Back to top

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

A sírok beültetésére szánt növényeknek sok elvárásnak kell megfeleljenek
Fotó: wikipedia
Sírkert, vagy temető?

Sajnos hazánkban ezen a téren is akadnak lemaradások, hiszen sírkertet csak elvétve találunk, helyette a temető a gyakoribb temetkezési hely. A kettő között az alapvető különbség, hogy míg

egy sírkert elsősorban egy hangulatos kert, ahol temetkeznek is, tehát a növényzet hangsúlyos szerephez jut, addig a temető elsősorban egy temetkezési hely, ahol néhány növény is díszíti a kegyhelyeket.

Utóbbinak sok kertészeti értéke nincs, hiszen hazánk temetőiben olyan sűrűn, szinte egymást érik a sírkövek, hogy gyakran lépkedni is nehéz köztük, ami még nyomasztóbbá teszi az amúgy is szomorúságot árasztó területet. A kialakult szokásokon változtatni már szinte lehetetlen, vagy legalábbis több emberöltőbe telne, ám élő növényekkel beültetve a sírokat, barátságosabbá tehetők azok és az egész temető is.

A magyar temetőkben a növényzet nem igazán hangsúlyos
Fotó: wikipedia
A hazai sírok jellemzői

A magyarországi temetkezési-, és temetői szokások alapján a sír három főbb részre osztható. Ezek a sírjel vagy síremlék, a növényzet és a virágdísz, ami jobb esetben vágott virágot és élő koszorút jelent - sokszor azonban művirágot. A sírköveknek is meg van a maga divatja, ami napjainkban nagy változatosságot mutat, és jelentősen pénztárcafüggő. A temetést követően a sírjelek fából készülnek, majd később a hozzátartozók általában maradandó síremléket állítanak kőből.

A sír elé kerül a fejfa, köré pedig keretet létesítenek. Egyes esetekben ezeket részben illetve teljesen lefedik.

A teljesen lefedett síremlékre értelemszerűen nem lehet növényt ültetni, maximum kis kőedényben egy-egy tő szárazságtűrő évelőt.

A hazai sírkertészeti gyakorlat szerint a növényeket főként a később részletezett gondozási igényük alapján szokás kiválogatni, ám a szokásokból adódóan is akad még néhány szempont.
Amennyiben az elhunyt fiatal volt, akkor általában világos virágszínű növényeket ültetnek, míg az idősebbek nyughelyére a mélyebb, sötétebb színek utalnak a hagyomány szerint. Kivételt képez, ha az elhunytnak voltak kedvenc növényei, virágai, amelyek a mi klímánkon is jól érzik magukat: akkor ezeket szokás kiültetni. A síremlék színéhez is igazíthatjuk a kiültetéseket, hiszen világos sírkő esetén a sötétebb virágszínek, míg sötét sírkő mellé világos virágok illenek jobban.

A növényválasztás szempontjai

A növényválasztáskor fontos szem előtt tartani néhány lényeges dolgot, aminek köszönhetően a sír mindig ápolt képet nyújt, még abban az esetben is, ha rohanó világunk, vagy a távolság miatt csak ritkán tudjuk meglátogatni. Ha gyakran fel tudjuk keresni a sírt, akkor lehet egynyári növényeket is ültetni rá, ezek viszonylag sok gondozást igényelnek. Ha csak ritkán tudunk eljutni a temetőbe akkor szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő fajokat válasszunk, és az is lényeges szempont, hogy a talajt takaró, dús levélzetű növények legyenek a síron, amelyek árnyékolva a talajt a gyomosodást is akadályozzák.

A temetőkbe a kimondottan alacsony, illetve törpe növekedésű növények kiültetése ajánlott.

Fákat, nagy cserjéket egyrészt a helyhiány miatt nem illik ültetni, másrészt azok idővel úgy beárnyékolnák a környéket, hogy ha a szomszéd sírokra egynyárikat, vagy más fényigényes növényt szeretnének ültetni, az emiatt szinte lehetetlenné válna. Egyes temetőkben korlátozzák is a beültethető növényeket a méretük miatt.

A kövirózsák jól bírják a szárazságot (Sempervivum calcareum cv.)
Fotó: wikipedia
A sírok növényei

A sok gondozást és gyomlálást igénylő egynyáriak kiültetésének az ideje május közepén van. Előnyük, hogy egészen az első fagyokig virágoznak, folyamatosan díszítve a sírt. Hátrányuk, hogy évente újra kell ültetnünk őket, és sokszor az öntözésükről is gondoskodni kell.
A kétnyáriak közül az árvácska a leggyakoribb temetői virág. Ősszel kiültetve következő őszig díszítenek, ám virágzásuk a fajták többségénél szakaszos, és gondot kell fordítanunk gyommentesítésükre.

Az évelő növények levelükkel, virágjukkal, sőt gyakorta alkatukkal is díszíthetnek. Érdemes kiemelni az amúgy sziklakerti évelőkként is tartott növények közül a kövirózsákat (Sempervivum ssp.), és varjúhájféléket (Sedum ssp.), amelyek viszonylag szárazságtűrők, fénykedvelők, zárt csoportot alkotnak, így gyommentesen tartják maguk alatt a talajt. Többségük még kis kőedénybe ültetve is képes úgy fejlődni, hogy a természetes csapadék mellé nem kap pótlást.

A cserjék közül főleg a törpecserjék és a talajtakarók alkalmasak sírok beültetésére, amelyekből sok forma és színváltozat beszerezhető.

Ilyenek például a madárbirs (Cotoneaster ssp.), a hangafélék (Erica ssp) vagy a törpe rózsák. Különösen előnyös, ha lomblevelű, örökzöld növényt is választunk, mivel ezek télen is díszítenek. Jó példa erre a kecskerágók (Euonymus ssp.) talajtakaró változatai, vagy a borostyánok (Hedera ssp.).
A tűlevelű, pikkelylevelű örökzöldek szép zöld felületet adnak egész évben. Alacsony növésű, sírokon alkalmazható változataik a törpefenyő (Pinus mugo), a cukorsüveg fenyő vagy a borókák (Juniperus ssp.) terülő alkatú kertészeti változatai.

Egy egyszemélyes sírra évelőből 8-10, törpecserjéből 3-4 darabot ültessünk. Ez azért ideális mennyiség, mert a növények viszonylag gyorsan benövik a hantot, de nem lesznek túlzsúfoltak.
A fejfa mellé ültessük a magasabb növésű fajokat, a növények mérete onnan csökkenjen lépcsőzetesen, így tetszetős és átlátható kiültetést kapunk. Szokás még szegélynövényeket ültetni körbe, mintegy bekeretezve a hantot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

A mikulásvirág hónapokig az otthonok dísze lehet

Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. A kényszerű sok otthonlétbe természetességet, színt vihet a mikulásvirág.

Készüljünk a tavaszra - cserepes és vágott virágok

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szervezésében tavaly Változások a technológiákban címmel meghirdetett szemináriumsorozat idén is sok izgalmas témát ölelt volna fel, ám a járványügyi helyzet csak egyetlen rendezvény megtartását tette lehetővé. A novemberi szakmai napon a jövő évi egynyári-,balkon-,évelőnövény-és krizantémidényre való fölkészüléshez adtak tanácsokat a szaporítóanyag-forgalmazók.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.