Back to top

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Október második dekádjában az átlagosnak megfelelő, csendes időjárás volt a jellemző. A sok csapadékot hozó frontok elvonultak, cserébe túlnyomóan napos idő alakult ki, ami kedvez az esőzések miatt megakadt mezőgazdasági munkálatok folytatásának. Az erősen felázott talaj miatt néhány feladat befejezése csúszik, különösen a szántóföldön. A kertészetekben és a házikertekben a betakarítás már jórészt befejeződött, most inkább a jövő évre való felkészülés az időszerű. Most elsősorban a házikerti aktuális teendőkről írnék.

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Ez

főként lehullott lombból, beteg gyümölcsből, zöldségfélék maradványaiból és fűnyesedékből tevődik össze.

Később aztán még hozzájön a metszés során keletkező rengeteg ág és gally. Régen ezek nagyját általában elégették, amivel komolyan szennyezték a környezetet, ez viszont napjainkban már jórészt mindenütt tiltott vagy korlátozott tevékenység. Más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni a kertben keletkező szerves hulladékok eltüntetésére. Az egyszerűbb megoldás, ha a hulladékkezelő cégre bízzuk, hogy komposztáló telepekre szállítsa a zöldhulladékot, erre már széles körben van mód. A másik, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása talajtakarásra, vagy pedig a komposztálás a kertünkben.

Mindkét megoldással visszakerülnek a talajba a növények számára felvehető tápanyagok.

A lebomló szerves anyaggal a talajélet számára nélkülözhetetlen humuszanyagok és hasznos mikroorganizmusok milliárdjai jutnak vissza a természetes körforgásba. A megfelelő vastagságban elhelyezett mulcs – legyen az fakéreg, lezúzott gally, kigyomlált növény, falevél – tökéletesen megóvja a talajt a kiszáradástól, sajátos mikroklíma alakul ki alatta.

Füvesített és mulcsozott kajszis
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Megakadályozza a talaj gyomosodását, egyúttal fokozatos elbomlásával tápanyagforrásként is szolgál. Sokan úgy tartják, hogy a diófa levele alkalmatlan a komposztálásra, mert olyan anyagokat tartalmaz, melyek károsak más növényekre. Ez a gátlás megszüntethető, ha más növényekkel keverjük a diólombot, és így érleljük a komposztálás során. A jó komposztkészítés titka, hogy vegyesen tartalmazzon alacsony és magas nedvességtartalmú anyagokat, gyorsan és lassan lebomló növényi részeket, ezeket egymásra rétegezve helyezzük a komposztálóba. Legyen állandóan földnedves állapotú, és rendszeres átforgatással gondoskodjunk a levegősségről, mert a korhasztó mikroorganizmusok levegőtlen környezetben elpusztulnak.

Ha jól végeztük munkánkat, akkor két év alatt tökéletesen érett, földszerű komposztot nyerünk,

mely a talaj dúsítására, a talajélet serkentésre és nem utolsósorban tápanyag-visszapótlásra lesz alkalmas.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénykárok jelentős részét a tavaszi fagy és a jégeső okozta

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állították a gazdákat. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a károk jelentős többségét a jégeső és a tavaszi fagy okozta a mezőgazdaságban. A vagyoni jellegű károk biztosításában tudatosabbak lettek a magyar gazdák

Az advent főszereplői a bogyósok

Ünnepi marketingkampányt indított az olasz Sant' Orsola a bogyósok népszerűsítésére. Adventi kalendáriumként működnek a 125 grammos gyümölcscsomagok, december 24-ig más-más üzenettel. Miután valaki rákattintott az okostelefonjával a Sant' Orsola gyümölcsöt tartalmazó dobozain a QR-kódra, megkapja az aznapi üzenetet.

A mikulásvirág hónapokig az otthonok dísze lehet

Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. A kényszerű sok otthonlétbe természetességet, színt vihet a mikulásvirág.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Indiai kutatók uborka héjából állítanának elő csomagoló anyagot

Ne dobjuk el az uborka héját! Csomagolóanyagnak még jó lehet. Az (IIT) indiai Kharagpur Technológiai Intézet kutatói a magas cellulóz-tartalmú uborkahéjból cellulóz nanokristályokat hoztak létre, amelyek élelmiszer-csomagolóanyagok előállítására alkalmasak.