0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Átadták a Szent Márton-díjat

A díjat az alapítók minden évben a Szent Márton-napjához kötődő ünnepségen adják át annak a személynek, aki a megelőző években kiemelkedő eredményt ért el az egykori Pannónia területén lévő kulturális és szociális programok megvalósítása terén.

Nemzeti örökségünk, kulturális értékeink és a régióban megvalósított szociális elkötelezettség megismertetését, valamint a Pannon-térség egyedülálló adottságainak megőrzését legjobbal szolgáló emberi teljesítmény elismeréséért a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Szent Márton-díjat alapított. 

A díjat az alapítók minden évben a Szent Márton-napjához kötődő ünnepségen adják át annak a személynek, aki a megelőző években kiemelkedő eredményt ért el az egykori Pannónia területén lévő kulturális és szociális programok megvalósítása terén.

Idén egyhangú döntés alapján, a Szent Márton-díjat Főtisztelendő Somos László esperes-plébános atyának, a Kaposvári Egyházmegye helynökének ítélték oda.

Somos László 1952. október 17-én született Pécsen. 1991. június 15-én Veszprémben szentelték pappá, majd 1991 és 1993 között a kaposvári Jézus Szíve-templomban, 1993–94-ben pedig Nagykanizsán volt káplán.1994 óta napjainkig Kaposfőn szolgál. Az ottani plébánia területéhez tarozó rászorulók helyezte a segítségadáson túl arra ösztönözte, hogy a szegény sorban élőknek is esélyük legyen egy emberibb életre, ezáltal visszakapják önbecsülésüket.

A Szent Erzsébet Alapítvány kuratóriumának elnökeként, tanár és szociális munkás végzettségű munkatársaival együtt rendszeres ételosztást szerveznek a rászorulóknak a Kaposvári egyházmegye területén.

Emellett tanodákat működtetnek, ahol az iskolai oktatás után a roma gyerekekkel foglalkoznak, továbbá közösségi házakat hoztak létre (mosókonyhával, zuhanyzókkal), ahol a felnőtteknek segítenek eligazodni a hivatali ügyekben, igyekeznek támogatást nyújtani mindennapi gondjaikban.

Munkáját 2009-ben Somogy Polgáraiért-díjjal ismerték el, és a Raoul Wallenberg-díjat is megkapta. 2010-ben pedig a Somogy Megyei Prima-díj egyik kitüntetettje lett.

Főpásztora azzal ismerte el szolgálatát, hogy az egyházmegye helynökévé nevezte ki, felmutatva ezzel azt a célkitűzést, hogy a Krisztus-követő ember a szeretet útján betöltse hivatását, és ezáltal kiteljesedjen.

Szent Márton-díjat Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ügyvezető igazgatója, Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, valamint a Pannonhalmi Főapátság Hortobágyi T. Cirill OSB főapátja adta át Somos László atyának.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu