Back to top

Ezért jó piacozni Pécsett

Szinte minden finomságnak története van! Csodájára járnak a házikenyérnek, a lekvárnak, a füstölt májasnak. A házitojásosnál szüntelenül kígyózik a sor, a mangalicából készült disznósajt pillanatok alatt elkél, a méhészek ismerik a méz minden előnyös hatását, a háziasszonyok pedig rendkívül kísérletező kedvűek! Alig várom, hogy visszatérhessek egy jó nagy kosárral a pécsi termelői piacra.

Termelői piac Pécsett
Fotó: BNE
A régmúltba nyúlik a termelői piac működése Pécsett, hiszen mindig nagy igény volt rá, hogy közvetlenül a termelőktől lehessen vásárolni – mondja Varga Zsanett a Patronus Szociális Szövetkezet igazgatósági elnöke, majd hozzáteszi, hogy ők 2017-óta üzemeltetik a piaciot.

Jelenleg 130 regisztrált termelőjük és kézművesük van.

Szombaton az élelmiszerek, pénteken a kézművesek portékák közül válogathatunk. Élmény is egyben piacozni, hiszen a termelőknek is ünnep ez: elbeszélgetnek a vásárlókkal, örömmel fogadják a visszajelzéseket.

MMG - Pécs - Búza téri Termelői Piac

Braun Gyula és testvére, Andrea ínycsiklandozó füstöltárut kínál a Búza téri Termelői Piacon. Pécs külvárosában élnek, családi gazdaságot működtetnek, sertéseket tartanak. Jelenleg 65 egyedes jószágállományuk biztosítja az alapanyagot a finomságokhoz. Főként régi magyar fajtákat, néhány mangalicát, durokot, lapályt, magyar nagy fehért és berkshire-t tenyésztenek. 

Braun Gyula őstermelő
Fotó: BNE
A portékáik nagyon kelendőek a piacon. A hurka, a kolbász, a szalámi, a sonka és egyéb füstölt húsáru mellett a kenőmájasuk a leginkább keresett, amelyet készítenek sütnivalónak, füstölve és klasszikus felvágottként is.

A titka, hogy nagyon finomra darálják az összetevőit, és zsemle is kerül bele. A termékeik sváb hagyományok szerint készülnek, így például a szalámiba, és a kolbászba nem tesznek köményt. A fehér-, és véreshurkába rizs kerül és majoránnával is ízesítik. 

Bánki Orsolya illatos mézes sütiket, puszedliket és a téli napsütésben aranyló színben ragyogó mézeket kínál. A „Marci méze” márkajelzésű terméket néhány éve még csak hobbiként készítette a férje, Fröhlich Marcell, akit végül főállásba is elcsábítottak a méhek és az erdő világa. Szorgos munkásai sokezren vannak, 60 méhcsalád, akik maguk is ínyencek lehetnek, hiszen számtalan növény faj nektárjából gyártják az édességet.

Bánki Orsolya a mézes sütemények megalkotója
Fotó: BNE
Ám, hogy még nagyobb legyen a kínálat, és igazi családi vállalkozássá váljon az édes-mézes kézműves termékek készítése, Orsolya is hozzátette háziasszonyi tudását, amit kutatómunkával és kísérletezéssel fűszerezett.

Ennek köszönhetően mézes puszedlik és sütik kerültek ki a kezei közül, amelyek közül még a speciális étrendre szorítkozók is bátran válogathatnak. Ám nem csak tojás, laktóz, vagy éppen cukormentes sütik sorakoznak a portékák között, hanem speciális gasztro-históriával bírók is. Ilyen a Magenbrot, amely egy hagyományos svájci mézessüti, a toscanai recept alapján készített mézes-mandulás keksz, a Cantucci, vagy éppen az Anzac, amit egykor ausztrál és újzélandi katonáknak készítettek energiabombaként! És akkor még nem is beszéltünk az omlós mézes kémesről, vagy éppen a provance-i recept alapján készülő levendulás puszedliről. Ha pedig a mézeket vesszük sorra, azokról is titkok derülnek ki! A napraforgóméz a sütemények készítéséhez ajánlott, egyrészt mert jeleskedik az édesítés terén, másrészt meg nincs túl jellegzetes íze, ami elnyomná a süti karakterét. A repceméz természetes állapota a kristályosság: a gyerekek kedvence, főként kenyérre kenve. Az akác, a hárs, az aranyvessző és a vadvirágméz ínyenceknek való az illatoságuk és egyedi ízviláguk miatt. És szintén az ínyenceknek szánják a dióval, citromfűvel, mentával, levendulával, vagy éppen rózsaszirommal megbolondított mézeket.

Zsuzsa asszony a termékeivel
Fotó: BNE

Zsuzsa asszony pultjához nem csak a szörpök, a gyümölcssajtok és a lekvárok, csalják a vásárlókat, hanem a mosolya is. Rápillantunk és azonnal érezzük, hogy a szeretet is alapanyag a kézműves termékeiben.

Több mint 40 fajta lekvárt készít, ebből 12-ben se hozzáadott cukor, se más édesítőszer nincs.

A legkelendőbb ezek közül, így téli időszakban a fehér csokis-kókuszos alma lekvár, míg a cukormentesek közül a best of a Máfonya, amely málna és áfonya ölelkezéséből született.

Gyöngy László és felesége Zsuzsa Keresztespusztán laknak, a gyümölcsök egy részét maguk termesztik, míg a másik felét, a csipkebogyót, a bodzát, a galagonyát erdőn-mezőn szedik. S hogy hányféle gyümölcsből készítenek termékeket? A válasz erre az, hogy megszámlálhatatlan. Sőt kombinálják is az összetevőket, így született meg például a céklás alma, vagy narancsos sárgarépa lekvár kurkumával. A receptek saját találmányok és egyre bővül a portékáik palettája. 

Persze ezek készítésének is megvan a titka! A gyümölcssajtokat 38 fokon szárítják, amely minimum három hónapra biztosítja tartósítószer nélkül is az eltarthatóságot, hiszen így a víztartalmuk jelentős részét elveszítik, és a gombák, baktériumok nem tudnak rajtuk megtelepedni. Készül lekvár körtéből, meggyből, kökényből, málnából, szilvából, naspolyából, és még tökből is. 

Zsuzsa asszony legújabb termékcsaládja az ecet, amelyek közül a körte és az alma ecet organikus eredettel bír, mesterséges adalékot nem tartalmaz.  Az édes szörpök között a klasszikusnak számító bodza és szeder mellett vannak igazán egyediek is! Ilyen a virágszirmok segítségével készített orgona, pitypang, akácvirág, levendula, kakukkfű, körömvirág vagy éppen a fűszerek áztatásával megalkotott zsálya, oregánó, citromfű, rozmaring, tárkony, kapor és bazsalikom szörp. Ez utóbbi koktélokba javallott, például a fehér rummal készült nedűt, vagy paradicsomitalt is megbolondíthatja.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.

Batáta, a bakhátak új királya

A nagypapa 5 évvel ezelőtt cukros lett. Berki Mihály és családja ekkor kezdett el kutakodni, vajon mivel lehetne úrrá lenni a betegségen, és valaki a batátát, vagyis az édesburgonyát ajánlotta. Ők lassan, fokozatosan elkezdték termeszteni a növényt. A nagyapa, Plásztán Mihály ma 86 éves és köszöni jól van, a korának megfelelően.

Az NBA "kezdőcsapatában" a Hennessy konyak

A Hennessy lesz az első globális szeszesital-partnere a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek (NBA) - jelentette be a LVMH.

Street food vendéglátóhelyet függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Egy fővárosi street food ételeket kínáló egység ellenőrzése során súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által megállapított hiányosságok az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Az agrárium aktualitásairól az AGROmashEXPO pódiumán

A témaválasztásnál olyan gondokat vettek elő, mint a gabona-, és takarmányárak, illetve ezek hatása az élelmiszeriparra és a fogyasztói árra, a vadállatok, sokszor védett fajok kártétele a mezőgazdasági termelőknél, illetve azt, hogy mit tanulhatott/tanulhat az ágazat a koronavírus-járványból.

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt.