0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

„Hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”

Négy ember ellen emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás és közokirat-hamisítás miatt, miután egy osztrák vadaskertben nevelt gímszarvasbikát hoztak Zala megyébe, amit egy francia vendégvadásznak kínálták fel elejtésre. Az egyik zalai vadásztársaság 3 tagja még 2017-ben 9000 euróért vett egy kulminációs korában járó gímszarvasbikát „némi” haszon reményében.

A vadaskertben nevelt gímszarvas szabad területen történő vadászati célú hasznosítása  törvénybe ütközik hazánkban, miként Ausztriában is.

Ennek ellenére az osztrák férfi Magyarországra szállította a vadat, amit ideiglenesen Alsórajkon, az egyik vádlott édesanyjánál helyeztek el. Közben a két fővádlott megállapodott egy vadászatszervezéssel foglakozó Békés megyei cég képviselőjével, hogy az állatot vendégvadászoknak kínálják fel kilövésre, ám mint azt a cég ügyvédjétől kiderült, a vállalkozás képviselője nem tudott arról, hogy az állat Ausztriából, egy vadaskertből származik.

Az alku megköttetett, így a 12-14 kg agancssúlyú gímbika Pötréte és Felsőrajk határába került.

Itt a vadat elkábították, majd miután az ellenszertől lábra állt, egy francia vendégvadász terítékre hozta.

Az állatot szabályos trófeaként néhány nappal később bemutatták bírálásra a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati szervénél, majd ez alapján a hatóság hamis tartalmú közokiratban rögzítette az elejtett vad trófeájának adatait.

Ezután a megtévesztett francia vadász 35 ezer eurót, vagyis kb. 11 millió forintot fizetett ki a vadásztársaságnak a trófeáért.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu