Back to top

A svájci csokoládégyárnak is bevételkiesést okozott a pandémia

A koronavírus-járvány 2020-ban rányomta a bélyegét Lindt & Sprüngli csokoládémanufaktúra eladásaira. A tavalyi év első felében több mint 6%-os csökkenés történt az értékesítésben, melyhez az utazási és egyéb járványügyi korlátozások nagymértékben hozzájárultak.

A Lindt & Sprüngli, svájci csokoládégyár értékesítése 6,1%-os visszaesést mutatott a tavalyi évben, enyhe javulást pedig csak az év második felében tapasztaltak.

A forgalom csökkenéséhez nagymértékben hozzájárultak a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozási intézkedések, azon belül pedig az utazási tiltások mértek nagy csapást a vállalatra.

Míg a legtöbb fogyasztó otthoni fogyasztásra Lindor csokoládégolyókat és Lindt Excellence táblás csokoládét vásárolt, addig a svájci gyár kereskedelmi hálózata és a szállítmányozás komoly kárt szenvedett, valamint az ajándékozásra szánt csokoládék bevétele is kiesést mutatott.

A zürichi székhelyű vállalat közleményében kifejtette, hogy az eladások 6,1%-ot estek tavaly, mely nagyjából megegyezett a várt 5-7%-os kieséssel, ezt követően csak enyhe növekedés következett be az év második felében miután 8,1%-os csökkenés történt 2020 első hat hónapja során.

A Kepler Cheuvreux – független európai pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat - elemzője Jon Cox közölte, hogy az értékesítés a vártnál rosszabbul alakult, a járványügyi korlátozások és az utazás hiánya negatív hatással volt a karácsonyi időszakra.

A Julius Baer bank előzetes piaci előrejelzését igazolja a vállalat 1,1%-os nyitási kiesése.

Prémium termékek piaca

A Lindt kifejtette közleményében, hogy a csokoládé kereskedelem, azon belül pedig a prémium kategóriás termékek piaca, amit megcéloztak folyamatosan növekszik ezáltal megfelelően pozícionálva további piaci részesedést érnek el.

A csokoládémanufaktúra legnagyobb piacát Európa jelenti, melyen az adatok alapján 2,9%-os értékesítési csökkenés történt a tavalyi évben, míg több mint -4,9%-os javulás volt fél éven belül.

A növekedést olyan kulcs piacok segítették, mint Németország és az Egyesült Királyság. Ellenben az eladási számok 6,8%-kal estek Észak-Amerikában.

A Lindt & Sprüngli azt is kifejtette, hogy 2020-ra közel 10%-os üzemi nyereség különbözetet vártak, amikor március 2-án közzé tették az eredményeiket. A bevételüknek nagyjából 15%-hoz kell visszatérnie 2022-ben.

Azt is megerősítette a vállalat, hogy hosszú távú céljuk az évi 5-7%-os értékesítési növekedés.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

A brit vetőburgonya hányatott sorsa

A brexit miatt a skót, angol és walesi vetőburgonya-termesztők és -kereskedők továbbra sem tudnak exportálni az Európai Unióba, ami több millió font veszteséget okoz. Az EU ugyanis nem adta meg a harmadik ország státuszt a brit vetőburgonyára, mert az nem „igazodik dinamikusan” a termékre vonatkozó EU-s szabványokhoz.

Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.