Back to top

Balog Tamás: Tükörben

„Jellemzően azokat a fényképeket kedvelem – így a természetfotózás során is –, amelyek egyedi, egyben személyes nézőpontból láttatják a témát, és környezetükbe helyezve, kellően távolról szemléltetik azt. Egy keretet kitöltő, bőgő bika képe – legyen az makulátlan színű és élességű – általában gyors lapozásra késztet, hangulatukat szűknek érzem."

"Számomra az ‚ejha!’ fénykép egy még meg nem mutatott nézőpontot, színt, összefüggést jelent, és ami akkor igazán nagyszerű, ha tudatosan is készült. Nos, ez utóbbi sajnos nem igaz a képre, amelyet régen, egy hűvös, márciusi hajnalon készítettem szalonkázásból hazafelé menet – amikor még úgy igazán lehetett.

Spontán készült ez a felvétel, nem tervezetten, és ez bizonyos elemeiben hiányosságként tetten is érhető.

A hirtelen ötletet a tócsában tükröződő kép rideg színei és az alakok dinamikus mozdulatai adták, amelyek akkor – legalábbis számomra – hűen tükrözték a pillanatnyi hangulatot: hűvös van, fiúk, gyerünk a vadászházba!”

Balog Tamás a somogyi erdőgazdaság vadgazdálkodási osztályvezető-helyettese, három gyermekes családapa. Fotózáshoz való viszonyát már kamaszkorában a felmenőitől örökölt hajlam, valamint a tolnai – a gemenci és a hegyháti – táj határozta meg. No, meg egy ólomnehéz Praktica a hozzá tartozó 135 milliméteres optikával, és általában egyetlen tekercs 24 kockás filmmel.

Akkoriban minden kattintást át kellett gondolnia, és ez a kényszer szülte napjainkra a „takarékos” hozzáállást, ami a „pixelmilliárdok” korában is megmaradt.

„A kevesebb, több!” – vallja a fényképezésben is. Bármit szívesen fotóz, a makrótól kezdve a portrén át a tájfotóig. Már jó ideje egy kopott Canon géppel, valamint egy fix 50 milliméteres, 1,4-es rekeszű lencsével kattogtat. Egyéb objektívjei ellenére, most ezzel próbál mindent megoldani. Kedveli a fekete-fehér kép adta kihívásokat is, ahol még a színek sem segítenek ahhoz, hogy a képet megpillantván azt mondjuk: „Ejha!”

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Futóhomok helyén zöldellő erdő

A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Monori Erdészete Pest megye 25 községének határában, mintegy 10 ezer hektár állami területen látja el erdőgazdálkodói feladatait. Az erdészet 1977-ben alakult a Mendei és a Csévharaszti Erdészetek összevonásával. Jelenleg kilenc hagyományos erdészkerületből áll, ezen kívül Csévharaszton fűrészüzemet, Mendén pedig csemetekertet működtet.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Alig indult el, de már most tudni: az idei Educatio kiállításra sokáig emlékezni fognak

Megnyitotta "kapuit" a 2021-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, mely rendhagyó, online formában várja a továbbtanulás előtt álló fiatalok tízezreit. A 21 éves múltra visszatekintő rendezvény három napja alatt ezúttal is minden terítékre kerül a témában.

Minden elsős hallgatója után fát ültet a Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem már régóta elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés mellett, mely szemlélet az Egyetem négy karán a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap, valamint egyre inkább átszövi a mindennapi működést is.

Magyarországon telelő erdei szalonka

Egy erdei szalonkáról készített fotókat a napokban Farkas Szilárd, a NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészetének fővadásza. Bagamér térségében, egy vadászat közben, a hóban vette észre a madarat, és akkor sikerült lencsevégre kapnia.