Back to top

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Változatos élőhelyeken vezet a tanösvény
Az óvodások számára azonban közvetlenül a kirándulóhelynél kijelöltünk egy rövidebb játékos szakaszt, ahol egyebek közt láthatnak madárodúkat, magaslesre mászhatnak, vagy az erre kialakított talajszelvénygödörben megfigyelhetik a termőtalaj rétegződését.

A Dabasi Erdészet Mántelki erdőrészébe mindig is szívesen kirándultak a helybeliek.

Teljesítménytúrák

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Dabasi Erdészeti Igazgatósága arra törekszik, hogy a környékbeli fiatalok szemléletén alakítson. Ezért évenként többször rendez programokat, hogy felhívják a figyelmet a helyi természeti értékekre. Ezen kívül évente kétszer teljesítménytúrát hirdet meg, amely majdnem egészében érinti a tanösvényt. A nyári éjszakai teljesítménytúrát mindig a Perseidák érkezéséhez köti, hogy még több élményben lehessen részük a túrázóknak. Innen kapta nevét a Rákóczi csillagai túra, amelyre jövőre is várunk minden érdeklődőt.

Ennek ismeretében alakította át az egykori erdészházat a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. turistaházzá, hogy jól érezzék magukat az év különböző időszakaiban visszatérő kiránduló, kikapcsolódni vágyó családok. A tanösvényen kívül kialakított tűzrakó helyek, esőbeállók lehetőséget teremtenek piknikezésre, baráti összejövetelekre. Az erdőrész arról nevezetes, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején (1703-1711) itt gyülekeztek a hős kuruc katonák.

Jelenleg a Magyar Honvédség Bakonyi Harckiképző Központja katonai gyakorlótérként használja a területet.

A tanösvény első állomásán Futrinka Fáni hív bennünket egy remek kirándulásra, de előtte megkér minket, hogy tartsuk be az erdő szabályait: ne szemeteljünk, és ne vigyünk haza semmit, hogy a továbbiakban is megóvhassuk az erdőt.

Azért választottuk kísérőnek a Futrinka Fáninak keresztelt magyar futrinkát, hogy felhívjuk a figyelmet az erdő ritkán látható, fokozottan védett kis élőlényeire is.

A tanösvény és az azt övező akácos erdőrész talán májusban a legszebb, hiszen az ezernyi méhecske zümmögése, az akácvirág édes illata semmihez sem hasonlítható. Az alföldi táj igen változatos, így a kirándulás során vizes élőhelyeken, homokhátakon, erdőkben és réteken is átkelhetünk. Ha tehát nekikerekedünk, egészen biztos sok élménnyel gazdagodunk.

A Rákóczi erdeje tanösvény tábláin megismerhetjük a vizes élőhelyek növény- és állatvilágát, az erdő és mező emlőseit, madarait, növényeit. Megtudhatjuk, hogy miért fontos az erdész munkája, miként vigyáznak az erdei élet egyensúlyára, hogyan védik az erdők, mezők lakóit, az élőhelyeket és nem mellesleg megmutatják azokat az idelátogatóknak.

A helyiek is szívesen látogatják

Külön állomáson felhívjuk a figyelmet az olyan állat- és növényfajokra, amelyek létéhez a víz elengedhetetlen.

A kishalak közül a lápi póc és a réti csík, a hüllők és kétéltűek osztályából a rákosi vipera, a mocsári teknős, az elevenszülő gyík, a vöröshasú unka és a zöld levelibéka fordul elő nálunk. A növényvilág is színes, változatos. A tündérrózsa, a vízitök, a sás, a nád és a gyékény uralják a vizes élőhelyeket. Érdekesség, hogy hazánkban a Kiskunsági Nemzeti Park területén Kunpeszér és Kunadacs határán található a Rákosivipera-védelmi Központ, ahol kifejezetten e veszélyeztetett faj megmentéséért dolgoznak. Ijedtségre azonban semmi ok, hiszen a rákosi vipera ritka és nagyon félénk hüllő, így nem valószínű, hogy találkozunk vele a túra során.

Az Erdő-mező növényei állomáson a környéken élő legismertebb fákról és cserjékről olvashatunk számos érdekességet.

Megtudhatjuk, melyik állat kedvence a kocsányos tölgy, kiderül, hogy a szürke nyárból még gitárt is készítenek, és a karácsonyi versekben, mesékben főként az erdei és feketefenyő szerepel, a szintén a környéken élő boróka termését pedig fűszerként is használják a konyhában.

Ha a tanösvényen halkan haladunk végig, akár az erdő négylábú lakóit is láthatjuk, például legelésző őzet vagy vaddisznót, de ha nem is pillantjuk meg őket, a nyomaikra biztosan ráakadunk. A homokban pedig még a bogarak nyomai is megmaradnak.

Németh Noémi

Budapest Erdőgazdaság Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.