0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tejágazat is szenved a járványtól

A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

– Meg kellett védeni az alkalmazottaink egészségét, de emellett az állatokról is gondoskodni, és a tejtermelésben sem lehetett fennakadás – idézte fel a tavaszi nehézségeket Margita Štefániková, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének titkára. A koronavírus-járvány második hullámát már felkészültebben fogadták a tejtermelők, de a járvány még gyorsabb terjedése miatt még a tavaszinál is súlyosabb személyzeti nehézségekkel kell megbirkóznia a termelőknek.

A szövetség titkára sietett leszögezni, hogy a nehézségek ellenére egész évben sikerült uralni a helyzetet, a feldolgozók a korábbi évekhez hasonlóan kapták az alapanyagot az őstermelőktől.

A tejtermelők pozitívan értékelik azt is, hogy tavaly sem csökkent jelentősen a tej felvásárlási ára az előző évekhez képest. Ez részben az állami támogatásoknak köszönhető. Ezek egyike a szlovák kormány zöld gázolajprogramja volt.

– A kormány egyik első intézkedése az ennek a programnak a keretében nyújtott támogatás volt. Bízunk benne, hogy az idén is lesz folytatása ennek a lépésnek – nyilatkozta Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének elnöke. Mint hozzáfűzte, annak ellenére, hogy az Európai Unió lehetővé tette a tagországok számára a vállalkozások koronavírus-járvány miatti bevételkiesésének kompenzálását, Szlovákia nem követte sok másik EU-tagország példáját, a szlovákiai mezőgazdasági termelők semmiféle kompenzálást nem kaptak.

– A vidékfejlesztési program 4.1.-es pontja szerinti támogatás ugyanis nem jelenti a koronavírus-járvány okozta károk kiesésének kompenzálását.

Az az álláspontunk, hogy a járvány valamennyi agrárvállalkozást érintette, nemcsak a nagyokat vagy a kicsiket, emellett az ország összes régiójában óriási károkat okozott” – szögezte le Alexander Pastorek.

A szlovák agrártermelők az idén is azért küzdenek majd, hogy a kormány az eddiginél hatékonyabb támogatásokkal segítse őket. Csakis hosszú távú nemzeti és európai intézkedésekkel lehet talpra állítani a tejtermelést. A következő 7 évben mintegy 250–300 millió euró támogatásra volna szüksége a szlovák tejágazatnak. A szlovákiai tejtermelők állami támogatás hiányában jócskán lemaradnak európai társaikhoz képest. A visszaesés nemcsak az uniós átlaghoz képest, hanem a V4-ek mezőnyében is szembetűnő.

A szlovákiai tejtermelők szociális és gazdasági értelemben is hozzájárulnak a vidék erősítéséhezés a természeti környezet alakításához, amellett jelentős részt vállalnak az ország élelmiszer-önellátásában.

Ennek ellenére minden egyes fórumon még mindig kénytelenek azt hangoztatani, hogy az államnak hatékonyabban kellene segítenie az ágazatot, hogy helyt tudjon állni a termelési és a termelésen kívüli mutatókban. Az általános vállalkozási feltételek javítása a sok gonddal küszködő tejágazat helyzetén is sokat lendítene.

youtube://v/uI8sYI-iRsc

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság