Back to top

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Mitsubishi Corporation, amely elsősorban az autógyártásról híres a világban, megállapodást írt alá az Aleph Farms-szal a sejttenyésztett hús japán piacra juttatásáról. Amint az Aleph blogjában olvasható, az Aleph Farm gyártási platformot biztosítja a készítmény nagyüzemi gyártásához, míg

a Mitsubishi a biotechnológiai folyamatokat, és a japán terjesztési csatornák kiépítését vállalta.

Fotó: stock
"A Mitsubishi Corporation Food Industry Group-pal kötött együttműködési megállapodás fontos mérföldkő számunkra, mivel módszeresen építjük ki a globális piacon működésünk alapjait a kiválasztott partnerekkel. mindkét vállalat azon dolgozik, hogy az Aleph marhahúst kiváltó készítménye megfeleljen a japán fogyasztók és a szabályozók követelményeinek" - jegyezte meg Didier Toubia, az Aleph Farms társalapítója és vezérigazgatója. Hozzátette: a vállalat tisztában van a Wagyu marha húsáról híres japán piac sajátos preferenciáival.

A Mitsubishi fel akarja tárni és ki szeretné építeni a laboratóriumokban termesztett húsok piacát.

Ez az együttműködés várhatóan elősegíti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését, hiszen a japán kormány előjelzése szerint az ország 2050-re elérheti az üvegházhatást okozó gázok zéró kibocsátását.

Japán Kobe marhahús
Fotó: Pixabay
Az elemzők előrejelzései szerint a laborhús piaca várhatóan eléri a 140 milliárd dollárt a következő évtizedben. A globális adatok szerint azonban még mindig messze lesz a húsipar méretétől, amely 1,3 billió dollárt tett ki 2019-ben.

A sejttenyésztett húspiac fejlődésének legfőbb akadályai jelenleg a fogyasztók szkepticizmusa az íz iránt,
valamint az előállítással szemben támasztott követelmények és a magas termelési költségek , amelyek a fogyasztói árakban is jelentkeznek.

Ugyancsak problémás lehet az egyes országok kormányainak hozzájárulása az ilyen termékek forgalomba hozatalához, bár az első engedélyt a sejtekből termesztett hús értékesítésére tavaly év végén Szingapúrban már megadták.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

Újra látták 180 év után a titokzatos madarat a borneói esőerdőben

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos feketeszemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.

Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.