Az erre felkerültek közül kiválasztottak egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2020 nyerteseiként, amelyek ezúttal a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope és a ménesi Balla Géza Feketeleányka Selection lettek, mindkettő 2017-es évjárat.

majd a legtöbb jelölést kapott borokat két bizottságban bírálják.
A 2020-as „Super 12” listán ezúttal összesen 13 borvidék képviseltette magát: a legtöbb borral (4-4) Villány és Szekszárd, valamint Tokaj (3), továbbá Badacsony, Eger és Mátra (2-2).
A borok között 18 fajtabor és 6 házasítás szerepelt.
A házasítások esetében mindegyikben van Cabernet Franc és Merlot, amelyek mellett még további 6 világfajta és 2 hazánkban hosszú ideje művelt fajta (Kékfrankos, Kadarka) volt megtalálható.
A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):
|
A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is Debrecenben kerül sor, amikor majd a rendezvény megtartására a járványügyi rendelkezések lehetőséget adnak.
A Magyar Bor Nagydíj két nyertese:
Villa Sandhal
- magyarázta Christer Sandahl. Bízunk benne, hogy a koronavírus okozta drasztikus gasztronómiai helyzet hamarosan véget ér és az utána következő időszakban megnövekedett igény lesz az ilyen jellegű kikapcsolódásra. A szakma részéről minden elismerés kiemelkedő fontossággal bír számunkra, ez a díj különösen fontos visszajelzés, hogy jó irányba haladunk.
A borról: közvetlenül a palackozás után még zárkózott volt, viszont mostanra egészen kinyílt és nagyon kedves, behízelgő arcát mutatja.
Megfelelő egyensúly a lágy, krémesen gyümölcsös ízek és az élénk savak között. Néhány év palackos érlelés előnyére válik, 10 éves koráig mindenképp ajánljuk. Ez a bor tökéletes ötvözete a badacsonyi mikroklímának és talajnak, az elzászi stílusú borkészítési eljárásnak és a svéd elhivatottságnak. Egy modern és attraktív bor azoknak, akik emlékezetes borélményt keresnek.”
Kóstolási élmények: feleségemmel, Gunnellel a 80-as évek közepén kezdtük felfedezni a borok világát. Akkoriban jártuk körül Európa borvidékeit.
A 90-es években csatlakoztunk tagként a svéd Bor Szövetseghez, a "Munskankarna" - hoz. Itt rendszeresen kóstoltunk borokat és öt taggal elindítottunk egy kóstoló bizottságot, amelyik rendszeresen publikált jegyzeteket svéd boros magazinokban.”

Balla Géza
"A Feketeleányka egy, a Kárpát-medencéből származó kékszőlő fajta. Többek szerint ősrégi román szőlőfajták leszármazottja, ezt azonban genetikai bizonyítékok nem támasztják alá”- hangsúlyozta Balla Géza. A legenda szerint egy ősrégi, dél-erdélyi szőlőfajta, amely nevét Mátyás királyunk híres Fekete seregéről kapta.
A ménesi birtokomon 19 hektáron termesztjük ezt a fajtát. Jó szárazság- és fagytűrő, de érzékeny a különböző fertőzésekre és gombabetegségekre. Bőven terem, ezért fontos a terméskorlátozás.
A sziklás dűlőinken 250-260 g/l cukortartalomból sokszor 15-16 % alkoholtartalmú bor készül. Az alkalmazott technológiától függően készíthetőek könnyed, lágy tanninokkal rendelkező, szép gyümölcsös karakterű, mélyvörös színű, közepes testű és hosszúságú borok, 22-23 °C-on héjon erjesztve 10-12 napig. Amennyiben a héjon erjesztés 15-16 napig 28-29 °C-on történik, a bor színe bíborvörös, érett erdei gyümölcs illatú, íze telt, markáns tanninokkal rendelkezik, szép struktúrájú, bársonyos, valamint hosszú utóízű.
A bor egy részét 300 l-es hordókban érleltük 16 hónapig, ezután acél tartályban érlelt borral házasítottuk 2 hónappal a palackozás előtt. Nem javasolt az új hordóban történő érlelés. Kiváló beszélgető bor, mely újabb és újabb koccintásra ösztönzi a fogyasztót."
