0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Tehát számos területen alkalmazhatók, előbb katonai, majd ipari, mostanra pedig a kereskedelem és a mezőgazdaság is remekül tudja hasznosítani ezeket az eszközöket.

Jelenleg a drónhasználat szabályozásának véglegesítése még folyamatban van, ezen belül is főként három kérdéskör vár kidolgozásra: a gépek engedélyeztetése, használati protokoll létrehozása, illetve ezen eszközök irányítására jogosult személyek meghatározása.

A drónok a vadgazdálkodáson belül is használhatók lehetnek vadállománybecslésre, továbbá a hőkamerának köszönhetően vadkárfelmérésre.

Az mindenesetre kiemelendő, hogy drónok térnyerésével csökkenthető lesz a környezeti terhelés, nagyobb területen, kevesebb vegyszerrel, ugyanakkor

hatékonyabban válik lehetségessé a permetezés, miközben csökken a taposási kár, és megszűnnek a megközelíthetetlen területek.

Ezen pozitívumoknak a megvalósulásához azonban elengedhetetlenen a mihamarabbi megfelelő szabályozási környezet kialakítása, valamint a technológiához való könnyedebb hozzáférhetőség.

A jelenlegi jogszabályi háttér kimondja, hogy az EU-n belül csak az európai szabványnak megfelelő, minősített eszközzel lehet növényvédő szert kijuttatni.

Magyarországon időszaki követelményrendszert állított fel a permeteződrónokra vonatkozó jogszabály.

Egyelőre még folyamatban van a növényvédő szerek drónnal történő kijuttatására vonatkozó engedélyeztetési követelmények.

Az Európai Bizottság állásfoglalása alapján légi növényvédelemre vonatkozó szabályozásokat kell alkalmazni a drónos kijuttatás esetén,

így a mezőgazdasági légi növényvédelmet szabályozó rendeletbe építik be a drónos növényvédelem feltételrendszerét. Ennek köszönhetően biztonságos munkavégzést megteremtő szabályozás születhet, a kijuttatás pedig mindenki számára egyértelmű és a lehető legegyszerűbben alkalmazható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu