Back to top

Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.

A tanulmány szerint 2013-2017 átlagánál 5,1 százalékkal több gyümölcsöt fogyasztanak a tagországokban átlagosan, ami 211,8 gramm fejenként és naponta. Ezzel szemben a zöldségfogyasztás némileg csökkent, így 151,9 gramm volt tavaly. A növekedés az ágazat közös erőfeszítéseinek az eredménye, amivel az utóbbi öt évben igyekeztek fölhívni a figyelmet a friss termékek egészségre gyakorolt kedvező hatására.

Fotó: Pixabay
Ez nagyon biztató eredmény, és az eddigi kampányok hatékonyságát mutatja, ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy mi okozta a zöldségfogyasztás visszaesését.

2021 a gyümölcs és zöldség nemzetközi éve,

így még hatékonyabb lehet tudatosítani a fogyasztókban, hogy az egészséges táplálkozás fontos alkotóeleme a friss gyümölcs és zöldség, ezáltal pedig tovább folytatódhat a jelenlegi biztató trend.

A Freshfel folytatja három éve futó FruitVeg4You kampányát és az idén újat is indít, SpeakUp4FruitVeg néven. Ebben nem a fogyasztókhoz, hanem

az Európai Parlament képviselőihez fordul, hogy minden közös politikában támogassák az ágazatot, az európai zöld megállapodás ernyője alatt.

Többek közt a kereskedelmi, fenntarthatósági, élelmiszer-biztonsági, egészségügyi, kutatás-fejlesztési politikákban szeretnének nagyobb teret nyerni az ágazatnak.

Fotó: Pixabay
Szakértők szerint a környezetkímélő termesztésből származó kertészeti termények fogyasztása nemcsak támogatja a fogyasztók egészségét, hanem egyben csökkenti a táplálkozásból eredő környezetterhelést, ezzel pedig

a klímasemlegességet célul kitűző zöld megállapodást is elősegíti.

Az európai szakmai szervezet arra biztatja 200 tagját, hogy 2021-ben támogassák a nemzetközi évet, és a maguk részéről tegyenek meg mindent, hogy az emberek ráébredjenek, mennyire fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A koronavírus-járvány miatt amúgy is előtérbe került az egészségmegőrzés, ami megkönnyíti az üzenet célba juttatását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfel.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Az almatermesztés karbonlábnyoma

A digitális formában megrendezett Interpoma Connect tanácskozáson hangzott el Massimo Tagliavini és Damiano Zanotelli előadása az alma szén-dioxid-lábnyomáról. Utána pedig tanácsokat is adtak a szakemberek, hogy miként lehet csökkenteni az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.