Back to top

A tejágazat is szenved a járványtól

A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

– Meg kellett védeni az alkalmazottaink egészségét, de emellett az állatokról is gondoskodni, és a tejtermelésben sem lehetett fennakadás – idézte fel a tavaszi nehézségeket Margita Štefániková, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének titkára. A koronavírus-járvány második hullámát már felkészültebben fogadták a tejtermelők, de a járvány még gyorsabb terjedése miatt még a tavaszinál is súlyosabb személyzeti nehézségekkel kell megbirkóznia a termelőknek.

A szövetség titkára sietett leszögezni, hogy a nehézségek ellenére egész évben sikerült uralni a helyzetet, a feldolgozók a korábbi évekhez hasonlóan kapták az alapanyagot az őstermelőktől.

A tejtermelők pozitívan értékelik azt is, hogy tavaly sem csökkent jelentősen a tej felvásárlási ára az előző évekhez képest. Ez részben az állami támogatásoknak köszönhető. Ezek egyike a szlovák kormány zöld gázolajprogramja volt.

– A kormány egyik első intézkedése az ennek a programnak a keretében nyújtott támogatás volt. Bízunk benne, hogy az idén is lesz folytatása ennek a lépésnek – nyilatkozta Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének elnöke. Mint hozzáfűzte, annak ellenére, hogy az Európai Unió lehetővé tette a tagországok számára a vállalkozások koronavírus-járvány miatti bevételkiesésének kompenzálását, Szlovákia nem követte sok másik EU-tagország példáját, a szlovákiai mezőgazdasági termelők semmiféle kompenzálást nem kaptak.

– A vidékfejlesztési program 4.1.-es pontja szerinti támogatás ugyanis nem jelenti a koronavírus-járvány okozta károk kiesésének kompenzálását.

Az az álláspontunk, hogy a járvány valamennyi agrárvállalkozást érintette, nemcsak a nagyokat vagy a kicsiket, emellett az ország összes régiójában óriási károkat okozott” – szögezte le Alexander Pastorek.

A szlovák agrártermelők az idén is azért küzdenek majd, hogy a kormány az eddiginél hatékonyabb támogatásokkal segítse őket. Csakis hosszú távú nemzeti és európai intézkedésekkel lehet talpra állítani a tejtermelést. A következő 7 évben mintegy 250–300 millió euró támogatásra volna szüksége a szlovák tejágazatnak. A szlovákiai tejtermelők állami támogatás hiányában jócskán lemaradnak európai társaikhoz képest. A visszaesés nemcsak az uniós átlaghoz képest, hanem a V4-ek mezőnyében is szembetűnő.

A szlovákiai tejtermelők szociális és gazdasági értelemben is hozzájárulnak a vidék erősítéséhezés a természeti környezet alakításához, amellett jelentős részt vállalnak az ország élelmiszer-önellátásában.

Ennek ellenére minden egyes fórumon még mindig kénytelenek azt hangoztatani, hogy az államnak hatékonyabban kellene segítenie az ágazatot, hogy helyt tudjon állni a termelési és a termelésen kívüli mutatókban. Az általános vállalkozási feltételek javítása a sok gonddal küszködő tejágazat helyzetén is sokat lendítene.

MMG - Ahol évente ötször aratnak

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.

Batáta, a bakhátak új királya

A nagypapa 5 évvel ezelőtt cukros lett. Berki Mihály és családja ekkor kezdett el kutakodni, vajon mivel lehetne úrrá lenni a betegségen, és valaki a batátát, vagyis az édesburgonyát ajánlotta. Ők lassan, fokozatosan elkezdték termeszteni a növényt. A nagyapa, Plásztán Mihály ma 86 éves és köszöni jól van, a korának megfelelően.

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

Szlovákia: elrugaszkodást az agrárpiacon!

Egyik napról a másikra ránk törő időjárási szélsőségek, növekvő termelési költségek, csökkenő felvásárlási árak, és mindezekhez még a koronavírus-járvány. Pedig eddig is sok egyéb teher nehezedett a szlovákiai agrártermelők vállára. Vajon mennyire jók az idei kilátásaik? Mi az esélye a szlovákiai agrárpiac elrugaszkodásának?

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.

Székelyföld jövője a biogazdálkodás

Az életünket felforgató világjárvány – a negatív hatások ellenére – bebizonyította, hogy a gazdaság egyik biztos alappillére a mezőgazdálkodás. Fontos tapasztalat ugyanakkor, hogy egyre nagyobb teret nyer az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos szemlélet is.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.

Úttörő, innovatív kiállítás: már látogatható a 39. AGROmashEXPO, ezúttal virtuálisan

Mától látogatható a 39. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, amely a szervezők ígérete szerint a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan rengeteg hasznos információt, agrárgépipari aktualitást kínál a látogatóknak. Az esemény regisztrációt követően ingyenesen látogatható, a programjai pedig élőben követhetők, sőt, vissza is nézhetők.

Nyitnak az árudák Németországban

A járványügyi intézkedésként bevezetett többhónapnyi leállás után március 1-jén újra kinyithattak a bajorországi virágüzletek, faiskolák és barkácsáruházak.