Back to top

Alig indult el, de már most tudni: az idei Educatio kiállításra sokáig emlékezni fognak

Megnyitotta "kapuit" a 2021-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, mely rendhagyó, online formában várja a továbbtanulás előtt álló fiatalok tízezreit. A 21 éves múltra visszatekintő rendezvény három napja alatt ezúttal is minden terítékre kerül a témában.

A megnyitón beszédet mondott Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Szavai szerint az immáron több mint két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény a kezdetektől fogva látogatók tízezreinek segít eligazodni a magyar felsőoktatási rendszer széles képzéskínálatában.

Noha a koronavírus-járvány miatt a kiállítás ezúttal rendhagyó, online formában valósul meg, az interaktivitás, a beszélgetések ezúttal is fontos részét képezik, így minden érdeklődő választ kaphat az őt érdeklő kérdésekre.

Az államtitkár emlékeztetett: a hazai felsőoktatási intézmények a digitális oktatásra történő átállás időszakában kiváló alkalmazkodó-képességükről és rugalmasságukról tettek tanúbizonyságot, s a hallgatók igényeinek és lehetőségeinek figyelembevételével, zökkenőmentesen működnek.

A hallgatók egészségének védelme, a képzések folyamatossága, az intézmények stabil működése garantálva van e vészterhes időkben is.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a hazai felsőoktatás nemzetközi versenyképességének és oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat. „A magyar felsőoktatás sikere, hogy a külföldi hallgatók töretlenül növekvő számban választják hazánkat tanulmányaik helyszínéül. A határon túli intézmények és a külhoni diákok támogatásáról sem feledkeztünk meg: ösztöndíjprogramok, intézményfejlesztéssel kapcsolatos projektek szolgálják számukra a korszerű tudásanyag megszerzését.

A megújult szakképzési rendszerben tanulók előtt is számos lehetőséget kínálunk, így gyakorlatorientált felsőoktatási képzések között válogathatnak” – magyarázta Bódis József, kiemelve utóbbiak közül a duális képzéseket. Mint mondta, ezek az intézményi és vállalati partnerek segítségével sikeres életpályát kínálnak a fiatalok számára. „A felsőoktatás minőségének és hozzáférhetőségének javításával mindemellett a felsőfokú végzettséget szerzők arányának növekedését is támogatjuk” – tette hozzá.

Köszöntőt mondott Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) megbízott elnöke is, aki szerint az év ezen időszaka kiemelten fontos a középfokú tanulmányaik befejezése, egyszersmind a felvételizés előtt álló 70-80 ezer magyar diáknak. Éppen ezért az OH a hagyományokhoz hűen ezúttal is szakmai partnerként vett részt a rendezvény szervezésében, segítve ezzel az érdeklődőket abban, hogy birtokába juthassanak minden, a felvételi eljárással kapcsolatos fontos információnak. Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás szervezőjének, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, Murai László beszédében úgy fogalmazott:

a pályaválasztás mozgalmas és izgalmas időszaka a fiatalok eddigi életének legfontosabb döntését hordozza magában. Ennek meghozatalában nyújt óriási segítségek a rendezvény,

melyen az érdeklődők ezúttal online formában beszélgethetnek a virtuális pultokban álló hallgatókkal képzésekről, lehetőségekről és élményekről.

A rendezvény január 21-e és 23-a között, regisztrációt (https://online.educatioexpo.hu) követően látogatható az online térben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.