Back to top

Hívatlan látogatók a kertben

A tavaszi és főként az őszi időszakban sok olyan kétségbeesett kert­tulajdonos szokott tanácsot kérni, aki otthonában különböző „vadállattal” találta magát szemben. A túlzó kifejezés cselőpókokra és ártalmatlan siklófajokra vonatkozik, melyek a pincében, farakás alatt vagy akár a szobában is felbukkanhatnak az említett időszakokban.

Leghosszabra megnövő hazai kígyófajunk. Előfordulhatnak kétméteres példányok is!
Leghosszabra megnövő hazai kígyófajunk. Előfordulhatnak kétméteres példányok is!
A riadalom nagy szokott lenni, különösen akkor, ha kisgyermek is van a családban.

Annak, aki természetközeli lakóhelyet választ magának, el kell fogadnia két dolgot: egyrészt a természetben előbb vagy utóbb elkerülhetetlen, hogy az ott élő állatokkal is találkozzunk; másfelől hogyha gyermekünk születik, az nem jelenti azt automatikusan, hogy a környezetünkben élő – amúgy rovarokkal, apró rágcsálókkal táplálkozó – állatok utódainkat óhajt­ják majd elfogyasztani.

Tény, hogy a cselőpókok madárpók-szerű küllemükkel valóban rémisztőek lehetnek sokunk számára, míg a kígyóhoz eleve előítéleteket neveltek belénk, azonban tudnunk kell, hogy ezek az állatok nem azért jelennek meg otthonaink közelében, mert bántani akarnának bennünket. De akkor vajon miért jönnek? Tavasszal, a telelésből ébredő csúszómászók a párzási időszakban intenzíven keresik fajtársaikat. Sokkal többet mozognak, mint a „szürke hétköznapokon”, és csak véletlenül bukkannak fel olyan helyeken, amelyeket egyébként messziről elkerülnének. Ősszel pedig – amikor a legtöbb pókkal és kígyóval találkozhatunk – egyszerűen a hideg elől keresnek menedéket, megfelelő telelőhely után kutatva. Az üresen álló nyaralók, présházak, melléképületek, a felrepedezett betonfelületek, a pincék, kertben hagyott tárgyak, rőzsekupacok az ízeltlábúak, hüllők szemszögéből ideális búvóhelynek számítanak a téli időszakra.

Cselőpók kövek között
Cselőpók kövek között
Ezek az állatok kis méretüknél fogva, meglehetősen félnek tőlünk, és – ha csak tehetik – elmenekülnek előlünk. Akkor is a tágabb környezetünkben élnek, ha nem látjuk őket, főként éjjelente mozogva, amikor alszunk, vagy épp nem vagyunk jelen. Ebből is látszik, hogy kerülnek bennünket. Mindezek ellenére, ha ember és állat találkozik, többnyire utóbbiak húzzák a rövidebbet. Az általános emberi reakció ugyanis az, hogy a riadt kerttulajdonosok automatikusan levágják egy ásóval a sikló fejét, vagy csak úgy agyonverik egy lapáttal a rettegett állatot. Még az is az állatok életébe kerülhet, ha csak egyszerűen megzavarjuk őket telelésük közben.

A helyes eljárás az, ha békén hagyjuk az állatot!

Ha mégis szeretnénk eltávolítani a portánkról, akkor fogjunk bármilyen hosszabb nyelű háztartási vagy kerti szerszámot – akár egy faágat –, és ahelyett, hogy pallosként alkalmaznánk, óvatosan helyezzük át vele a „betolakodót” a kerítés túloldalára. Esetleg – szintén óvatosan – tereljük egy dobozba vagy üres cefréshordóba, és engedjük el egy megfelelő élőhelyen – higgyék el, azonnal menekülőre fogja. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy az adott faj rendelkezik-e méreggel, akkor különösen indokolt az eszköz használata; ne nyúljunk kézzel ismeretlen állathoz! Ha jó minőségű fotót tudunk készíteni róla, akkor később megkérhetünk egy szakértőt, hogy azonosítsa a látott fajt.

Ne feledjük, hogy ezek a kevésbé kedvelt állatok, azokat a rovarokat és rágcsálókat tizedelik, amelyek egyébként zavarnak bennünket.

Továbbá azt is tartsuk szem előtt, hogy a szóban forgó fajok mind természetvédelmi oltalom alatt állnak, azaz védettek!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

A klímavészhelyzet kertjei

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

Az év utolsó hónapjának növénye: a pálmaliliom

A Holland Virágiroda a Yuccát, másnéven pálmaliliomot választotta december hónap növényének. A következő évtől a Virágiroda szakít a sok éves hagyománnyal, többé nem havonta fogja megnevezni a célzott reklámkampánnyal támogatott növényeket, hanem szezononként állít össze trend kollekciókat.

Kereskedelem a brexit után

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság azonban átmeneti időszakról állapodott meg, amely december 31-ig tart. Mivel jelenleg egész Európában a koronavírus-járvány második hulláma okozza a legfőbb gondot, a holland kertészeti vállalatok sem elsősorban a brexit miatt aggódnak.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit.

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.