Back to top

Kreatív tüntetők járványhelyzet idején

Bár a Zöld Hét (Grüne Woche) a digitális térbe költözött az idei évre, a vele összehangolt demonstrációkat azért megtartják – igaz, pandémiakonform módon. Január 16-án tízezer színes lábnyom-, illetve csizmaalakú üzenetet akasztottak ki a szervezők a berlini kancellári hivatal elé, így követelve az agrárpolitikai fordulatot. Az agrárminiszter több tárgyilagosságot kért a tüntetőktől.

Németország és a világ számára egyaránt nagyon fontos agrárpolitikai esemény a minden év januárjában megrendezett berlini Zöld Hét (Grüne Woche), és az is bevett gyakorlattá vált, hogy az agrárpolitikai döntéshozókat megszólítani szándékozó szervezetek némelyike tüntetést időzít ilyenkorra, amikor Berlinen van a világ szeme. Az idén minden más, azonban így is a világ agrárpolitikai középpontjává válik néhány napra Berlin, ráadásul

Impozáns látvány a tízezer színes üzenet
Fotó: Nick Jaussi/www.wir-haben-es-satt.de

Németországban különleges év az idei, hiszen szövetségi választás is lesz, illetve hat tartományban a tartományi választások is ebben az évben zajlanak.

Ebből az apropóból „Váltsuk le az agráripart” mottóval kezdeményezett tüntetést a mintegy hatvan civil szervezetet képviselő „Wir haben es satt” (kb. „Torkig vagyunk”) mozgalom.

A tüntetés különlegessége – a mozgalom sajtóközleményének szóhasználatával – a pandémiakonform kivitelezés, vagyis, hogy csak

viszonylag kevesen vonultak fel személyesen és traktorokkal, körülbelül tízezren pedig lábnyom- vagy csizmaalakúra vágott papírokra rajzolták/írták az üzeneteiket, és azt küldték el postán

a szervezőknek. Meglehetősen hatásos látvány a kancellári hivatal elé ruhaszárító kötelekre kifüggesztett tízezer üzenet.

Tízezer szimpatizáns hangját közvetítették, minimális személyes jelenléttel
Fotó: Nick Jaussi/www.wir-haben-es-satt.de
Egyebek között olyan új agrárpolitikát követelnek a mozgalom által képviselt civil szervezetek, amely megállítja a parasztgazdaságok rohamos csökkenését, támogatja az állattartás átalakítását, ösztönzi a növényvédőszer-hatóanyagok kivonását, továbbá egyértelműen elutasítja a géntechnológiát és az EU-Mercosur megállapodást.

Szerintük a jelenleg kormányon lévő CDU agrárpolitikája a kicsi családi gazdaságoknak, az állatoknak és a környezetnek egyaránt árt,

és ideje, hogy a végzetes következményekkel járó ipari léptékű mezőgazdaság helyett valódi gazdasági perspektívájuk legyen a kisgazdaságoknak, a környezet- és állatvédelemnek.

Julia Klöckner agrárminiszter – aki a járványügyi korlátozások miatt az idén nem tudta személyesen átvenni a demonstrálók követeléseit és tárgyalni velük – több tárgyilagosságot, a tények figyelembevételét kérte a tüntetőktől, erről már az agrarheute.com tudósítója számolt be. Ahogy az online szaklap cikke írja,

Azért voltak traktorok is
Fotó: Nick Jaussi/www.wir-haben-es-satt.de

az agrárminiszter felrótta a demonstrálóknak, hogy minden évben ugyanazokat a szabványköveteléseket fogalmazzák meg,

és ugyanolyan környezetkárosítónak láttatják a konvencionális mezőgazdaságot, figyelmen kívül hagyva, hogy mennyit fejlődik az ágazat. Ez a fekete-fehér, vagy-vagy megközelítés nem vezet közelebb a célhoz, idézte a minisztert az agrarheute.com.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Megkapják a magánállatkertek a pénzügyi támogatást?

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) segítségével létrehozott egy olyan pénzügyi keretet, ami a pandémia miatt 2020. november 11-e óta zárvatartó hazai magánállatkertek megsegítését célozza. Tóth Tibor, a MagánZoo állatkert tulajdonosát kérdeztük a támogatásról és az állatkert fenntarthatóságáról.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.

Nyitva tarthatnak a tavaszi munkák elvégzését biztosító üzletek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára a Kormány úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Már szedik a spárgát Franciaországban

Franciország délnyugati Landes megyéjében február 17-én megkezdték a spárga szedését. Ahhoz azonban, hogy ellensúlyozzák a járványügyi előírások betartása miatti nagyobb költségeket, árat emeltek.

Faápolási munkák a Sóstói-erdőben

A NYÍRERDŐ Zrt Nyíregyházi Erdészetének munkatársai március első felében a parkerdő leglátogatottabb részein faápolást és száraz ágnyesést hajtanak végre. A tornapálya környékén és a legforgalmasabb utak mentén élő idős tölgy- és akácfákon sok helyen észleltek balesetveszélyes, száraz ágakat, melyeket még a fészkelési időszak kezdete előtt szeretnének eltávolítani.