Back to top

Mi lesz a mikulásvirággal?

Az osztrák mikulásvirág termesztők a magánszemélyek vásárlásaiban bíznak. Mivel a kertészetek a lezárás alatt is nyitva tarthatnak, sokan saját üvegházaik dekorálásával csábítják magukhoz a vásárlókat, akik a növények mellet karácsonyi asztaldíszeket, kompozíciók is vásárolhatnak.

Ausztriában évente mintegy 1,5 millió darab mikulásvirágot termesztenek. Ennek a mennyiségeknek a nagy része  szállodákat, hoteleket, sícentrumokat, éttermeket, munkahelyek irodáit díszítik. 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedések hatására a szállodaipari, vendéglátóipari és céges értékesítések megszűntek, a kertészetek pedig keresik a lehetőséget a már meglévő készletek értékesítésére. 

Ausztriában a termesztőüzemek, virágkertészetek a lezárás alatt nyitva lehetnek, így ezt a lehetőséget kihasználva sokan karácsonyi hangulatúra feldíszített üvegházakkal várják az érdeklődőket. A termesztett növények (mikulásvirág, karácsonyi kaktusz, amarillisz ) mellett adventi koszorúkat, asztaldíszeket, karácsonyi kompozíciókat is lehet vásárolni.

Többen online áruházként is értékesítenek és házhoz szállítást is vállalnak. Jelenleg egyetlen reményük, hogy ily módon ösztönözni tudják a magánembereket a mikulásvirág vásárlásra.

Fotó: www.pixabay.com
A mikulásvirág egy nagyon különleges növény, amely élénk színeivel, sötétzöld leveleivel az adventi hangulat elmaradhatatlan kelléke. Ápolása odafigyelést igényel: a mikulásvirág gyökerei soha nem nem száradhatnak ki, ugyanakkor nem viseli jól a pangó vizet sem.  A színes fellevelek élettartama a fűtött lakásokban sajnos lényegesen lerövidül mivel a növény inkább a hűvös 12-15 ° C-ot kedveli.

Makacsul tartja magát a közhiedelem, miszerint a mikulásvirág mérgező. A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozik, a növény fehér színű nedve a bőrrel érintkezve bőrirritációhoz vezethet, szájba kerülve pedig emésztési zavarokat idézhet elő. 

Ezt a növénynedvben lévő diterpének okozhatják, ezek azonban csak a növény vad formáiban találhatók meg. A kereskedelmi céllal, dísznövényként szaporított mikulásvirág fajtákban ez az anyag nem kimutatható. 

Ennek ellenére a mikulásvirágokat (mint minden szobanövényt) nem szabad elfogyasztani, és ügyelni kell arra, hogy házi kedvencek se férjenek hozzá. 

Fotó: www.pixabay.com

A mikulásvirág dugványait az év legmelegebb időszakában, június végétől július közepéig kezdik el szállítani az erre specializálódott szaporítóanyag előállító üzemek. Minél nagyobb növényt szeretne a kertészet értékesíteni, annál korábbi időpontban kell a dugványt elültetnie. A szinte fa méretű növényeket már májusban elültetik, míg a mini mikulásvirágok augusztus végén kerülnek cserépbe. A betegségek ellen sok helyen biológiai növényvédelemmel védekeznek, ehhez  a második héttől parazita darazsakat, ragadozó atkákat, katicabogarakat használnak, ezzel csökkentik a kártevők számát és növényvédő szerek használatát. 

A színes fellevelek (nem a virágok!) kialakulása a nappalok hosszától függ.  A levelek akkor kezdenek elszíneződni, ha kevesebb mint 12 órán keresztül éri fény, ezért ahhoz, hogy az adventi időszakra a elérjék a levelek a fajtára jellemző színt, az üvegházakat sötétíteni kell.

A kertészek túlnyomó részben, mintegy 90% -ban, piros fellevelekkel rendelkező fajtákat termesztenek. Létezik rózsaszín, fehér és a mintás fajta is, ezekből azonban lényegesen kevesebbet értékesítenek a termesztők.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

Amerikai fertőtlenítőrobotokat próbál ki a holland kereskedelmi lánc

A Covid-19 járvány idején különösen nagy figyelem irányul a fertőtlenítésre, többek közt a kereskedelemben is. A holland Ahold Delhaize ultraibolya sugárzással fertőtlenítő robotokat próbál ki két amerikai kereskedelmi központjában. Az Ava Robotics vállalat gépeit ők használják elsőként a világon a zöldség-gyümölcs kereskedelemben.

A csiga sem fogy

A francia csigatenyésztők számára is nehéz év volt a tavalyi. A koronavírus okozta krízis miatt minden idényjellegű rendezvényt lemondtak, elmaradtak a turisták, becsuktak az éttermek, visszaesett az üzlet – a csigák nagy örömére.

Magkezelési eljárások

A tavaszt váró kertészkedők ilyenkor már tervezik a vetéseket, térben és időben egyaránt. A palánták nevelésénél lényeges az időzítés is, például a fagyérzékenyeknek május közepére kell „készen lenniük”. Néhány mag nehezen kel ki, ezeket magkezelési eljárásokkal ösztönözhetjük. A rétegzésnek például már itt az ideje…

Megszabadulunk az egyszer használatos műanyagtól?

Az egyszer használatos, eldobható műanyag evőeszközöknek, poharaknak és szívószálaknak hamarosan el kell eltűnnie az Európai Unió országaiból. Az Európai Parlament 2019. márciusában hagyta jóvá az egyszer használatos műanyag csomagolóeszközökre vonatkozó irányelvet, amely 2021. július 3-án válik teljes mértékben alkalmazhatóvá.

Eredményesen zárult a téli szezonális ellenőrzés

A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 2501 ellenőrzés során 49 figyelmeztetést, 117 esetben összesen több mint 8,1 millió forint bírságot szabtak ki.

Könnyen tartható dekoratív pozsgások

A Haworthia nemzetség fajainak magyarul elég sok nevük van: a sávos fűtől a tőrázsán át a szemölcsliliomig… Botanikailag persze sem a liliomokhoz, sem a fűfélékhez nincs közük, csak hogy bonyolultabb legyen a helyzet. Érdemes megpróbálkozni tartásukkal, mert dekoratívak, változatos megjelenésűek, nem növik ki a kisebb lakásokat sem, és igényeik is könnyen teljesíthetők...