Back to top

Télen nyíló apróságok

Január ugyan a legzordabb hónap szokott lenni hazánkban, de a klímaváltozás hatására mintha enyhült volna az utóbbi években. Már az újév első napjaiban érdemes körülnézni a kertben, mert ha időben elültettük, több lágyszárú növény is megörvendeztet a virágaival az első hónapokban.

MMG - Emberléptékű gyümölcsfák, téli metszés és növényvédelem

 

Kezdjük mindjárt a hóvirággal, mint a legismertebb téli virággal. Vadon is él hazánkban a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), ami védett növény, természetvédelmi értéke tízezer forint.

Nem szabad leszedni a természetben, de számos faját szaporítják a kertészetekben — az őszi ültetési idényben kapható hóvirághagyma, illetve cserépben is forgalmazzák.

Teltvirágú kerti hóvirág
Ezek általában a pompás hóvirág (Galanthus elwesii) vagy a redőslevelű hóvirág (G. plicatus) hagymái, melyekből a hazai vad fajnál nagyobb és hosszabb szárú virágok fejlődnek. A pompás hóvirág korábban is nyílik, mint a többi, januárban már szirmot bonthat. A nemesített változatok közt van teltvirágú, vagy a három kisebb lepellevélen zöld helyett sárga szegélyű hóvirág is.

Fák, cserjék alá, félárnyékba ültessük, komposzt­tal dúsított-lazított földbe azonnal, ahogy megvettük, mert a kis hagymák könnyen kiszáradnak. Ültetés után alaposan locsoljuk be és takarjuk lombbal, éppen a kiszáradás megelőzésére. Idővel magától szaporodik, szép növénycsoportokat alkot, amiből közvetlenül virágzás után újabb helyre is ültethetünk. Magjait a hangyák hurcolják szét a környéken.

A tavaszi tőzike egy hónappal a hóvirág után nyílik

Nagyon hasonlít hozzá a tavaszi tőzike (Leucojum vernum); fehér, bókoló virágai 15-30 cm magas száron nyílnak március-áprilisban.

Mind a hat lepellevele egyforma, csúcsukon zöld folttal. Ez a hazánkban őshonos, egyben mérgező növény üde talajban érzi jól magát.

Elsőként azonban nem a hóvirág, hanem a fekete hunyor (Helleborus niger) nyílik a kertben, gyakran már decemberben. Nevét nem a fehér virágáról, hanem fekete gyöktörzséről kapta. Ez a növény eredetileg Európa hegyvidékein fordul elő Svájctól Észak-Olaszországig. Hazánkban a nemzetség három másik faja őshonos, a pirosló, a kisvirágú és az illatos hunyor, mindhárom védett növény. Minden hunyorfaj mérgező!

A 30-40 cm magas, bokrosan fejlődő növények merev, tenyeresen összetett, örökzöld leveleit 7-9 levélke alkotja. Virágai közvetlenül a gyöktörzsből fejlődnek, és a többi hunyorral ellentétben nem bókolnak. Öt fehér szirma valójában az öt csészelevél, a sziromlevelek apró sárgászöld mézfejtőkké alakultak, a hosszú porzószálak tövében húzódnak meg.

A hunyor fehér szírmai valójában csészelevelek
Virágai hosszan megmaradnak, de a „szirmok” rózsaszínre színeződnek. Öttagú tüszőtermése van, magról könnyen szaporodik a kertben, és ha több fajtát ültettünk, hibridizálódnak is. Félárnyékban, könnyű, nyirkos talajon fejlődik a legszebben, nehezen viseli a szárazságot.

Tavasszal van szüksége a legtöbb vízre, a nyári melegben nyugalomba vonul. Ősszel vagy tavasszal javítsuk a földjét komposzttal vagy szervestrágya-pellettel.

A sok fehér virág mellett világító sárgán nyílik az apró termetű téltemető (Eranthis hyemalis). Eredetileg Európa déli vidékein őshonos, de olyan rég bekerült hazánkba, hogy általánosan elterjedt, és mára védett növényként tartjuk számon. Gyönyörű sárga szőnyeget képez, ha nem háborgatják. Gumós növény, a hunyorral együtt a boglárkafélék családjába tartozik. Gumójából sallangos levelek és egy virágszár fejlődik, 2-3 cm átmérőjű, hatszirmú virággal, ami megegyezik a rokonával abban, hogy a fényes sárga szirmok valójában a csészelevelek. Alattuk három mélyen hasogatott fellevél helyezkedik el, mint egy gallér. A növény nem éri el az arasznyi magasságot. Februárban kezdhet virágozni és elnyílás után hamar visszahúzódik a talajba, nem különösebben kényes a fekvésre és a talajra sem. Magjait a hangyák terjesztik, minden része mérgező, a tavaszi héricshez hasonló szívglizodikokat tartalmaz.

Védett növényünk a téltemető

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

Érdemes málnát ültetni a házi kertbe

A munkaerő-piaci helyzet változása miatt átalakulóban a zöldség-gyümölcs kínálat. A gépesíthető, üzemszerűen termeszthető kultúrák megmaradnak (alma, barack, körte, meggy), ám a nagy kézimunka igényűek vagy eltűnnek, vagy megdrágulnak majd. A málna is lassan visszaköltözik a kiskertekbe, hiszen a termelőknek egyre nehezebb munkaerőt találni.

Macskabiztos szobanövények

A macskák ugyan szigorúan húsevők, mégis szeretik megrágcsálni a szobanövényeket, még macskafüvet is árulnak a számukra, amit nyugodtan „legelhetnek”. A fűszálak ugyanis segítenek kiöklendezni a gyomrukban kialakult szőrgombócot. Meglepően sok szobanövény káros a macskánk egészségére, az azálea vagy a ciklámen akár halálos is lehet a számukra, szerencsére nem valószínű, hogy megkóstolnák.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

Faápolási munkák a Sóstói-erdőben

A NYÍRERDŐ Zrt Nyíregyházi Erdészetének munkatársai március első felében a parkerdő leglátogatottabb részein faápolást és száraz ágnyesést hajtanak végre. A tornapálya környékén és a legforgalmasabb utak mentén élő idős tölgy- és akácfákon sok helyen észleltek balesetveszélyes, száraz ágakat, melyeket még a fészkelési időszak kezdete előtt szeretnének eltávolítani.

Nőnapon még nyitva lehetnek a virágboltok

A nemzetközi nőnap tökéletes alkalom arra, hogy a nehéz időkben egy kis örömöt csempésszünk a napjainkba. Egy csokor virág a járvány idején olyan mint egy szimbolikus ölelés, amely azt üzeni a megajándékozottnak: Fontos vagy!

Gyümölcs ágazat: a termesztők többsége fejlesztést tervez

Tavaly év végén intézett körkérdést gyümölcstermesztő tagjaihoz a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) arról, hogy mennyire kívánják fejleszteni a gazdálkodásukat, terveznek-e ültetvénytelepítést vagy -korszerűsítést. A kérdőívre 580-an válaszoltak, ami jóval nagyobb érdeklődést mutatott, mint amire a szervezet számított.