0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sokat tesznek érte, hogy eltűnjön a szemét az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok tavaly ősszel 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban korántsem ért véget a somogyi erdőkben sem. A megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyeznek, és ettől az évtől szigorúbban büntethetők lesznek a jogsértők.

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén folyamatos a hulladékmentesítés. Az akció mintaprogramja a Pilis Parkerdő Zrt. területén indult, majd az összes állami erdőgazdaság bekapcsolódott a munkába, így a SEFAG Zrt. is.

A SEFAG Zrt. által kezelt állami erdőterületeken éves szinten összességében több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítják meg az erdőt. A 8 erdészet területén különböző mértékű a hulladék. Míg Kaposvár környékén a 200 köbmétert is meghaladja az éves mennyiség, addig az erdészetek nagy részében néhány 10 köbméter.

Az összegyűjtést jellemzően az erdészetek munkatársai végzik, illetve szervezik. A kerületvezető erdészek és vadászok mellett közmunkásaik egyik fő feladata a nyiladékok mellett, az erdőszegélyeken, árokpartokon lévő hulladék gondos összegyűjtése az év során.

Vállalkozóiktól is elvárják, hogy a munkavégzésük helyén semmiféle hulladékot ne hagyjanak. Ennek betartatása és ellenőrzése szintén az erdészek és vadászok, illetve az ágazatvezetők feladata. Az erdészetek a hulladékkérdés kapcsán együttműködnek a térségi önkormányzatokkal, vállalkozókkal, természetvédőkkel is, tudtuk meg Kovácsné Kiss Zita kommunikációs referenstől.

A mentesítési munka folyamatos, illetve évi néhány alkalommal kampány jellegű akciókra is sor kerül, iskolák, önkéntesek közreműködésével. Az illegális szemétlerakással kapcsolatban próbálkoznak a rendőrségi feljelentésekkel, mellékelve a kikukázott, nyomozást segítő postai borítékot, számlát, csekket. Ettől függetlenül a „tettesek” megtalálása szinte lehetetlen a legtöbb esetben sajnos nem jár eredménnyel.

Kérik az erdőjárókat, hogy ha hulladékot észlelnek az erdőben, azt a Hulladékradar applikáción jelentsék.

Ezzel is segítsék az erdőgazdaság tiszta erdőkért végzett munkáját. A radar működése óta közel 30 köbméter illegális hulladék bejelentésére, illetve begyűjtésére került sor.

Az állami erdőgazdaságok, köztük a SEFAG Zrt. is, a jövőben a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyez. Elkészítették azokat a terveket, amik alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

Egy korábban benyújtott javaslat értelmében ettől az évtől szigorúan büntetheti a jogsértőket a hulladékgazdálkodási hatóság más, ellenőrző hatósági hatáskörrel rendelkező szervekkel együtt.

A javaslat szerint az, aki jelentős mennyiséget – egy tonnát vagy tíz köbmétert – meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Arra pedig egytől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki, aki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – tíz tonnát vagy száz köbmétert – helyez el illegálisan vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pedig pénzbírságot kell fizetniük.

A szemétszedés nemcsak ország környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van. A járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Sefag Zrt.