0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szinte válságálló

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Agrárszektor Konferenciát a pandémia miatt a Portfolio Csoport az online térben valósította meg. Az agráriumot kiveséző számtalan téma között az élelmiszer-gazdaság válságállóságára és aktuális kérdéseire is rávilágítottak az esemény szervezői.

Hollósi Dávid, a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója az élelmiszer-gazdaság válságállóságáról szóló előadásában ismertette a bank kiskereskedelmi felméréseiből származó élelmiszer-vásárlások idei első két negyedévéről szóló adatait.

Mint kiderült, 2020-ban mintegy 250 milliárd forinttal többet költöttünk élelmiszerre a korábbi évek azonos időszakához képest, ami minden eddigi csúcsot megdöntött.

Emlékeztetett arra, hogy a 2020-as válság indikátorai egészen mások, mint a 2008-as esetében – míg az utóbbi a pénzügyi szektorból eredeztethető, addig az idei a reál gazdaságból fakad. „Ha megnézzük azokat az indikátorokat, amelyek befolyásolják a gazdasági aktivitást, láthatjuk, milyen súlya van az egyes alágazatoknak a gazdaságban. Az adatok alapján egyértelmű, hogy a válságévek alatt az élelmiszeripar rendszerint erősödik” – jegyzi meg Hollósi Dávid.

Összességében tehát a hazai élelmiszer-gazdaság nem mondható teljesen válságállónak, de az összes ágazat közül a leginkább annak nevezhető.

A hitelezés és kibocsátás kapcsolatára kitérve elmondta, hogy a vállalati hitelállomány és az egész gazdasági kibocsátás változása között az elmúlt 15-20 évben nagyon erős korreláció mutatkozott. Ugyanakkor, ha összevetjük a mezőgazdaság és a mezőgazdasági hitelállomány változását, láthatjuk, hogy a kibocsátás jóval nagyobb volatilitást mutat.

Ez azt jelenti, hogy mikor a mezőgazdaság jól teljesít, a hitelező intézmények belelátják az agráriumba a kimagasló teljesítményből fakadó jövedelemtöbbletet, majd mikor megjelennek a válságindikátorok, mint az időjárás, kártevők, fertőzések, stb., akkor a bankok hajlamosak kifarolni a mezőgazdaság finanszírozása mögül.
„A mezőgazdaság csődrátája meglehetősen alacsony, és ez a válság éveiben is elmondható. Az értékvesztéssel fedezett hitelállományok aránya nem emelkedik 6 százalék fölé.”
Forrás: magyarmezogazdasag.hu