0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Nagy-Britannia és Japán

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japánnal a brit kormány. A londoni külkereskedelmi minisztérium ismertetése szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.

A múlt hónapban véglegesített egyezményt Liz Truss brit és Moteki Tosimicu japán külkereskedelmi miniszter írta alá Tokióban. A megállapodás január 1-én lép életbe.

A brit külkereskedelmi minisztérium becslése szerint a pénteken Tokióban aláírt szabadkereskedelmi megállapodás hosszú távon várhatóan 15,2 milliárd fonttal (6100 milliárd forinttal) növeli a Japánnal folytatott brit kereskedelem értékét.

Ez az első olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amelyről London a brit EU-tagság megszűnése óta önállóan egyezett meg egy magasan fejlett, világgazdasági szinten is nagy súlyú nem európai gazdasággal.

A brit külkereskedelmi minisztérium adatai szerint Nagy-Britannia és az Európai Unió kereskedelmi forgalma 2018-ban megközelítette a 660 milliárd fontot (265 ezer milliárd forint); a Japánnal folytatott kétoldalú kereskedelem értéke nem egészen 30 milliárd font volt abban az évben.

Nagy-Britannia az Európai Unió tagjaként 40 szabadkereskedelmi szerződés részese volt, és ezek 70 országra terjedtek ki. A brit külkereskedelem 12 százaléka ezeknek a külső országokkal kötött EU-szerződéseknek a hatálya alapján zajlott.

Két éve az Európai Unió is szabadkereskedelmi megállapodást kötött Japánnal. Ez a megállapodás felszámolja a kétoldalú árukereskedelemre kivetett vámokat, megnyitja a szolgáltatások és a közbeszerzések piacát, emellett közös szabályrendszert és szabványokat hoz létre.

Az Európai Unió és Japán együtt a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) csaknem 30 százalékát állítja elő, közös részesedésük a világkereskedelmi forgalomból megközelíti a 40 százalékot.

Miután Nagy-Britannia január 31-én kilépett az EU-ból, a japán piacon éppen az Európai Unió lesz a legfőbb kereskedelmi versenytársa.

A brit kormány számításai szerint a Japánnal elért szabadkereskedelmi egyezmény hosszú távon 1,5 milliárd fonttal emeli a brit hazai össztermék éves értékét és 800 millió fonttal a brit alkalmazottak jövedelmét.

London várakozása szerint a szabadkereskedelmi megállapodás elősegítheti Nagy-Britannia csatlakozását a Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) nevű térségi gazdasági társuláshoz.

Forrás: MTI