Back to top

Valóban jót tesz az élelmiszereknek, ha hűtőben tároljuk?

Az élelmiszerpazarlás egyik legkönnyebben kivédhető módszere az, ha tudjuk, hogy mely ételt hol és hogyan lehet tárolni úgy, hogy minél tovább megőrizze frissességét. Ehhez nyújtunk egy rövid ismertetőt, hogy tisztázzuk a tévhiteket például a kenyér és a banán tárolásáról.

Gyakran úgy gondoljuk, hogy az a legjobb módja az ételek frissen tartásának, hogy ha a boltból hazaérve egyből a hűtőbe rakjuk.

Ellenben néhány élelmiszer sokkal gyorsabban veszíti el az ízét és textúráját vagy egyszerűen csak megbarnul, ha hideg helyre tesszük,

ilyen például a paradicsom, a banán és a kenyér, melyeket nem célszerű hűtőben tárolni. De, hogy pontosan miért?

Paradicsom

A hűtőben tárolt paradicsom érési folyamata megáll ezáltal elveszti az ízét. A hűtőben tárolt paradicsomoknak megváltozik a kémiai szerkezetük és csökkennek az illékony vegyületei, vagyis pont azok, melyek az ízét szabályozzák. A paradicsomok textúrájára és színére ugyancsak hatással van a hideg hőmérséklet és hűtési sérüléseket – puhaság, bemélyedés a gyümölcs felszínén - okoz az 5 C fok alatti tárolás.

Burgonya

A burgonyát hűvös, száraz helyen kell tárolni, vagy papír esetleg lyukacsos zsákban, szatyorban, hogy szárazon tartsuk.

Ellenben hűtőbe nem szabad tennünk, mert a hideg hőmérséklet a burgonya keményítő tartalmát cukorrá alakítja, ami hatással van az állagára ezenkívül elszíneződik és édes íze lesz a főzést követően.

Hagyma

Ha a hagyma hámozatlan hideg, száraz, jól szellőző helyen szükséges tárolni. A NOA (National Onion Association, a hagyma ágazat amerikai érdekképviselete) szerint csak abban az esetben célszerű a hagymákat a hűtőben tárolni, ha hámozottok és fel vannak vágva vagy olyankor, amikor megpróbáljuk tovább megtartani az édes ízét vagy a különböző hagymafélék magas víztartalmát. Ezeknek azonban figyelni kell az alacsony nedvességtartalmára, hogy száraz maradjon. A felvágott hagymákat lezárt dobozokban akár hét napig is tárolni lehet.

Kenyér

A hűtőben tárolás egyáltalán nem tesz jót a kenyérnek. Amikor lefagyasztják a kenyeret olyan drasztikusan felgyorsult folyamaton megy keresztül, ami később dohossá és állottá teszi.

Összességében a hideg hőmérséklet hatására a keményítő sokkal gyorsabban kristályosodik, mint szobahőmérsékleten, ezáltal felgyorsul a folyamat, ami során a kenyér megkeményedik és állott lesz.

Banán

Az érett banánok hűtőben tárolása segít még néhány napig megtartani ezt az állapotukat, ellenben, ha éretlenül, még kissé zölden helyezzük el a hűtőben a gyümölcsöket meggátoljuk az érési folyamatukat. Azáltal, hogy ezt a folyamatot megállítottuk a hűtéssel a későbbiekben, amikor kivesszük már szobahőmérsékleten sem fog tovább érni a gyümölcs, mindössze a héja barnul meg.

A banánok trópusi gyümölcsök emiatt nincs természetes védelmük a sejtfalaikban.

A hideg hőmérséklet hatására felhasadnak, ami a gyümölcs emésztő enzimeinek a szivárgását okozza a sejtekből, ami a banánhéjának teljes bebarnulásához vezet.

Fokhagyma

Ha a fokhagymát hűtőbe vagy műanyag nejlon zacskóban tároljuk megpenészesedik. A legjobb módja a tárolásának, ha szobahőmérsékleten tartjuk egy száraz, sötét helységben, ahol bőséges légmozgás van, ám egy kis fénnyel megóvhatjuk hagymaféléket a csírázástól is.

 

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Évente 1450 tonna gyümölcsöt és zöldséget mentenek meg

A szokatlan megjelenésű, ám tökéletes minőségű és ízű gyümölcsök és zöldségek teljes értékű élelmiszerek, nem szabad kidobni őket. Erre hívja föl a figyelmet a svájci vállalat, amely saját márkanévvel ellátva hozza forgalomba a szépséghibás termékeket.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Vegán étrend? Jön az új KitKat!

A Nestlé bejelentette legújabb termékét, mely nem más, mint a teljesen növényi alapú KitKat, melynek megalkotása során elsődleges szempont volt a már jól megszokott tökéletes ízvilág megtartása, aminek köszönhetően mindenki számára örömet okoz a fogyasztása.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.