Back to top

Tartósított vagy szárított? - "Friss" virág évekre

A friss virágok szépségének és színeinek megőrzésére különböző technikák léteznek. A megfelelően kezelt virágok így hosszú ideig- akár évtizedekig - díszíthetik lakásunkat.

Első randevú, esküvő, keresztelő, egy fontos évforduló...hosszan lehetne sorolni azokat az alkalmakat, amikor az ajándékba kapott virágot örök emlékként szeretnénk megőrizni. A virágok természetes szépségének megőrzésére több lehetőség is van. 

Valószínűleg a legismertebb módszer az, ha hagyjuk őket megszáradni fejjel lefelé felfüggesztve. Miután teljesen megszáradtak, akár színezni is lehet a virágokat, hogy visszanyerjék eredeti megjelenésüket.

Fotó: www.pixabay.com

A megszárított virágokat, koszorúkhoz, asztaldíszekhez, sírdíszekhez lehet  változatosan felhasználni. Általában rusztikus, egyszerűbb kompozíciókhoz illenek. A szárított növények azonban nem túl tartósak. Ágaik és száruk könnyen eltörnek, a szín fokozatosan elhalványul, a szirmok könnyen sérülnek, vagy lehullhatnak..

A tartósítás a virágok konzerválásának modernebb, egyre elterjedtebb formája, ám a folyamat sokkal összetettebb és a végeredmény is teljesen más. A tartósítási technika lehetővé teszi, hogy a virágok teljesen természetes megjelenésűek maradjanak, szinte olyanok, mintha frissen vágott virágok lennének!

Ehhez a  friss virágokat akkor vágják le, amikor a legszebbek, a legragyogóbbak. Ahelyett, hogy száradni hagynák őket, egy úgynevezett rehidrálási folyamaton mennek keresztül. Glicerinből és más anyagokból álló folyadék fokozatosan szívódik fel a virágszáron keresztül, ami teljesen átveszi a természetes növénynedvek helyét. A folyamat néhány napig tart. A különleges eljárás végén virág életszerűek, a szirmok puha tapintásúak maradnak, díszítő értékük évtizedekig megmarad. Vízbe tenni persze nem szabad többé. Ügyelni kell a lakás levegőjének páratartalmára, ugyanis a túl száraz levegő csökkenti a virág élettartamát, mivel ekkor veszít a virágok törékenyebbé válhatnak, veszítenek a rugalmasságukból. 

A tartósított virágok megoldást jelentenek exkluzív virágkompozíciók készítéséhez például szállodák és éttermek részére, ahol sok friss, vágott virágot használnak. A tartós virágok ökológiai és gazdasági szempontból kiválóak mivel jó ár-érték arányt jelentenek.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

Kertészet és Szőlészet retro

Hetvenedik évfolyamába lépett a Kertészet és Szőlészet, híres korok tanúja volt, nagy felvirágzásokról és kevésbé dicső időkről egyaránt mesélnek írásai. Aki szereti a retrót, az tartson velünk, pörgessük végig a régi lapszámokat – ezúttal a tartalomban való különösebb elmélyülés nélkül.

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

Új gazdálkodási környezet: támogatás, adózás, kockázatkezelés

Több ezer milliárd forintnyi uniós forrás, kedvezőbb adózási feltételek és csökkenő adminisztrációs terhek, valamint új kockázatkezelési rendszer is segíti a mezőgazdaság életét az elkövetkező években.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

Családfakészítéssel óvják meg a beltenyészettől a gigantikus dögszagú virágokat a botanikusok

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros genetikai következményeitől.

Harc a pozsgás ritkaságokért

A pozsgás növények már közel 15 éve divatosak, és minél kedveltebbek, annál többféle típust keresnek a vásárlók. Az érdeklődés várhatóan a közeljövőben sem csökken, a termesztők azonban egyre nehezebben találnak különleges, egyedi változatokat, mondta Bill Steen, a Fleurizon vezérigazgatója.

Szerencsehozó növények az élelmiszerüzletekben

A madársóska (Oxalis) egyike azoknak a fajoknak, amelyek értékesítési időszaka nagyon rövid. Noha néhány kereskedelmi egység már karácsony előtt elkezdi árulni a négylevelű szerencsehozó növényt, a kereslete zömmel a két ünnep közötti néhány napra korlátozódik. Wilhelm Baum düsseldorfi kertészete főként élelmiszerboltoknak és diszkontáruház-láncoknak szállít, 6-7-9 és 11 centiméteres cserepekben.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Hamar árnyékot adó növények

Egy kert kialakításakor, vagy átalakításakor szükség van némi előrelátásra, térben és időben egyaránt. Mert eltelik néhány év, és a gyorsabban növő növények lassan elnyomják a lassabban fejlődőket, vagy beárnyékolják az alájuk kerülőket. Az ágyások besűrűsödnek. A kert képe folyamatosan alakul, amiben az egyensúlyt a kert gondozójának kell fenntartani.