Back to top

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

A Plantarium nemzetközi kertészeti faiskolai kiállítást és vásárt a tervek szerint 2021. szeptember 1–3 között rendezik meg, az előkészületek már folyamatban vannak. A világjárvány azonban jelenleg is sok bizonytalansággal jár, ezért március végén döntenek arról, hogy szeptemberben valóban fizikai jelenléttel járó rendezvényként tartják meg a kiállítást.

Ennek függvényében a kiállításra történő jelentkezés csak áprilisban lehetséges.

A részvételi díj nem módosult, pontosan annyi, mint 2019-ben volt. A kiállítótér elrendezéséről a beérkezett regisztrációk alapján május hónapban döntenek.

A Plantarium bejárata előtti téren újdonságokból készült bemutató

A vásár a 2020-ra meghirdetett "Greenspiration" tematika köré épül. Ez a téma nagyon népszerűnek bizonyult a tavaly digitális platformon megrendezett kiállításon, amelyen 73 ország több mint 15 000 látogatója vett részt.  

Az elmúlt év virtuálisan megtartott találkozó miatt a kiállítók és a látogatók közötti kapcsolatfelvétel korlátozott volt. 

Ezért 2021-re a szervezők egy hibrid lehetőséget terveznek : a fizikai vásárt online elérhető eseményekkel együtt rendezik meg, természetesen a márciusban érvényes járványügyi intézkedésektől függően.

Egy másik esemény is visszatér idén, ez a KVBC Spring Challenge. KVBC egy holland vállalat, amely különböző szempontok alapján teszteli, majd értékeli a piacra bevzetett új nemesítésű fajtákat.  Az új növényfajták versenyét 2020-ban rendezték meg első ízben, a díjátadóra a digitális Plantarium keretein belül került sor.  Az esemény idén is teljes egészében online lesz, a díjátadó pedig zártkörű lesz.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Batáta, a bakhátak új királya

A nagypapa 5 évvel ezelőtt cukros lett. Berki Mihály és családja ekkor kezdett el kutakodni, vajon mivel lehetne úrrá lenni a betegségen, és valaki a batátát, vagyis az édesburgonyát ajánlotta. Ők lassan, fokozatosan elkezdték termeszteni a növényt. A nagyapa, Plásztán Mihály ma 86 éves és köszöni jól van, a korának megfelelően.

Gyerekek fejlesztése lóháton

Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.

A Facebook-on árulják az amazóniai esőerdőt

Igaz, nem egy tételben, csak részleteiben, de árulják. A BBC újságírói felfedezték, hogy a Facebook Marketplace szolgáltatásán illegálisan árulnak védett esőerdőket Brazíliában. Néhány ajánlat műholdas fényképekkel és GPS-koordinátákkal rendelkezik. Az őslakosok a Facebook-nál reklamáltak.

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Székelyföld jövője a biogazdálkodás

Az életünket felforgató világjárvány – a negatív hatások ellenére – bebizonyította, hogy a gazdaság egyik biztos alappillére a mezőgazdálkodás. Fontos tapasztalat ugyanakkor, hogy egyre nagyobb teret nyer az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos szemlélet is.