Back to top

Az idén már kukoricagyomirtókat is kínál a UPL

Az idén több új készítményt vezet be a magyar növényvédőszer-piacra a UPL AgroSolutions. Online konferencián ismerhettük meg az újdonságokat és a cég idei csomagajánlatait, valamint a repcében már 7500 hektáron futó ProNutiva programot.

A bevezetőben Piyush Kumar ügyvezető igazgató és Véglesi János kereskedelmi vezető elmondta, hogy a UPL 138 országban forgalmazza termékeit, amelyek 44 gyártóüzemből kerülnek ki, a fejlesztést pedig 25 kutatóhelyük szolgálja. A cég vezető helyen áll a biológiai megoldások és a fenntarthatóság terén. Tavaly a világszerte tapasztalható nehézségek ellenére sikerült teljesíteni a terveiket.

A magyar képviselet frissen megújult honlappal és digitálisan is letölthető termékkatalógussal rukkolt ki januárban,

és számos kedvező virtuális csomagajánlatot dolgoztak ki szántóföldi kultúrák biostimulátoros kezelésére, rovarok elleni, vagy teljeskörű védelmére, illetve csávázására, valamint egyes kertészeti kultúrákra.

Fotó: Adrian Infernus/unsplash
Valovics Attila fejlesztőmérnök mutatta be a tavaly engedélyt kapott gyomirtókat. A Xanadu WG őszi és tavaszi kalászosok kétszikű gyomfajai ellen kínál megoldást két hatóanyaga révén. Tavasszal, a bokrosodás kezdetén javasolt kijuttatni, már 5 °C fölött hat, de 15-20 °C az ideális hőmérséklet az optimális hatás kifejtéséhez. Akkor juttassuk ki, amikor a megcélzott gyomnövények még legföljebb négyleveles állapotban vannak. Dózisa 100 gramm egy hektárra, jól irtja a pásztortáskát, árvacsalánt, repce árvakelést, galajt, pipacsot, a veronikafélék ellen hatékonyabb, mint a versenytársai, a viola és az acat növekedését pedig megállítja, noha a növények nem pusztulnak el. Érdemes a Silwet Star hatásfokozóval együtt használni, mert az bizonyítottan javítja a kezelés hatékonyságát.

Kalászosok őszi gyomirtására ajánlják a Reliance SC készítményt, magról kelő kétszikűek és nagy széltippan ellen.

A kultúrnövények ötleveles állapotáig lehet kijuttatni, 0,3-0,6 literes dózisban. A kisebb dózisokat érdemes kombinációs partnerrel együtt használni, maximális adagban viszont nagyon hatékony minden megcélzott kétszikű ellen.

Az idén a kukorica gyomirtása is fölkerül a UPL palettájára, engedélyt kapott a Kaltor egyszikűek, illetve magról kelő kétszikűek ellen. Osztott kezelésre lehet használni 0,25 és 0,15 kilogrammos dózisban, de Valovics Attila elárulta, hogy folyik az egyszeri kijuttatás engedélyeztetése is. A kukorica 3-6 leveles állapotában lehet kijuttatni. Ennél tágabb időszakban használható a Daneva, aminek a hatóanyagát levélen és kisebb mértékben gyökéren keresztül is fölveszik a gyomnövények. Ennek a folyamatosan kelő gyomok (csucsor, kakaslábfű) van nagy jelentősége.

A készítményeket a UPL csomagban ajánlja, Silwet Starral kiegészítve.

Fotó: Horváth Csilla
Major Viktória regisztrációs menedzser további újdonságokról beszélt. Az idén már a legtöbb zöldségféle, gyógy- és fűszernövények, dísznövények, valamint kalászosok és repce védelmére is bevethetik a termesztők a Deltaphar 25EC rovarölő szert. Kontakt hatású piretroid, gyors taglózó és repellens hatású, ami a rovarok széles köre ellen hatásos. Dózisa 0,1-0,5 liter hektáronként. Ez a rugalmas adagolás és felhasználás az egyik legnagyobb előnye, valamint a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

Két új gombaölő szer kerül forgalomba az idén. Azoxistrobin hatóanyagú a Chamane, amivel a kalászosok, a repce és a zöldségfélék védhetők meg a legtöbb gombás betegségtől. A tetrakonazol hatóanyagú Emerald készítménnyel kombinációban javasolt kijuttatni.

Az Evito-T új generációs strobilurint és tebukonazolt tartalmaz, a repce fehérpenész elleni védelmére szolgál 0,8 literes hektáronkénti dózisban. Nagy előnye a XylemPro technológiával készült formuláció, ami garantálja, hogy

a hatóanyag 6-9 órán belül felszívódik a növényben, de a biológiai hatás már negyedórával a kijuttatás után megnyilvánul.

A virtuális konferencián Vados Csaba termékfelelős a UPL csávázó szereiről beszélt, hangsúlyozva a mikroemulziós formuláció (Rancona 15 ME és Rancona iMix) előnyeit és a rovarölőszeres (Signal 300 ES) csávázás fontosságát. A cég folytatja az idén is a csávázógép-kihelyező programját.

Kiss Dániel gyümölcs kultúrafelelőse az 2020-as év tanulságairól szólt, és az almatermesztés nehézségeire hívta fel a figyelmet. A Catane és Funguran Progress kombináció - amivel a rovarok és a legtöbb gombás betegség telelő alakjai hatékonyan gyéríthető -, illetve a Carpovirusine, Cuproguard és Colpenn kombinációját javasolta, elsősorban biotermesztőknek.

A biostimulátorok szakértője, Visi Zoltán azt mutatta be, hogy melyik készítményt érdemes használni gyenge-közepes vagy jó fejlettségű gabonában a fejlődés serkentésére vagy a minőség javítására.

Repcében már 7500 hektáron használják a gazdák a ProNutiva programban ajánlott technológiát, amivel hagyományos és biológiai szerekkel védekeznek a károsítók ellen, valamint időben adagolt biostimulátorokkal mennyiségi és minőségi javulást érnek el. A program részleteit Nádudvari Éva marketingvezető ismertette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak

Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak, hogy még többen fedezhessék fel a friss zöldségek és gyümölcsök ízének erejét.

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

Gyerekek fejlesztése lóháton

Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Úttörő, innovatív kiállítás: már látogatható a 39. AGROmashEXPO, ezúttal virtuálisan

Mától látogatható a 39. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, amely a szervezők ígérete szerint a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan rengeteg hasznos információt, agrárgépipari aktualitást kínál a látogatóknak. Az esemény regisztrációt követően ingyenesen látogatható, a programjai pedig élőben követhetők, sőt, vissza is nézhetők.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.