Back to top

Megvédett növények – a gazdálkodás sikere

Két óra két tételben: online konferencián mutatta be újdonságait az FMC-Agro Hungary Kft., s látta el útravalóval, hasznos információkkal azt a közel négyszázötven gazdát, vállalkozást, amely bekapcsolódott az éterben folyó tanácskozásba.

„Az új FMC-Agro 2017 őszén a DuPont rovarölő szer és kalászos gyomirtó szer portfóliójának globális felvásárlásával alakult, s azóta komoly szervezeti átalakuláson ment keresztül”- mondotta köszöntőjében a cég ügyvezetője Kovács Gyula. A szakember kiemelte, megújult, megfiatalodott a csapat, hogy még kényelmesebb kiszolgálással álljanak a partnereik rendelkezésére. Ugyanakkor a portfóliójuk is átalakult, egyes készítményeket – mint például a glifozát – elengedtek, s helyettük jöttek újabbak, 2021-re letisztult a vállalat kínálata. Mára az FMC-Agro Hungary jól bevált gyomirtási megoldásaival piacvezető a kalászos gyomirtás területén, valamint a rovarölő készítményeket illetően is kiemelkedő megoldásokat nyújt a szántóföldi és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Sokakban felmerül a kérdés, megoldható-e a kukorica gyomirtása egy menetben. A válasz, az alap gyomirtás és a posztkezelés között kell megtalálni az arany középutat. Azokon a területeken, ahol elhúzódó, erős gyomkelésre kell számítani, a Diniro Gold jelenti a tökéletes választást. Ez a kombináció 5 gyomirtó hatóanyagot tartalmaz, és más csomagoktól eltérően egyedülállóan magas arányban tartalmazza a Successor TX készítményt, melynek hatóanyagai (petoxamid + terbutilazin) jelentős talajon keresztüli hatással bírnak, az egy- és kétszikű gyomok ellen is.

A kijuttatás után lehulló csapadék bemossa a talajba, amely megakadályozza a gyomok újrakelését.

A csomag nem csak munkaszervezés – és költséghatékonyság - oldaláról jelent előnyt, de a pillanatnyi állapot megszüntetése mellett tartamhatással is rendelkezik. Már négy éve szerepel a cég kínálatában, s egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gazdálkodók körében.

Sok termelő a rosszabb termőhelyein – és az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően – elgondolkozik a cirok beillesztésén a vetésforgóba. Nagy gondot jelent, hogy ennek a kultúrának nincsen igazán megoldott gyomirtási technológiája. A cirok esetében a melegigényes egy- és kétszikű magról kelő gyomok jelentenek kihívást. „Mivel a cirok termésbiztonsága gyomirtás nélkül nem garantálható, nagyon fontos egy olyan készítmény, ami antidótumos csávázószeres kezelés nélkül is használható egy- és kétszikűek ellen, pre- és posztemergensen is. Ez a Successor® TX.” - közölte Dr. Palágyi Andrea, ciroknemesítő, Szegedi Gabonakutató.

A konferencián kielemezték az őszi- és tavaszi kalászosok gyomirtását, de cég szakemberei a talajfertőtlenítők szerek kivonását követő hiányt, a szántóföldi növények kezdeti fejlődésének segítését is górcső alá vették. Előadás hangzott el az eredményes napraforgó termesztés hagyományos és új elemeiről, akárcsak a rezisztenciamenedzsment szerepéről a gazdák szemszögéből. Végül a repce termőterület csökkenésének okait vizsgálták meg az FMC-Agro munkatársai.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

Gyenge dollár, erős mezőgazdasági exportpiac?

Az amerikai dollár jelentősen gyengült 2020 márciusa óta, és várhatóan további defláció tapasztalható 2021-ben is. A gyengébb dollár általában versenyképesebbé teszi az amerikai mezőgazdasági termékeket a globális exportpiacon. A globális exportverseny és a devizaárfolyamok változása miatt azonban ez nem minden árut érint egyformán.

Enni a jövőben is kell

A világ népesedésének folyamatos növekedése próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. A legfontosabb célok az elérhető, elegendő és jó minőségű élelmiszerek fenntartható előállítása, valamint a termelékenység növekedése.

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.