0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

A kormány becslése szerint 26 ezer szedőre lenne szüksége az ágazatnak. Az ausztrál miniszterelnök megerősítette, hogy sikerült megállapodniuk a gond megoldásának részleteiről. Ennek értelmében az idénymunkások meghatározott feltételekkel beutazhatnak az országba, de kizárólag munkavállalási céllal.

Az idénymunkások száma Ausztráliában 2019 decembere óta kevesebb mint a felére csökkent a nemzetközi utazási korlátozások következtében, miközben a mezőgazdaság és a vendéglátóipar teljesítménye nagymértékben függ az ideiglenes munkavállalóktól. A mezőgazdasági termelők szövetségének vezetője, Tony Mahar kezdte el szorgalmazni a sürgető munkaerőhiány orvoslását. Mint mondta, a gazdák nem ültetnek, vetnek, ha attól kell tartaniuk, hogy nem tudják betakarítani a termést. Azt is szeretnék, ha 2021-ben visszatérnének a nemzetközi hallgatók és a szakmailag képzett bevándorlók Ausztráliába.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/www.hortidaily.com