Back to top

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

A Pécstől 15 kilométerre lévő faluba érve a tórendszer első tagja, a kéthektáros Orfűi-tó, vagy ahogyan a helyiek nevezik, a Kis-tó fogadja a látogatókat. Ebben a gazdag természeti környezetben egyedüli szálláshelyként bújik meg a Mecsekerdő komplexuma. A három hatszemélyes faház nemrég nyitott pihenőtérrel és kerti konyhával bővült. Ennek fagerendákra ácsolt emeletén kettő kétágyas szoba várja a bakancsos turistákat.

A szálláshely bővítése idén tovább folytatódott: a három faház mellé épült egy negyedik, továbbá egy új, korszerű turistaház is helyet kapott a tágas udvaron.

A Vízfő Turistaház két egységből álló, összesen tizenhat férőhelyes épülete hagyományos szerkezetekkel készült. A lakrészek földszintjén konyha-étkező és közösségi tér, valamint mellékhelyiség, a tetőtérben pedig két szoba és fürdőszoba található. A bejárati oldalon nagyméretű fedett teraszt és grillezőt alakítottak ki. Az udvaron bográcsozni is lehet, a kicsiket pedig játszótéri játékok és lengőteke várja. A szállás közvetlenül a vízparton helyezkedik el, ahol a horgászni is lehet.

A közelben, az Orfűi Malmoknál korhű gépekkel helyreállított malommúzeum és igényes kávézó, pár perc sétára homokos strand várja a látogatókat.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben számos túraútvonal és látnivaló csábít a természeti értékek felfedezésére, akár gyalogolni, kerékpározni, csónakázni vagy lovagolni támad kedvünk. Több strandot és különböző vízi sportlehetőségeket, kölcsönzőket is találunk a környéken.

A szálláshely az időjárás függvényében márciustól november elejéig foglalható.

Bővebb tájékoztatás:

E-mail: turizmus@mecsekerdo.hu

Cím: 7677 Orfű, Ady E. u. 39.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vissza a 90-es évekbe, avagy a Burger King logót vált

A Burger King nagy változtatásra szánta el magát, miszerint 20 éve először megváltoztatja eddigi logójának design-ját. A gyorsétteremlánc a twitteren tette közzé először a képet új logójáról, mely szinte teljesen megegyezik azzal, amit az 1990-es években használtak.

Csaknem 200 millióból fejlesztette egyik kiskereskedelmi egységét a Mecsek Füszért Pécsen

Csaknem 200 millió forintos ráfordítással korszerűsítette a Coop üzletlánc Pécs belvárosában, a Konzum Áruház földszintjén lévő egységét a Mecsek Füszért Zrt. (MF Zrt.) - közölte Nagy Lajosné, a társaság vezérigazgatója kedden a szupermarket sajtónyilvános bemutató eseményén.

Észak-magyarországi nagyhalak után kutat a Nébih

Észak-magyarországi vízterületeken megfogott, majd visszaengedett, 10 kg-nál nagyobb pontyok fényképeit várja a Nébih Állami Halőri Szolgálata a sporthorgászoktól. A hatóság az elmúlt 7-8 évben készült fotókra számít, melyek segítségével hatékonyabban léphetnek fel a horgászat-halászat területén jelen lévő illegális tevékenységek, elsősorban szabálytalan pontyáttelepítések ellen.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Segítségre szoruló kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozásokat súlyosan érintette a COVID-19 világjárvány okozta válság. Az Európai Parlament lazítana a velük szemben támasztott szigorú szabályokon. Az EU-ban működő mintegy 24 millió kis- és középvállalkozás (kkv) adja a gazdaság alapját. A 27 tagállamban a vállalkozások 99 százaléka a kkv, amelyek mintegy 100 millió embernek adnak munkát.

Megduplázták a ragadozó halak tilalmi idejét a Balatonon

Február elsejétől új horgászrend lép életbe a Balaton, ami a ragadozó halak fogási tilalmi idejét megduplázza, a gyerekhorgászatban könnyítést hoz, a szemetelést viszont szigorúbban bünteti – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Fókuszban a minőségi, biztonságos magyar élelmiszerek - Interjú Erdős Norberttel

Erdős Norbert a tavalyi, vészterhes esztendő őszén vehette át az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkári posztjára szóló kinevezését, a kihívások pedig csak még inkább elszántabbá tették őt. Az interjúban elmondta, hogy egyebek mellett szeretné átláthatóbbá tenni a fogyasztók számára a hazai tanúsítványok és védjegyek piacát, melyre egyfajta szívügyeként is tekint.

Söröskorsókkal tiltakoztak Prágában

Több száz tüntető gyűlt össze Prágában vasárnap, akik üres söröskorsókkal tiltakoztak a kocsmák és éttermek bezárása ellen az országban. A Csehországban a koronavírus-járvány miatt ismét intézkedéseket vezettek be karácsonyi ünnepek idején történt megnövekedett fertőzések száma miatt, mely a bárok, éttermek és hotelek ismételt bezárásához vezetett.

A madárcsicsergés segít az ember közérzetén

Egy kutatócsoport bebizonyította, hogy a madarak éneke pozitív hatással van az emberekre. A vizsgálat során vidéki területen rejtettek el hangszórókat és azokon keresztül madárcsicsergést játszottak le az arra járó túrázóknak, ezt követően a túrázók beszámoltak arról, hogy pozitív hatással voltak a hangok a közérzetükre.

Adománygyűjtés indult a páratlan szépségű vízi világ helyreállításáért

Mint ismert, az elmúlt 50 év legsúlyosabb környezetszennyezését szenvedte el december elején a Ráckevei-Soroksári Duna-ág. A károsodott élőhelyen emberi tevékenységgel kívánják a természeti folyamatokat elősegíteni. A munkát adománygyűjtés is támogatja.