Back to top

Díszkertész ágazat - Változások a technológiában

A járványügyi helyzet idén nem sok lehetőséget adott szakmai találkozók, továbbképzések szervezésére. A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szemináriumára még éppen sor kerülhetett a novemberi szigorítások bevezetése előtt, de a szervezők eleve úgy hirdették meg, hogy azt online is követhették az érdeklődők.

Az Angelonia jó választékbővítő lehet
A tavaszhoz hasonlóan a termesztők és kereskedők most is csak találgatják, hogy a várható változások hogyan érintik majd a gazdaságot, a vállalkozásokat, mondta a szeminárium első előadója, Orlóci László. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szer­vezetének elnöke kiemelte, hogy mindenekelőtt a saját, valamint szeretteink egészségének megőrzése a cél, ugyanakkor fontos az is, hogy az ágazatban dolgozók megélhetését biztosító termesztésben, illetve dísznövény-kereskedelemben ne legyenek fennakadások.

Az elnök sorra vette a tavaszi idény válságkezelésének legfontosabb állomásait, az egész ágazaton átívelő válság túlélésének lehetőségeit.

Emlékeztetett, hogy a kezdeti ijedség mind külföldön, mind hazánkban végigsöpört a vállalkozásokon, de szerencsére itthon a kertészeti kereskedelmi egységek és virágboltok nyitva maradhattak, így sikerült megakadályozni a vállalkozások gazdálkodásának ellehetetlenülését, és megőrizni a munkahelyeket is.

Segítő intézkedések

A cégek az online kereskedelmi lehetőségeket gyorsan felismerték, közvetlenül érezhették az e-értékesítés hasznát, sokan ekkor szembesültek azzal, hogy ezt az értékesítési csatornát sem szabad elhanyagolni. A következő lépésben megtörténtek azok a kormányzati intézkedések, amelyeknek a hatását csak később lehetett érzékelni, és amellyel sokan tudtak élni. A járulékfizetési kötelezettséget halasztották, illetve sok esetben elengedték, ami nagyban segítette a cégek pénzügyi egyensúlyának megtartását. A harmadik intézkedés a munkaerő, az alkalmazottak megtartásához járult hozzá.

A munkabér-támogatás az egész ágazat számára példa nélküli lehetőség, egyben merőben új dolog volt.

A végső döntésnek köszönhetően munkavállalónként közel félmillió forint támogatást lehetett igényelni, és erre azok is jogosultak voltak, akik részmunkaidős alkalmazottakat foglalkoztatnak. A másfél milliárd forint keretösszegű támogatás jelentős segítséget nyújtott, egyúttal mérföldkőnek számított az ágazat életében, mert az soha nem kapott még ekkora támogatást.

A válság ráirányította a figyelmet a díszkertész szakma fontosságára, emelte ki Orlóci László. Bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt időszakban helyére került a szakma az ország gazdaságában és az agráriumon belül egyaránt, és kedvező az ágazat megítélése a döntéshozók és a vásárlók szerint is. A folyamatok tehát jó irányba indultak el, és ha ezzel élni tud a szakma, akkor hosszabb távon is a helyére kerül a díszkertész ágazat a gazdasági súlyát tekintve is. Ehhez azonban továbbra is nélkülözhetetlen a szakmai összefogás.

Bővítették a választékot

Matthias Tillman termesztéstechnológiai előadását Bíró Zoltán (Bíró Kft.) tolmácsolta
A következő év termesztési szezonjára készülve Matthias Tillman rengeteg termesztési ötletet osztott meg a résztvevőkkel Bíró Zoltán (Bíró Kft.) tolmácsolásában. A Selecta One cég szakértője 20 éven keresztül a világ számos országában termesztett dísznövényt, a szemináriumon néhány tavaszi növény, az Os­teospermum, a Calibrachoa és a Petunia termesztéséhez adott tanácsokat.

A Beppler Kft. ügyvezető igazgatója, Gaál Győző vágottkrizantém-fajtabemutatóval készült. Bár előadásában idő szűke miatt nem térhetett ki mind a harminc fajta ismertetésére, kiemelte azokat, amelyekről a jövőben még egészen biztosan hallani fogunk, így az Adana, a Maxim és Lasa fajták főbb tulajdonságait vázolta. Szerinte a következő időszak egyik meghatározó hófehér, nagyvirágú fajtája a Kibo lehet, amely sötétítés nélkül időzíthető halottak napjára. A Düm­men Orange programjának újdonságai közül azokat ismertette, amelyekkel meghosszabbítható a kora nyári, nyári értékesítési időszak, és felhívta a figyelmet a lehetséges választékbővítő fajtákra, amelyek impulzusvásárlásra ösztönző, jól értékesíthető termékek lehetnek.

A Sum­merline szegfűfajta-sorozat jól illeszthető a balkonnövények és egynyáriak mellé, míg a Pover Quix sorozat előnevelt évelőiből extra nagyméretű növényeket kínál a cég.

A nyolc nemzetség (Campanula, Digiplexis, Echinacea, La­vandula, Leucanthemum, Phlox, Salvia, Gaillardia) 39 fajtáját június–júliusi értékesítésre javasolta.

A kereskedők, termesztők figyelmébe ajánlotta a tavaly összeállított zöldségpalánta-programjukat is. Mint mondta, hosszabb ideje tapasztalják, hogy sok vásárló szeretne a saját kertjéből, balkonjáról vegyszermentes zöldséget szüretelni. Ezért Magyarországon kedvelt, ízletes zöldségfajták magoncaival bővítették a választékukat. Jelenleg 16 paradicsom- és 10 paprikafajtát kínálnak, ezek szakaszos elültetésével a vásárlók mindig friss és ropogós árut szedhetnek.

Újabb vevők, újabb feladatok

Rizmayer Katalin, a Floretum Kft. vezetője arra világított rá, hogy a nemesítői és termesztői szakértelem milyen formában járulhat hozzá a vásárlói elégedettség növeléséhez. Mint mondta, ő is tapasztalta, hogy a tavaszi háztáji és városi kertészkedési lendület sok új vevőt is hozott. Ez pedig újabb feladatot és felelősséget is ró a kertészekre, hiszen ezeket a vevőket úgy kell kiszolgálni, hogy elégedettek legyenek és visszatérjenek. Részletezte, hogy mi mindent tehet a nemesítő és a termesztő azért, hogy a vásárlók hosszú ideig örömüket leljék a választott növényben. Ismertette a magyar klímához és piachoz legjobban igazodó muskátlifajtákat, így a Cal­liope sorozat tagjait, de megismerhettük a régió klímájának leginkább megfelelő dália-, begónia-, tölcsérjázmin-, petúnia- és kánnafajtákat, valamint a betegségeknek jól ellenálló Impatiens wal­leriana- és Vinca-fajtákat is. A szakember szerint várhatóan növekedni fog az igény és az érdeklődés a beporzóbarát fajták iránt, ezért ők külön erre a célra összeállított listával készülnek.

A minőségen múlik

Kővári András részletesen értékelte az idei krizantémszezont, és szólt az Apollo, a Creamist, a Palisade és a Magnum fajták piaci lehetőségeiről, tulajdonságairól. Az első osztályú csokros krizantémból eleget termeltek a kertészek, a különleges virágú, 12-es cserepes, háromdugványos krizantémok mind elfogytak. A multiflora cserepes fajták minden méretéből óriási kínálat volt. A krizantémtermelő akkor jár a legjobban, ha már a dugvány megvásárlásakor tudja, kinek fogja eladni az áruját, hangsúlyozta.

Fontos, hogy a termesztők felismerjék, csak a jó minőségű árut érdemes értékesíteni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a stabil vásárlói kör, aminek a kialakítására időt kell szánni.

Aki igazán komolyan gondolja a termesztést, akár exportálhat is, hiszen ma már nem lehetetlen például Bécsben értékesíteni a krizantémot, mondta Kővári András. Ehhez természetesen kiváló minőségű, fényes levelű krizantémot kell kínálni, ami speciális levéltrágya használatával lehetséges. Az előadó szerint a szép virágot termelők jó szezont zártak.

Ne mindent egy lapra

A Szirom Kft. sikertörténeteket, sikernövényeket, sikerötleteket osztott meg a közönséggel. A 30 éves jubileumát ünneplő cég vezetője, Varga Balázs szerint a tavaszi termesztésünk egyik legnagyobb hátulütője az, hogy mindenki az eladási csúcsban próbál a lehető legnagyobb árbevételt elérni. A termesztők a muskátlival és balkonnövényekkel mindent egy lapra tesznek fel, a májusi, júniusi időszakra már nem nagyon marad idő és energia.

Szerinte fontos és érdemes elkezdeni próbálkozni nyáron értékesíthető növények termesztésével, így előadásában számos ötlettel szolgált a fajták kiválasztásához.

Egyebek között bemutatta az Angelonia angustifolia legújabb, a Bidens ferulifolia nagyvirágú fajtáit, a Begonia x hybrida Big fehér fajtaújdonságát, a Begonia x hybrida Funky új sorozatát, a Calibrachoa parviflora Cabaret és Conga kompakt sorozatát, de ismertette a Dianthus Code vadonatúj sorozatát, az Ipomoea, a Pelargonium peltatum Moonflair, valamint az Xtreme Dark Red interspecifikus muskátlihib­ridet, illetve a legújabb Scaevola-, Ne­mesia- és Verbena-fajtákat is. Előadásában cserepes levendula termesztésével kapcsolatban osztotta meg értékesí­tés­ösztönző ötleteit.

Tóth Laura és Tóth Dominik (Tóth Kertészet, Plant Alliance Hungary) szerint a virág iránt megnövekedett érdeklődést érdemes megragadni, és „alkotó kertészként” a környezet igényeinek felmérésével, tudatos, az egyes generációk igényeire összpontosító marketinggel támogatni az értékesítést.

A klímaváltozásra jól reagáló egynyári és balkonnövények közül kiemelték az álló és futó muskátlitípusok legjobb tulajdonságait ötvöző interspe­ci­fi­kus Champion sorozatot, az új Be­gonia- és Bidens-fajtákat, az Impatiens Sempa­tiens sorozatot, a kompakt Pe­tunia Bin­go sorozatot, illetve az új Wonderfall sorozatot. Tóth Dominik a fajták magvetéssel és csíráztatással kapcsolatos tapasztalatairól is beszámolt.

Forray Alfréd az egynyári és balkonnövények biológiai növényvédelmének tapasztalatairól tartott részletgazdag előadást.

A szakmai nap zárásaként Treer András, a Flora Hungaria ügyvezető igazgatója összefoglalta a válságkezelés külföldi példáit, és összegezte a járvány díszkertész ágazatot érintő, világszerte tapasztalható pozitív és negatív hatásait.

Az előadásokra részletesebben is visszatérünk lapunk következő számaiban.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Grow21: Együtt ültethetjük el a fenntartható jövő magjait

A vadonatúj virág- és zöldségkertészeti és tájkertészeti virtuális esemény a Kekkilä-BVB, Európa egyik vezető kertészeti cége támogatásával valósulhat meg. A fesztiválra a rendezők meghívnak mindenkit, hogy megvitassák, hogyan állhat fenntarthatóbb növekedési pályára a zöld ágazat.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

A nagyszüleink gyümölcsei voltak

Aki emlékszik a nagyszüleink korabeli régi gyümölcsök ízére és gyümölcsfát telepítene, az majdnem biztosan az őshonos fajták mellett teszi le a voksát, mondja Kaj István, aki számos „régi világbeli” alma- és körtefajta oltványát készíti és kínálja. A fiatalember a Zala megyei Pusztaszentlászló polgármestere, az Újhegyi Borbarátok Egyesület elnöke és egyben őstermelő.

Magkezelési eljárások

A tavaszt váró kertészkedők ilyenkor már tervezik a vetéseket, térben és időben egyaránt. A palánták nevelésénél lényeges az időzítés is, például a fagyérzékenyeknek május közepére kell „készen lenniük”. Néhány mag nehezen kel ki, ezeket magkezelési eljárásokkal ösztönözhetjük. A rétegzésnek például már itt az ideje…

Kisebb-nagyobb lépések a fenntarthatóság érdekében

A fenntartható mezőgazdaság és élelmezés szempontjából nagy jelentőségű a zöldség-gyümölcs termesztés, áll a Fruit Logistica Trend Report 2020-as kiadásában. Számítások szerint 2050-re kétszer több friss terméket kellene fogyasztanunk, hogy elérjük a kívánt célt.

Könnyen tartható dekoratív pozsgások

A Haworthia nemzetség fajainak magyarul elég sok nevük van: a sávos fűtől a tőrázsán át a szemölcsliliomig… Botanikailag persze sem a liliomokhoz, sem a fűfélékhez nincs közük, csak hogy bonyolultabb legyen a helyzet. Érdemes megpróbálkozni tartásukkal, mert dekoratívak, változatos megjelenésűek, nem növik ki a kisebb lakásokat sem, és igényeik is könnyen teljesíthetők...