Back to top

Még soha nem volt ilyen új, ami régi

A korábbi Mesterek Tornája versenysorozat huszonhetedik állomásán egy régi hagyomány teljesen új formában, SsangYong Hungarian Masters Balatonvilágos néven kelt életre a névadó szponzor, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ahogy a nevében is benne van, a helyszín Balatonvilágos volt, mégpedig a Pulai Lovaspark – Kövy Team új fedeles arénája.

Új név, új helyszín, régi hagyomány. A fedett pályás szezon elején vagyunk, a versenyzők lelkesen és frissen, a nemzetközi pályaépítő, Erdélyi Magdolna által megtervezett pálya kihívásainak megfelelő felkészültséggel álltak rajthoz. Érdekesség továbbá, hogy a nagydíj számokban fiatal tehetségek mutatták meg magukat, kimagasló és bravúros teljesítményeket láttunk.

Az akadálypark és a bemutatott autók egyaránt szemet gyönyörködtetőek voltak, a pályalovaglások pedig visszafojtott lélegzetet és boldog elismerést váltottak ki.

A versenyhelyszínen forgattunk és készítettünk riportokat a résztvevőkkel vasárnap, a nagydíj versenyszámok alatt. Szeretnénk ezáltal is egy kis betekintést adni a versenybe, és átadni annak hangulatát.

„Nagyon színvonalas verseny, nagyon jó az új fedeles és a körülmények, méltó helyszíne egy ilyen rangos eseménynek” – hallottuk Horváth Balázs válogatott díjugratótól, ötszörös magyar bajnoktól.

Ifj. Kövy András díjugrató utánpótlás szövetségi kapitány, válogatott díjugrató lovas pedig felidézte, hogy hat éve üzemeltetik a Pulai Lovasparkot, évről évre igyekeznek hasznos fejlesztésekkel javítani a helyszínt, minél jobban kiszolgálni a lovasok igényeit. „Az idei évben elkészült az új fedett lovardánk, most debütál, és nagyon boldogok vagyunk, hogy jól vizsgázik – mondta. Ez egy nagy hagyományokkal rendelkező verseny, édesapám volt a verseny szellemi atyja, ezt a hagyományt szeretnénk feléleszteni és továbbvinni a Díjugrató Szakág támogatásával.

Az idei évben a SsangYonggal kötöttünk egy hosszú távú szponzori szerződést, ők támogatják ezt a versenyt és a további rendezvényeinket is.”

Illusztráció
Szotyori Nagy Kristóftól, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakágának elnökétől tudtunk meg többet a háttérről. Mint elmondta, 1996 óta él a Mesterek Tornája elnevezés, mely eredetileg Kaposvárról indult, majd több év szünet után most a Pulai Lovascentrumban ifj. Kövy András átvette édesapjától a stafétabotot és újraélesztette a Mesterek Tornáját. Egyelőre csak a díjugratósportban, de a terve az, hogy egyszer újra odaérjen, ahonnan indult, tehát az olimpiai szakágak és akár a négyesfogat-hajtás legjobbjai méressék meg magukat.

„Mi örülünk, hogy újraindult, együttesen támogatja a Magyar Lovassport Szövetség és a Díjugrató Szakág. Az utánpótlás kapott nagy szerepet, ami jellemző erre a helyre, hiszen egy utánpótlásnevelő bázisról beszélünk, de azért a felnőtteké talán a főszerep.

A közel 3 millió forint pénzdíjból 800 ezer jut a nagydíjra, melyen elindult a teljes magyar élmezőny” – fejtette ki a szakági elnök, hozzátéve, hogy most került átadásra a fedeles lovarda, mely kitűnő lehetőséget biztosít a lovasoknak. Ez a fedeles egy nagyméretű pályával rendelkezik, ami szinte egyedülálló az országban, kiváló talajjal, megvan hozzá a melegítőpálya, az infrastruktúra.

„Ma már szinte elengedhetetlen, hogy ilyen körülményekkel rendelkezzen egy versenyhelyszín” – mondta.

„Szenzációsan jó a helyszín, szeretnek idejönni a lovasok, szuper a fedett lovarda, abszolút nemzetközi színvonalú a talaj, a belméret és az akadályok” – ezt már Szebényi Dániel, a Díjugrató Szakág elnökségi tagja, a díjugratósport szakkommen­tátora, nemzetközi díjugratóbíró mondta. Örömét fejezte ki, hogy a póni kategóriától a felnőttig voltak nagydíjas versenyszámok, és hogy Erdélyi Magdolna pályaépítő nagyszerű munkát végzett. „Én vagy bíróként, vagy bemondóként tevékenykedem, voltam a melegítőpályán is. Majdnem a teljes magyar élmezőny megjelent: Horváth Balázs ötszörös magyar bajnok, Kövy András, ifj. Szabó Gábor és még sokan mások, azok, akik Nemzetek Díját lovagoltak, akik magyar bajnokságokon dobogón álltak, azok, akik nemzetközi versenyeken szoktak az élen végezni. Vándor Zsófia is itt lesz, az első női lovas, aki díjugrató magyar bajnokságot nyert, úgyhogy izgalmas verseny lesz” – vetítette előre Szebényi Dániel, amíg a versenyek zajlottak.

Illusztráció

És valóban izgalmas volt. A pályabejáráson olyan ikonikus lovasok lépték le a távolságokat, hogy csak forogtunk a kamerával, nehogy lemaradjunk valakiről.

Az eredményhirdetésen nagyokat pislogva néztem a rendezvény logójával ellátott nyeregalátéteket, serlegeket, ajándékcsomagokat és a meseszép takarókat. Micsoda felemelő pillanat, amikor a győztesre terítik! Különösen elérzékenyültem a tiszteletkörön, mert a Talent Program résztvevőit jól ismerve pontosan tudtam, hogy mennyi munkát raktak bele az eredményekbe. Dömse Tamással már nyáron készítettünk riportot, jól ismertem maximalizmusát, szerénységét, dolgosságát. Megérdemelten győzött a felnőtt nagydíjban. Örülök, hogy a helyezett lovasok az erőfeszítéseikért a dicsőség mellett értékes díjakkal térhettek haza.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Így készülünk mi...

Távlovasaink újult erővel kezdtek neki 2021-nek, szinte mindannyiuk bizakodva és várakozva tekint az új esztendőre, a tavalyi pandémiás helyzet reméljük, lassan már a múlté lesz. Új év, új remények – tartja a mondás.

Gyerekek fejlesztése lóháton

Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.

Átadták a 39. AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjait

A virtuális kiállítás programjainak sorát a Termékfejlesztési díjak átadása nyitotta meg. A Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat idén az Axiál Kft. vihette haza.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Kihívások után, kihívások előtt Mezőhegyesen

Hektikus év volt 2020 Mezőhegyesen is. Volt tavaszi aszály, özönvíz és márciustól a koronavírus járvány is rendkívüli intézkedéseket követelt. Mindemellett beruházásokat indítottak el és adtak át. A vezérigazgató azonban összességében pozitívnak értékeli az évet.

A jó tulajdonosok és a jó csapat alapvetően fontos

Először öt éve készült interjú a Pegazusban Stanislav Georgievvel, aki akkor, kisebb szünet után ismét zsokésampion címet nyert. Ezt azóta sem tudta senki elvenni tőle, sőt, két éve teljesült a nagy álma és Magyar Derbyt nyert, majd tavaly a zsokésampionság mellé a trénerbajnokságot is megnyerte. Hogy mi a sikerének a titka?

Jelentősen növekedett az innovációs teljesítmény 2020-ban

A 2019. évi 46 pályázat után idén 69 innovációs pályázatot adtak be a Magyar Innovációs Nagydíj felhívásra. Kiemelkedő innovációs teljesítmények születtek a 2020. évben. Összesen kilenc innovációs díjról dönt a bírálóbizottság.