Back to top

Őszi határszemle Mezőhegyesen

Októberben közel 80 mm csapadék hullott, szemben a megszokott 37 milliméterrel, ez igencsak megnehezítette a betakarítási, talajművelési, illetve vetési munkálatokat Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt földjein is. A betakarítás és a vetés is lassan befejeződik, a szántást Katalin-napra szeretnék elvégezni.

A mezőhegyesi határ 2020 októberében
Fotó: Csatlós Norbert

A nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területein a hibridkukorica betakarítása és betárolása a vetőmagüzemben szeptember végére befejeződött, jelenleg tart a feldolgozás, amely folyamatosan a vevői igények alapján történik és várhatóan 2021. március 15-ig fejeződik be.

Az áru- és takarmánynövények – napraforgó, szója és szemes kukorica betakarítása az esők miatt nagyon elhúzódik.

A gazdaságban október 23-án fejezték be a napraforgó betakarítását. 1170 ha területen magas olajsavas fajtákat termesztettek - 3,16 t/ha lett az átlagtermés.

A mezőhegyesi határ 2020 októberében
Fotó: Csatlós Norbert
A takarmánykukorica 619 hektárnyi területéből ugyancsak október 27-ig 294 hektárt takarítottak be (hátra van még: 325 ha). Az eddigi átlagtermés 11,3 t/ha.

A ménesbirtokon kétféle hasznosításra termesztettek szóját, amelynek az aratása elhúzódik. Takarmánynak 881 hektárt vetettek, ebből október 27-ig 490 ha-t arattak le, itt az átlagtermés eddig 3,44 t/ha. Ahogy azonban a szakemberek mondják, az előző évekhez képest kevesebb termést a 10%-os árnövekedés kompenzálja.

235 hektáron szóját vetettek idén vetőmagnak. Ebből ugyancsak október 27-ig 145 hektárt takarítottak be (hátra van még: 90 ha). Az eddigi átlagtermés: 3,83 t/ha.

Szeptember 20-án kezdték a vetést Mezőhegyesen. Október 28-ig az őszi árpa vetését fejezték be. Ezt a növényt elsősorban vadjárta területeken termesztik. Az elvetetett 205 hektár 34 százaléka vetőmag, a fennmaradó 66% takarmány.

Fotó: Csatlós Norbert
A tervezett 1500 hektár őszi búzából 1038 hektárnyi területet már elvetettek (hátra van még: 462 ha). A technológiáról Isaszegi Norbert termelési igazgatótól megtudtuk, hogy csökkentett csíraszámmal sekélyebbre vetettek. A vetésterület 23 százaléka vetőmaghasznosítás, 77 százaléka pedig az évek óta megszokott takarmány-, illetve étkezési búza.

A takarmánynövények, a lucerna és a takarmányfű magja már október első heteiben a földbe került.

Tart az őszi talajelőkészítés is: a szervestrágya-szórás, a talajlazítás, az évelő gyomok elleni gyomirtás. Isaszegi Norbert tájékoztatása szerint 5300 hektárnyi területet szeretnének szántani, amit Katalin-napra szeretnének befejezni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Nyomonkövetési kód szükséges bizonyos növényi szaporítóanyagokhoz

Megjelent a növényútlevelek nyomonkövetési kódjára vonatkozó követelmény alól – az (EU) 2016/2031 európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján – nem mentesülő, ültetésre szánt növények típusairól és fajairól szóló 2020/1770 EU Bizottsági végrehajtási rendelet.

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Tápanyag és talajfertőtlenítő egyben, ez a Force Evo

Jövőre három új növényvédő szert vezet be a Syngenta: az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra a szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig a talajfertőtlenítő és a teljes értékű startertrágya kombinációja. Az utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibridkukorica termesztéséhez ajánlják, hangzott el az online bemutatón.

Szklerotinia: a talajból érkező veszedelem

Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a szklerotiniától! A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat - a repcét, a napraforgót és a szóját - is „kedveli”.

Májusi fagy, betakarítási rekord

Május 13-ára virradóra -4 fokot mértek Nagyecseden. Ez tovább tetézte a bajokat, mert akkor már itt volt a koronavírus, javában tartott a 10 hetes aszály, amire jött ez az esemény, amilyenre ma élő gazdák nem emlékezhettek: lefagyott a fiatal, két- négyleveles kukorica. Kósa Sándor, saját bevallása szerint, annyit mondott: itt a csőd, ebből nem lesz semmi.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Árutőzsde: Ismét emelkedő jegyzések

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.