Back to top

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Az ausztrál kormány 115 millió dollárt költött egy olyan agrár stratégia kidolgozására, melynek célja a hatékony termelés mellett a károsanyag kibocsátás minimalizálása. Ennek eredménye gippslandi Ellinbank SmartFarm, mely a zéró széndioxid kibocsátást kívánja elérni.

 

 

Az Amerikai Tejipari Innovációs Központ tavaly nyilvánosságra hozta a „Net Zero Initiative” kezdeményezést azt remélve, hogy az ipar 2050-re eléri a teljes szén-dioxid-semlegességet, az optimális vízfelhasználást és a jobb vízminőséget. Hasonlóan, az ausztrál tejipart magában foglaló

"Meat and Livestock Australia" is azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra szén-dioxid semlegessé válik annak érdekében, hogy "a fogyasztók és a közösség elvárásainak megfeleljen."

Ausztráliát nemrégiben intenzív aszály és rendkívüli hőség sújtotta, ami még inkább a fenntartható gazdálkodás megerősítését ösztönzi a mezőgazdaságban. Ennek érdekében a kormány államilag finanszírozott "okos gazdaságokat" hozott létre, melyek a mezőgazdasági üzem integrációjának megértésében és az agrár technológia új alkalmazásainak fejlesztésében segítenek. E megoldások hatásainak mezőgazdasági környezetben történő bemutatása lehetővé teszi a gazdák és termelők számára, hogy megértsék az új technológiai fejlesztések alkalmazhatóságát a jövedelmezőség vonatkozásában.

Illusztráció

A program keretében létrehozott gippslandi Ellinbank 231 ha-os, 500 tehenű okos gazdasága már Ausztrália vezető tejipari innovációs létesítményének számít.

A SmartFarm olyan technológiákat tartalmaz, amelyek javítják a legelőtermelést, illetve a kiegészítő takarmányozási rendszerekhez kapcsolódóan optimalizálják a kiosztást és a hasznosítást a tejelő állományok termelékenységének javítása érdekében.

Az Ellinbank egyik ambiciózus célja, hogy a világ első szén-dioxid-semleges tejüzemévé váljon. Ezt a metánkibocsátás csökkentésével és a műtrágya és a trágya kezelésének javításával kívánják elérni. Ezen felül a gazdaság működéséhez szükséges elektromos áramot alternatív úton, a nap, szél, vízenergia és biológiai emésztés felhasználásával állítanák elő.

A bioemésztés célja a trágya és az egyéb szennyvíz felhasználása az energiatermelés érdekében.

Az Ellinbank bioemésztőjének a metánkibocsátás csökkentésében van szerepe, a trágyában lévő metánt gyűjti össze és alakítja át az üzem működéséhez szükséges energiává.

A gazdaság hamarosan egy mezőgazdasági és energetikai oktatási programnak is otthont ad majd, amelynek célja, hogy segítse a gazdákat az energiaköltségek csökkentésében és az energiahatékonyság növelésében. A kormány tervei szerint még ebben az évben megnyitja a farmot a látogatók előtt.

"Az Ellinbank SmartFarm tökéletes példája annak az új generációs gazdálkodásnak, amelyet agrárstratégiánk támogat"

- mondta Mary-Anne Thomas, Victoria új mezőgazdasági minisztere, a SmartFarmon tett látogatásakor.

 

 

"Az itt végzett munka fontos része, hogy a kutatások eredményei hozzáférhetőek legyen az ipar számára, így a tudás azonnal felhasználható lesz a gazdaságban - ez azonnali hatást jelent a hatékonyságra, a termelékenységre és a költségekre." -tette hozzá.

Forrás: 
dairyherd.com/farmonline.com.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.

Újra virágzó sörkultúra a Pannonhalmi Bencés Főapátságnál

Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését a középkortól kezdve a kolostorok sörfőzdéinek munkája alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság levéltárának dokumentumai a XI. századra visszamenően őrzik az apátsági uradalomban készülő sörök emlékét és a sörfőzőknek adott jogosítványok pontos leírását – olvasható a Főapátság közleményében.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Faápolási munkák a Sóstói-erdőben

A NYÍRERDŐ Zrt Nyíregyházi Erdészetének munkatársai március első felében a parkerdő leglátogatottabb részein faápolást és száraz ágnyesést hajtanak végre. A tornapálya környékén és a legforgalmasabb utak mentén élő idős tölgy- és akácfákon sok helyen észleltek balesetveszélyes, száraz ágakat, melyeket még a fészkelési időszak kezdete előtt szeretnének eltávolítani.

Gyenge dollár, erős mezőgazdasági exportpiac?

Az amerikai dollár jelentősen gyengült 2020 márciusa óta, és várhatóan további defláció tapasztalható 2021-ben is. A gyengébb dollár általában versenyképesebbé teszi az amerikai mezőgazdasági termékeket a globális exportpiacon. A globális exportverseny és a devizaárfolyamok változása miatt azonban ez nem minden árut érint egyformán.

A Lindt & Sprüngli célja 2021-ben a 6-8%-os értékesítési növekedés

A Lindt & Sprüngli, svájci csokoládégyártó cég 6-8%-os organikus értékesítés növekedést vár idén a megnövekedett keresletnek köszönhetően, miután tavaly a koronavírus-járvány következtében csökkent a nettó nyeresége.

Enni a jövőben is kell

A világ népesedésének folyamatos növekedése próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. A legfontosabb célok az elérhető, elegendő és jó minőségű élelmiszerek fenntartható előállítása, valamint a termelékenység növekedése.

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.