Back to top

Sokat tesznek érte, hogy eltűnjön a szemét az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok tavaly ősszel 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban korántsem ért véget a somogyi erdőkben sem. A megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyeznek, és ettől az évtől szigorúbban büntethetők lesznek a jogsértők.

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén folyamatos a hulladékmentesítés. Az akció mintaprogramja a Pilis Parkerdő Zrt. területén indult, majd az összes állami erdőgazdaság bekapcsolódott a munkába, így a SEFAG Zrt. is.

A SEFAG Zrt. által kezelt állami erdőterületeken éves szinten összességében több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítják meg az erdőt. A 8 erdészet területén különböző mértékű a hulladék. Míg Kaposvár környékén a 200 köbmétert is meghaladja az éves mennyiség, addig az erdészetek nagy részében néhány 10 köbméter.

Az összegyűjtést jellemzően az erdészetek munkatársai végzik, illetve szervezik. A kerületvezető erdészek és vadászok mellett közmunkásaik egyik fő feladata a nyiladékok mellett, az erdőszegélyeken, árokpartokon lévő hulladék gondos összegyűjtése az év során.

Vállalkozóiktól is elvárják, hogy a munkavégzésük helyén semmiféle hulladékot ne hagyjanak. Ennek betartatása és ellenőrzése szintén az erdészek és vadászok, illetve az ágazatvezetők feladata. Az erdészetek a hulladékkérdés kapcsán együttműködnek a térségi önkormányzatokkal, vállalkozókkal, természetvédőkkel is, tudtuk meg Kovácsné Kiss Zita kommunikációs referenstől.

A mentesítési munka folyamatos, illetve évi néhány alkalommal kampány jellegű akciókra is sor kerül, iskolák, önkéntesek közreműködésével. Az illegális szemétlerakással kapcsolatban próbálkoznak a rendőrségi feljelentésekkel, mellékelve a kikukázott, nyomozást segítő postai borítékot, számlát, csekket. Ettől függetlenül a „tettesek” megtalálása szinte lehetetlen a legtöbb esetben sajnos nem jár eredménnyel.

Semmi keresnivalója a gumiabroncsnak az erdő szélen. Valaki mégis oda vitte...
Fotó: Sefag zrt.

Kérik az erdőjárókat, hogy ha hulladékot észlelnek az erdőben, azt a Hulladékradar applikáción jelentsék.

Ezzel is segítsék az erdőgazdaság tiszta erdőkért végzett munkáját. A radar működése óta közel 30 köbméter illegális hulladék bejelentésére, illetve begyűjtésére került sor.

Az állami erdőgazdaságok, köztük a SEFAG Zrt. is, a jövőben a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyez. Elkészítették azokat a terveket, amik alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

Egy korábban benyújtott javaslat értelmében ettől az évtől szigorúan büntetheti a jogsértőket a hulladékgazdálkodási hatóság más, ellenőrző hatósági hatáskörrel rendelkező szervekkel együtt.

A javaslat szerint az, aki jelentős mennyiséget - egy tonnát vagy tíz köbmétert - meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Arra pedig egytől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki, aki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot - tíz tonnát vagy száz köbmétert - helyez el illegálisan vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pedig pénzbírságot kell fizetniük.

Ha más nem, talán a súlyos büntetés lehetőségének lesz visszatartó ereje
Fotó: Sefag zrt.

A szemétszedés nemcsak ország környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van. A járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek.

Sajnos még mindig sokfelé látunk az erdőkben lakossági szemetet
Fotó: Sefag zrt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Sefag Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.