0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rosszabb a levegő az Alpok néhány sípályáján, mint a francia nagyvárosokban

Hiába ítélte felelősnek a grenoble-i bíróság a francia államot azért, mert nem harcolt kellőképpen a légszennyezés ellen az Arve völgyében, az itt élők mégsem elégedettek a pénteki döntéssel. A bíró ugyanis nem talált ok okozati kapcsolatot betegségeik és a szennyezés között.

Ebben a Mont Blanc lábánál található, és Annemasse-tól Chamonix-ig húzódó völgyben 155 ezren élnek – írja az Euronews. Itt rendszeresek a figyelmeztetések arról, hogy túl magas a szállópor-koncentráció.

Az Arve-völgyén keresztülmenő, Olaszországba irányuló forgalom főleg nehéz tehergépjárművekből áll. Muriel Auprince aktivista arra vágyik, hogy az állam elismerje a felelősségét.

„Akármikor hoznak egy ítéletet a légszennyezéssel kapcsolatban, az állam nem akarja elismerni, hogy a szennyezés tesz bennünket beteggé.

El kéne ismerni a kapcsolatot, mert nincs szükségünk több tanulmányra az Arve völgyében ahhoz, hogy tudjuk: a szennyezés számos betegség okozója.”

Egy 2017-es jelentés szerint a korai halálozások 7 százalékát a légszennyezésnek lehet tulajdonítani. Az itt élő gyerekek egy része asztmában szenved, a már eleve betegséggel küzdők tünetei pedig súlyosbodnak azokban az időszakokban, amikor a légszennyezés a legrosszabb. Az itt élők azt remélik, hogy a bírósági döntés arra kényszeríti majd a helyi hatóságokat, hogy figyeljenek oda jobban a szennyezésre.

Habár Európa legismertebb síterepei találhatóak ebben a völgyben, az itteni légszennyezés még a régió nagyvárosaiban, Lyonban és Grenoble-ban tapasztalhatónál is nagyobb.

Forrás: Euronews