0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kilistáztak egy helyi tejtermelőt, újabb traktoros blokád lett a vége

Az észak-németországi Gronauban vasárnap este állták el traktorokkal egy regionális áruházlánc raktárát a gazdálkodók, és a helyi sajtó szerint ott virrasztottak, még január 11-én reggel is mintegy 50 traktorral akadályozták meg a ki- és bejárást. Az ok: a lánc kilistázott egy helyi tejtermelőt.

Az utóbbi hetekben-hónapokban a nálunk is ismert nagy kereskedelmi láncok váltak hasonló akciók célpontjává, most egy helyi érdekű megmozdulásról van szó, az Észak-Rajna-Vesztfália és Alsó-Szászország tartományokban összesen mintegy 200 egységet fenntartó lánc, a K+K Klaas & Kock az érintett a mostani traktoros blokádban. Ahogy a regionális Westdeutschen Rundfunk (WDR) hírportálja beszámol róla,

a demonstráló gazdák a kereskedelmi lánc vezetőjével szeretnének tárgyalni, és azt elérni, hogy adja írásba: nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a jövőben a regionális termékekre, és ezt a reklámújságaikban is megjelenítik.

„Már több mint fél éve próbálunk erről tárgyalni a K+K vezetésével, de eddig mindig leráztak minket” – idézte a portál a raktár előtt tüntető Martin Kortbuß szavait, aki maga is tejtermelő, akárcsak az a gazdaság, amelynek a története végül a barikádokra szólította az aktivistákat. A lánc ugyanis kilistázta a Naarmann cég három termékét, az egyik narratíva szerint azért, mert előfordult akadozás a beszállításban, de a WDR-nek már úgy nyilatkozott Rolf Klaas, az áruházlánc vezetője is, hogy az árban nem tudtak megállapodni.

A tárgyalásokat mindenesetre folytatják, „meg vagyok róla győződve, hogy találunk megoldást”, fogalmazott Rolf Klaas.

A Land Schafft Verbindung nevű gazdaszervezet – amelynek nevéhez több korábbi traktoros felvonulás is köthető – az agrárlapok információi szerint azt közölte, hogy ezúttal nincs szó országos akcióról, és nekik sincs hozzá közük, kivárják, hogy a tárgyalások eredményre vezetnek-e.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu