Back to top

Földönkívüli borospalackok közelednek a Föld felé

Kisebb-nagyobb sikerrel a közösségi médiának köszönhetően a világ számos pontján elterjedt a „száraz január” kihívás. Ennek a lényege, hogy a résztvevők januárban egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A Nemzetközi Űrállomáson dolgozókat pedig 12 üveg jó minőségű francia bor kisértette egy teljes éven keresztül.

Történt ugyanis, hogy egy évvel ezelőtt, 2020 januárjában 12 üveg bordeaux-i bort küldtek fel az űrbe kutatás céljából. A cél az, hogy 12 hónap elteltével a borokat összehasonlíthassák a Földön érlelt társaival, amiket a megszokott 18 celsius fokon tároltak, hazai környezetben.

És el is érkezett az idő, helyi idő szerint most szerdán éjszaka landolni fognak a palackok bolygónkon!

A kísérlet által a kutatók választ szeretnének kapni arra, hogy az űrben uralkodó viszonyok miként hatnak a bor szerkezetére. A NASA segítségével kiderülhet, hogy az összetett többkomponensű folyadékok öregedésére milyen hatással van a mikrogravitáció, vagy épp az, hogy nem egy pincében, hanem az űrállomáson pihentek egy évig.

Illusztráció

A visszaérkezés után a legkülönfélébb laboratóriumi tesztek alá vetik a borok, ám a hagyományos tesztelés sem marad el.

Mivel a jó bor ízéről ismerszik meg, ezért pár szerencsés borkóstolónak igazi kulináris élvezetekben lesz része hamarosan.

A borszakértők megízlelhetik milyen, ha a borérlelése közben zajló folyamatok eltérőek a megszokottól. A súlytalanságnak köszönhetően ugyanis a borok egy sokkal „nyugodtabb” környezetben érlelődnek, leszámítva a korántsem lassú tempójú oda-vissza utat, amit a Földről tettek meg az űrállomásra és vissza.

A SpaceX Dragon teherkapszula fogja hazaszállítani a palackokat, viszont nem bontják fel őket rögtön.

Csak februárban, egy különleges kóstoló alkalmával lehet megízlelni a különlegességet méghozzá kizárólag Franciaország legismertebb szakértői számára.

Nem ez az első eset... 1985-ben egy francia űrhajós nem egyedül, hanem egy üveg bor társaságában érkezett meg a Discovery fedélzetére.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.

Az NBA "kezdőcsapatában" a Hennessy konyak

A Hennessy lesz az első globális szeszesital-partnere a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek (NBA) - jelentette be a LVMH.

A nőnap is lehet borünnep

Közeledik a nőnap! virág mellett borral is kedveskedhetünk a hölgyeknek.

Macskáink örömmel elfogadják az ételt ellenségeinktől is?

Egy kutatás bebizonyította, hogy a macskák egyáltalán nem preferálják jobban azt a személyt, aki pozitívan viszonyul a gazdájukhoz, mint azt, aki negatívan viselkedik velük szemben.

A termés negyedét kidobták a drótféreg miatt, ezt nem engedik meg maguknak még egyszer

Kétmillió euró közpénzzel támogatja Ausztria a kutatásokat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan mértékű drótféregkártétel a burgonyatermesztésben, mint 2018-ban – számolt be róla az AIZ agrárhír-ügynökség.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Gombákkal védik a rizst a gombák ellen

Japán kutatók új eljárást fejlesztettek ki a rizst pusztító gombafertőzések (Fusarium fujikuroi) ellen, amelyek világszerte képesek tönkretenni akár az éves rizstermés felét.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.