0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Madárvédelmi program az EGERERDŐ Zrt. Mátrafüredi Erdészeténél

A madárodú kihelyezése bevált és mindenki által viszonylag egyszerűen végrehajtható természetvédelmi tevékenység. Ezzel búvóhelyet és fészkelési lehetőséget adunk a madárvilág számos képviselőjének.

Miért szükséges mesterséges „lakásokkal” segítenünk? Azért, mert természetes odúk kialakítására alkalmas öreg, halódó fák, facsonkok csak kis mennyiségben találhatóak erdeinkben. Még az 1990-es években is fontos erdőhigiéniai előírás volt az elpusztult vagy halódó fák gyors eltávolítása erdeinkből.

Az erdei holtfával kapcsolatos kutatások azonban bebizonyították, hogy az őshonos fafajú erdeinkben a holtfa nem rontja, hanem jelentősen javítja az erdő immunrendszerét.

Az utóbbi két évtized ezért egészen más erdőkezelési szemléletet hozott az EGERERDŐ Zrt. által kezelt erdőkbe. Az idős állományok felújításakor hagyásfák és hagyásfa-csoportok megfelelő eloszlású hálózatával igyekszünk megőrizni az egykori öreg erdők életközösségét. Jelentős nagyságú erdőterület, fakitermelést nem szolgáló üzemmódba került, ahol a fák élethosszát nem a fűrész határozza meg.

Az új szemlélettel eltelt húsz év viszont csak egy rövid korszak a tölgyesek-bükkösök életében, hiszen életkoruk jellemzően 120-150 év.

Az erdész jelen kori munkájának eredménye csak több évtized eltelte után jelentkezik. Fiatal és középkorú erdeinkben még nagyon sok ideig kellene várnunk természetes odvas fák kialakulására. Ezért nagyon hasznos ezekbe az erdőkbe odútelepeket létrehozni.

A Mátrafüredi Erdészetünk ezért elhatározta, hogy minden évben legalább ötven odú kihelyezésével mintegy 10-15 hektáron biztosítja az odúköltő madarak nagyobb számú megtelepedését.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.