra  a második hullámban- egy gyógyhatású mézes készítmény

Méhekkel a koronavírus ellen- interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu