0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Érzékelő gombák

Az UC Riverside egyetem kutatói kimutatták, hogy az emberi érzékelést, például szaglást lehetővé tevő fehérjék bizonyos gombafajoknak is lehetővé teszik, hogy érzékeljenek olyan dolgokat, amelyeket elfogyaszthatnak.

Mint ismert, az emberekből és állatokból hiányoznak a cellulóz emésztését lehetővé tevő enzimek, a gombák azonban képesek a cellulózt kitűnő bioüzemanyagként szolgáló glükózzá alakítani. Az átalakítás kulcsfontosságú fehérjéi a G-fehérjék, amelyek a sejt külső membránjától küldenek jeleket a sejtmagba.

Ezek a fehérjék a sejten kívüli környezetből gyűjtenek információkat annak a sejtalkotónak (a magnak), ami lényegében a sejt agyának tekinthető, és ez arra utasítja a sejtet, hogy glükózt emésztő enzimkeveréket termeljen.

Ennek bizonyítására a kutatók egy Neurospora crassa nevű gombát módosítottak. A G-fehérjék mutációjakor a Neurospora már nem volt képes érzékelni, hogy cellulózon van.

A Neurospora egy olyan fonalas gomba, amely fontos szerepet tölt be a környezetben azzal, hogy a rothadó növényi anyagok fogyasztásával és glükózzá alakításával újrahasznosítja a szenet.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/news.ucr.edu