Back to top

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

A belga Colruyt szupermarketlánc máris saját bőrén érezte a spanyol tél hatását, mert néhány termék szállítása késik, így nehezebb például a cukkini, a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a brokkoli és a karfiol beszerzése. Ezeknek a zöldségeknek a nagy része főként Murcia és Almeria régióiból érkezik.. Bár ott nem volt hó, a hőmérséklet nagyon lehűlt, a fagyok pedig lassították a növekedést. A hideget heves esőzések is követték, így a gazdák nem tudták betakarítani a termést. Az ország többi részén a hótakaró miatt közlekedési káosz alakult ki.

A szupermarket-lánc szerint, jelenleg igazi kihívás a jó minőségű termék beszerzése, mennyiségi hiány azonban nem alakult ki, mivel Olaszországból, a zöldségfélék nagy részét meg tudták rendelni.

A helyzet pedig hamarosan rendeződni fog, hiszen a spanyol zöldségtermesztő vidékeken már jók az időjárási körülmények . Az árakon máris érződik a váratlan időjárás, a magasabb beszerzési árakat pedig nem tudják a szupermarketek magukra vállalni. Sokat segít azonban, ha egyértelműen és világosan tájékoztatják a vásárlókat, hogy az eladási ár emelkedésének mi a pontos oka.

Fotó: www.pixabay.com

A belgiumi Aldinak is okozott nehézséget az akadozó zöldségellátás, azonban a diszkont áruházlánc szerint, könnyen tudták kezelni a helyzetet. Ennek elsősorban az az oka, hogy

hosszú évek óta ugyanazokkal a beszállítókkal és ugyanazokkal a termelőkkel állnak kapcsolatban, ez pedig a nehezebb időkben nagy segítséget jelent. A termékek árának emelkedését természetesen a belgiumi Aldi is tapasztalja.

A cukkini, az uborka és a padlizsán a legnehezebben beszerezhető zöldségféle Az ömlesztett padlizsánt és cukkinit átmenetileg ki is kell venniük a kínálatból. A szigorú előírások és növényvédőszer maradvány határértékek miatt Olaszországból és Marokkóból nem tudják megoldani a ezeknek a zöldségeknek a helyettesítését .

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Lezárult a Médiaunió alapítvány élelmiszer-pazarlás elleni országos kampánya

Februárban lezárult a tavaly augusztusban indított „Élj maradéktalanul!” elnevezésű országos társadalmi célú kampány, amely célja az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos szemléletformálás, hosszú távon pedig a pazarlás csökkentése volt.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.