Back to top

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

Az ausztrál Kevin Celli-Bird elmondása szerint december 26-án az udvarán egy kimerült galambot fedezett fel. A férfi megállapította, hogy a madár gyűrűje szerint utoljára október végén az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Oregonból tűnt el , ahol galambversenyen vett részt.

A fotó illusztráció
Fotó: Pixabay

Az ausztrál férfi a megválasztott amerikai elnök után, Joe-nak nevezte el a madarat.

Joe bravúrja felkeltette az ausztrál média, de a köztudottan szigorú ausztrál karantén- és ellenőrző szolgálat figyelmét is. Celli-Bird elmondta, hogy a karanténhatóságok csütörtökön felhívták, hogy megkérjék a madár befogására.

Azt mondják, ha Amerikából származik, akkor aggódnak a madárbetegségek miatt" - mondta. - Meg akarták tudni, hogy tudnék-e segíteni rajtuk. Azt mondtam: hogy őszinte legyek, nem tudom elkapni. Elmondta, hogy a karanténhatóságok most megfontolják a hivatásos madárfogó szerződtetését.

A biológiai biztonságért felelős Mezőgazdasági Minisztérium szerint a galambnak nem szabad Ausztráliában maradnia, mert veszélyeztetheti Ausztrália élelmezésbiztonságát és a vadon élő madarak populációját. Közvetlen biológiai biztonsági kockázatot jelent az ausztráliai madárvilág és baromfiiparunk számára

- áll az osztály közleményében.

Kevin Celli-Bird arról számolt be, hogy a galamb által viselt gyűrű alapján sikerült megállapítani, hogy a madár tulajdonosa az alabamai Montgomery egyik lakója, akivel eddig még nem tudott kapcsolatba lépni.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay
Az ausztrál férfi galambeledellel ette a legyengült madarat. amely úgy döntött, hogy otthonául választja az udvart.

Az Ausztrál Nemzeti Galambszövetség titkára, Brad Turner szerint valódi félelmek vannak az Egyesült Államok galambjaitól, amelyek egzotikus betegségeket hordozhatnak, és egyetértett azzal, hogy Joe-t meg kell semmisíteni.

Elmondta, hogy hallott már arról, hogy Kínából galambok érkeztek Ausztrália nyugati partjára, de ilyen hosszú utat még soha nem tett meg egyik sem.

A pigeonpedia.com szerint egy galamb leghosszabb távolsági repülési rekordját 1931-ben jegyezték fel, amikor a madár 11 600 kilométer megtétele után 24 nap alatt eljutott Franciaországtól Vietnámig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/washingtonpost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Nyitva tarthatnak a tavaszi munkák elvégzését biztosító üzletek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára a Kormány úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek.

Már szedik a spárgát Franciaországban

Franciország délnyugati Landes megyéjében február 17-én megkezdték a spárga szedését. Ahhoz azonban, hogy ellensúlyozzák a járványügyi előírások betartása miatti nagyobb költségeket, árat emeltek.

Gyenge dollár, erős mezőgazdasági exportpiac?

Az amerikai dollár jelentősen gyengült 2020 márciusa óta, és várhatóan további defláció tapasztalható 2021-ben is. A gyengébb dollár általában versenyképesebbé teszi az amerikai mezőgazdasági termékeket a globális exportpiacon. A globális exportverseny és a devizaárfolyamok változása miatt azonban ez nem minden árut érint egyformán.

A Lindt & Sprüngli célja 2021-ben a 6-8%-os értékesítési növekedés

A Lindt & Sprüngli, svájci csokoládégyártó cég 6-8%-os organikus értékesítés növekedést vár idén a megnövekedett keresletnek köszönhetően, miután tavaly a koronavírus-járvány következtében csökkent a nettó nyeresége.

Nőnapon még nyitva lehetnek a virágboltok

A nemzetközi nőnap tökéletes alkalom arra, hogy a nehéz időkben egy kis örömöt csempésszünk a napjainkba. Egy csokor virág a járvány idején olyan mint egy szimbolikus ölelés, amely azt üzeni a megajándékozottnak: Fontos vagy!

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.