Back to top

Ragály, járvány, madárinfluenza

2020 végén még úgy tűnt, az állatok zártan tartásának elrendelésével sikerül megakadályozni hazánkban a madárinfluenza-járvány kitörését. Sajnos mára már nem így van, Magyarország több területén tízezres baromfiállományokat kellett leölni.

MMG - Ragály, járvány, madárinfluenza

"Valóban reménykedtünk, hogy elkerüljük, de sajnos az európai uniós járványügyi helyzet azért jelezte, hogy komoly kockázata van a madárinfluenza vírusának - jelentette ki Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos. Nemcsak Magyarországon jelent meg, hanem újabb járványkitöréseket jelentettek Hollandiából, Lengyelországból, Svédországból is.

Tehát ez a vírus itt cirkulál, a vadmadarak vonulásával a kockázat mindenhol megvan.

A mindenhol valóban mindenhol, így egész Magyarországon van kockázat. És sajnos a madárinfluenza vírusa egy olyan vírus, amelyet nagyon könnyű bejuttatni a baromfiállományokba és közé, nemcsak természetes úton tud terjedni, tehát a vadmadarak és a házi madarak közvetlen találkozásával, hanem közvetett úton is."

A közvetett út jelenti például a vizet és a takarmányt is, vagy akár a gondozó ruházatát, cipőjét is.

A természetes pedig az, ha például a vadmadarak a mi állatainkkal egy itatóból isznak, egy etetőből esznek vagy épp ugyanabban a tóban fürdenek.

A zártan tartás fedett, jól szellőző elzárást jelent
Fotó: Nébih
Épp ezért még a víziszárnyasokat is ólban kell tartani, illetve, ha kiengedjük őket, a kifutót madárhálóval muszáj védeni, az etetőről-itatóról ne is beszéljünk, azokat legjobb zárt helyre vinni. A szabadtartás tehát ebben az időben korlátozott szabadságot kell, hogy jelentsen az embernek, legyen gazdálkodó, vagy otthon, családi fogyasztásra baromfit tartó személy. El kell ugyanis döntenie, hogy betartja az intézkedéseket, vagy egy megbetegedés miatt leölik az állatait.

"Nincs sem gyógykezelés a betegség ellen – hangsúlyozza az országos főállatorvos –, sem vakcinás megelőzést nem tudunk alkalmazni ezzel a betegséggel kapcsolatban, tehát

marad a jó öreg járványvédelem. amellyel jelentősen csökkenteni lehet a kockázatát.

Természetesen, ha mindenki mindent végrehajt, akkor is van esélye a madárinfluenza-fertőződésnek, de ennek a fertőződésnek a kockázatát a hagyományos intézkedésekkel nagyon jelentősen tudjuk korlátozni."

Dr. Bognár Lajos hangsúlyozza:

"Az a minimum, hogy a takarmányt fedett helyen tároljuk,

Fotó: Nébih
de ez még nem jelenti azt, hogy meg is védtük teljesen a takarmányt. Egyrészt valóban már a szállítás során kockázat van, hiszen a takarmányszállító gépjármű maga is veszélyt jelenthet – hogyha bélsárral szennyezett kerekekkel érkezik például, az pedig az úton bárhol előfordulhat.

Önmagában ez is kockázatot jelenthet, tehát nem véletlen a gépjárműmosási, fertőtlenítési szabály bevezetése.

Tehát muszáj lemosni azokat a gépjárműveket, amelyek a telepre beérkeznek.

De ezt követően is a takarmányt hogyha nem zsákos kiszerelésben, hanem ömlesztve tároljuk, akkor arra is figyelni kell, hogy magába az épületbe se jusson be vadmadár, se galamb, se veréb. Ha mégis találunk bent elhullott madarat, nagyon gyorsan távolítsuk el és lehetőség szerint még az épületen belül is próbáljuk meg fedve tárolni a takarmányt!"

A háztájinál mindez ugyanígy érvényes:

a takarmányt tartsuk zárt helyen és talán még az sem túlzás, hogy kint használjunk gumicsizmát, amit hipós vízzel fertőtleníthetünk, mielőtt belépnénk az állatok közé.

Fotó: hba
A Nébih kiadott egy letölthető útmutatót a védekezéshez, amely a következő a hivatal portálján érhető el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

A termés negyedét kidobták a drótféreg miatt, ezt nem engedik meg maguknak még egyszer

Kétmillió euró közpénzzel támogatja Ausztria a kutatásokat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan mértékű drótféregkártétel a burgonyatermesztésben, mint 2018-ban – számolt be róla az AIZ agrárhír-ügynökség.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Mobil, napelemes, precíziós szarvasmarha-etető

A Super SmartFeed egy napelemes, automatizált szarvasmarha-etető, amely bármilyen méretű és korú szarvasmarha vagy juh etetésére használható.

Gombákkal védik a rizst a gombák ellen

Japán kutatók új eljárást fejlesztettek ki a rizst pusztító gombafertőzések (Fusarium fujikuroi) ellen, amelyek világszerte képesek tönkretenni akár az éves rizstermés felét.

Újra látták 180 év után a titokzatos madarat a borneói esőerdőben

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos feketeszemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.