Back to top

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

A mindennapi életben már sok tapasztalatot szereztünk a technikai sportok negatív hatásairól, melyeket röviden szinte lehetetlen összefoglalni. A száguldó motorok, quadok, terepautók tönkreteszik az alapkőzetet és a talajt, emellett még a tehergépjárműveknél is nagyobb mértékben szennyezik a levegőt és az élővizeket. Felborítják a mikro-életközösségek kényes egyensúlyát, lepusztítják a patakpartokat, helyrehozhatatlan károkat képesek okozni a gyepekben és az erdőkben is.

Fotó: Horváth László

Sok esetben ritka, magas természetvédelmi értékű növény-, illetve állatfajok esnek áldozatául ennek a tevékenységnek.

Ezáltal közvetve és közvetlenül is hozzájárul az élőhelyek minőségének romlásához, egyúttal az ott található életközösségek sokféleségének csökkenéséhez.

A természeti értékekről köztudott, hogy előfordulásuk nem korlátozódik csupán a védett vagy fokozottan védett természeti területekre. Védelmük minden magyar állampolgár törvények és jogszabályok által előírt kötelessége. Természeti területen a járművel való közlekedést az erdőtörvény, a Natura 2000 területekre vonatkozó rendelet és a természetvédelmi törvény szabályozza, melyek joggal korlátozzák ezen tevékenységek, mint a terepmotorozás, quadozás, off-roadozás gyakorlását a természetben.

A rendészeti feladatok ellátására hivatott szervezetek, mint a rendőrség, a természetvédelmi őrszolgálat, a hivatásos vadászok, az erdészek, illetve az illetékes hatóságok kapacitásainak hiányában,

a természeti területeken a crossmotorozás, quadozás, off-roadozás visszaszorítására tett erőfeszítések ez idáig nem hoztak tartós eredményt.

Mivel az utóbbi időben aggasztó méreteket öltött főként a terepmotorosok, valamint az egyre nagyobb számban megjelenő quadozók és hobbi terepjárózók tevékenysége, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatai az illetékes vadásztársaságokkal, erdőgazdálkodókkal és a rendőrség munkatársaival együtt rendszeres ellenőrző járatokat szerveztek az ország számos pontján. Az ellenőrzések eredményeként több quados, motoros, valamint terepjáróval és személyautóval közlekedő személy ellen indult közigazgatási és szabálysértési eljárás.

Fotó: Horváth László

A helyszínen feltartóztatott illetők tetemes pénzbírságra számíthatnak.

Az akcióra a természeti területek felelős és jogszerű használatának betartatásában érdekelt csoportok – a vadásztársaságok, az erdőgazdálkodó és a hivatásos természetvédelem – között kibontakozó együttműködés részeként kell tekinteni, mely a Magyar Motorsport Szövetség támogatását is élvezi, és mindehhez a rendőrség is gyakorta segítséget is nyújt.

Az összefogás végső célja, hogy olyan hosszú távú, civilizált megoldást találjanak, amely megfelel a motorsportok rajongóinak, de egyúttal a természetvédelem érdekeit szem előtt tartó csoportok számára is megnyugtató.

Vigh Ilona

Fotók: Horváth László

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.